Proste ciasto piernikowe
Proste ciasto piernikowe tradycyjnym, długo dojrzewającym piernikiem z pewnością nie jest, ale można je przygotować błyskawicznie i jestem pewna, że polubią je wszyscy bez wyjątku. To taki piernik na ostatnią chwilę.
Jest miękkie, pulchne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Kiedy mieszkałam w Al-Khobar, z powodu braku piekarnika, piekłam proste ciasto piernikowe z powidłami w automacie do chleba i zawsze się udawało. Czasem dodawałam do ciasta piernikowego jabłka lub melasę z karobu.
W tym roku to aromatyczne i wilgotne proste ciasto piernikowe także pojawi się na naszym świątecznym stole, nie wyobrażam sobie aby mogło go zabraknąć. Upieczone w formie z kominem prezentuje się bardzo wykwintnie.
Proste ciasto piernikowe ma jeszcze jedną ogromną zaletę - można je przygotować na dzień lub dwa przed świętami, a po upieczeniu przełożyć powidłami lub kremem i ozdobić polewą czekoladową.
Masło, cukier, miód i kakao umieścić w rondelku i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając do czasu rozpuszczenia wszystkich składników i uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodać mleko, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Połączyć przygotowaną wcześniej mąkę z przestudzoną masą, dodać powidła (lub konfitury) i wymieszać do połączania składników, można to zrobić na najniższych obrotach miksera lub ręcznie.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo nadal miksując dodawać żółtka. Tak przygotowaną masę jajeczną dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Formy do pieczenia wysmarować masłem, obsypać mąką lub bułką tartą i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (grzałka góra - dół, bez termoobiegu) przez 35-40 minut albo do suchego patyczka, ale nie dłużej niż 45 minut aby ciasto pozostało wilgotne.
Do upieczenia tego ciasta wykorzystałam formy Heritage istniejącej od 1946 firmy Nordic Ware. To jeden z niewielu amerykańskich producentów, których naczynia kuchenne powstają prawie wyłącznie w Stanach Zjednoczonych. Jednak co najważniejsze - formy do pieczenia Nordic Ware mają nawet do 25 lat gwarancji.
Przyznam się Wam w sekrecie, że ten prezent świąteczny od Favi.pl ucieszył mnie najbardziej, chociaż w paczce znalazła się też kratka do studzenia ciasta i przepiękna miseczka Sandrine, które widzicie na zdjęciach.
Jest miękkie, pulchne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Kiedy mieszkałam w Al-Khobar, z powodu braku piekarnika, piekłam proste ciasto piernikowe z powidłami w automacie do chleba i zawsze się udawało. Czasem dodawałam do ciasta piernikowego jabłka lub melasę z karobu.
W tym roku to aromatyczne i wilgotne proste ciasto piernikowe także pojawi się na naszym świątecznym stole, nie wyobrażam sobie aby mogło go zabraknąć. Upieczone w formie z kominem prezentuje się bardzo wykwintnie.
Proste ciasto piernikowe ma jeszcze jedną ogromną zaletę - można je przygotować na dzień lub dwa przed świętami, a po upieczeniu przełożyć powidłami lub kremem i ozdobić polewą czekoladową.
Proste ciasto piernikowe
składniki na dwie formy Heritage z kominem o średnicy 22 cm i wysokości 8 cm- 120 g masła
- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 3 łyżki płynnego miodu
- 360g mąki pszennej tortowej (2 szklanki)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3-4 łyżki konfitur lub powideł (śliwkowe, wiśniowe, malinowe)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika (tutaj domowy przepis na przyprawa do piernika )
- 2-3 łyżki kakao (im więcej, tym ciemniejsze będzie ciasto piernikowe)
- opcjonalnie 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów
Przepis na proste ciasto piernikowe
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko i odłożyć.Masło, cukier, miód i kakao umieścić w rondelku i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając do czasu rozpuszczenia wszystkich składników i uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodać mleko, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Połączyć przygotowaną wcześniej mąkę z przestudzoną masą, dodać powidła (lub konfitury) i wymieszać do połączania składników, można to zrobić na najniższych obrotach miksera lub ręcznie.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo nadal miksując dodawać żółtka. Tak przygotowaną masę jajeczną dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Formy do pieczenia wysmarować masłem, obsypać mąką lub bułką tartą i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (grzałka góra - dół, bez termoobiegu) przez 35-40 minut albo do suchego patyczka, ale nie dłużej niż 45 minut aby ciasto pozostało wilgotne.
Do upieczenia tego ciasta wykorzystałam formy Heritage istniejącej od 1946 firmy Nordic Ware. To jeden z niewielu amerykańskich producentów, których naczynia kuchenne powstają prawie wyłącznie w Stanach Zjednoczonych. Jednak co najważniejsze - formy do pieczenia Nordic Ware mają nawet do 25 lat gwarancji.
Przyznam się Wam w sekrecie, że ten prezent świąteczny od Favi.pl ucieszył mnie najbardziej, chociaż w paczce znalazła się też kratka do studzenia ciasta i przepiękna miseczka Sandrine, które widzicie na zdjęciach.
Przepiękne zdjęcia i prezentacja - a ciasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :)
UsuńPiękne ciasto i miseczka �� gdzie można kupić taką miseczkę albo większą?
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMiseczki są dostępne w sklepie Favi.pl