Rolada z boczku ze śliwkami lub rolada z pieczonego boczku goszczą na naszym stole dość często. To doskonała propozycja zarówno na święta, jak i na mniej uroczyste okazje. Można ją przygotować na nieskończenie wiele sposób – tradycyjnie z suszonymi śliwkami lub pieczarkami albo wzbogacić smak o dodatek kaparów albo suszonych moreli.
Aromatyczna rolada z boczku ze śliwkami, obsypana ziołami i papryką jest tak prosta do przygotowania, że poradzą z tym sobie nawet bardzo początkujący kucharze i zajmie to zaledwie kilka minut, pozostały czas to pieczenie, które nie wymaga od nas wielkiej uwagi.
Pieczony w piekarniku lub w wolnowarze rolowany boczek pokrojony na cienkie plasterki to również doskonała wędlina do kanapek. Jednym słowem rolada boczkowa to potrawa bardzo uniwersalna.
Uwaga: Roladę z boczku ze śliwkami można przed obsypaniem z zewnątrz przyprawami obsmażyć ze wszystkich stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
Do rolady z boczku pasują następujące przyprawy: majeranek, estragon, cząber, ziarna jałowca, czerwona papryka (ostra lub słodka).
Ps. I mała autoreklama - to jeden z kilku moich przepisów, które zostały opublikowane w miesięcznki kulinarnym Durszlak.
Rolada z boczku z suszonymi śliwkami – składniki
ok. 1,5 kg płat chudego surowego boczku bez skóry i kości
około 100 g suszonych śliwek
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2-3 łyżki suszonego majeranku
1-2 łyżki mielonej tureckiej papryki, najlepiej wędzonej
Boczek natarłam z obu stron solą i pieprzem. Ułożyłam na blacie stroną z tłuszczykiem do dołu. Wzdłuż dłuższego boku ułożyłam suszone śliwki i zwinęłam boczek w rulon, starając się aby rolada była jak najbardziej ścisła. Obwiązałam sznurkiem, natarłam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obsypałam obficie majerankiem i mieloną papryką.
Tak przygotowaną roladę włożyłam do rękawa do pieczenia i piekłam w temperaturze 160 stopni przez półtorej godziny. Po upieczeniu wyjęłam z rękawa i pozostawiłam, do całkowitego wystudzenia.
Rolowany boczek ze śliwkami z wolnowaru
Uwaga: Do okrągłego wolnowaru Crock-pot pojemności 4,7 litra mieści się rolada o wadze około 1,3 do 1,5 kg., natomiast w modelu owalnym o pojemności 5,7 litra można przygotować roladę boczkową o wadze około 2 do 2,5 kg.
Roladę z boczku przygotowuję tak, jak opisałam powyżej, wkładam do misy wolnowaru i ustawiam czas
opcja Low - 8-10 godzin
opcja High - 6-8 godzin
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych