Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita
Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita
przepis na wegetariańskie śniadanie.
Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita to popularne w Egipcie, Jordanii, Palestynie, Libanie i Syrii danie serwowane na śniadanie lub jako przystawka. Fatteh jest łatwy w przygotowaniu, stosunkowo tani i umożliwia wykorzystanie resztek składników z innych potraw, zwłaszcza podeschniętych chlebków pita i nadmiaru ugotowanej ciecierzycy, wpisując się tym samym w trend "gotuję, nie marnuję".
Słowo fatteh (arabski: فتّة ) oznacza po arabsku "zmiażdżony" lub "okruchy". Do fatteh często dodawane są także inne składniki - mięso drobiowe lub jagnięcina, owoce granatu, bakłażany, natka pietruszki lub kolendry, migdały lub orzeszki piniowe.
Ze względu na warstwowe ułożenie składników i smaków fatteh można przyrównać do francuskiego verrine.
Autorką poniższego przepisu na fatteh czyli syryjskie śniadanie jest urodzona w Aleppo Karima Kanjo.
Orzeszki piniowe lub migdały uprażyć na maśle ghee i odłożyć na bok.
Na około 5 minut przed podaniem do miski z uprażoną pitą dodać ugotowaną cieciorkę.
Przygotować sos z jogurtu, pasty tahini, wody z ciecierzycy i czosnku.podgrzewając i cały czas mieszając wszystkie składniki na niewielkim ogniu, ale nie doprowadzając do wrzenia.
Gotowy sos wlać do miski z pitą i ciecierzycą. Ozdobić na wierzchu uprażonymi orzeszkami piniowymi i opcjonalnie nasionami granatu.
Słowo fatteh (arabski: فتّة ) oznacza po arabsku "zmiażdżony" lub "okruchy". Do fatteh często dodawane są także inne składniki - mięso drobiowe lub jagnięcina, owoce granatu, bakłażany, natka pietruszki lub kolendry, migdały lub orzeszki piniowe.
Ze względu na warstwowe ułożenie składników i smaków fatteh można przyrównać do francuskiego verrine.
Autorką poniższego przepisu na fatteh czyli syryjskie śniadanie jest urodzona w Aleppo Karima Kanjo.
Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita
- składniki na 4 porcje- 3 chlebki pita, pocięte na małe kawałki
- około 250 g ugotowanej ciecierzycy (można też użyć ciecierzycy z puszki)
- po około pół łyżeczki soli i pieprzu
- 400 g jogurtu naturalnego
- około 100 ml wody z ciecierzycy - (ilość zależy od tego jak gęsty chcemy uzyskać sos)
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- pół łyżeczki kminu rzymskiego lub papryki Aleppo (opisałam ją tutaj - Papryka Aleppo - co to jest)
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 5 lub 6 łyżek dobrej jakości pasty tahini (duży wybór jest m.in. w KuchnieSwiata.pl)
- do dekoracji: uprażone orzeszki piniowe lub migdały, nasiona granatu, posiekana natka pietruszki lub kolendry
- olej i masło ghee do smażenia
Przepis na fatteh ciecierzycę z jogurtem i chlebem pita
Pocięte na mniejsze kawałki chlebki pita obsmażyć do zrumienienia na rozgrzanym oleju lub prażyć przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.|Odsączyć pitę z tłuszczu i przełożyć do miski.Orzeszki piniowe lub migdały uprażyć na maśle ghee i odłożyć na bok.
Na około 5 minut przed podaniem do miski z uprażoną pitą dodać ugotowaną cieciorkę.
Przygotować sos z jogurtu, pasty tahini, wody z ciecierzycy i czosnku.podgrzewając i cały czas mieszając wszystkie składniki na niewielkim ogniu, ale nie doprowadzając do wrzenia.
Gotowy sos wlać do miski z pitą i ciecierzycą. Ozdobić na wierzchu uprażonymi orzeszkami piniowymi i opcjonalnie nasionami granatu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych