TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Jak obrać owoc granatu

 - to proste - zobaczcie sami.


Granaty są uprawiane na całym Bliskim Wschodzie, w Azji Południowej i regionie Morza Śródziemnego od kilku tysięcy lat. Mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, a ich kwaskowo-słodki smak sprawia, że świetnie pasują do sałatek, deserów i pieczonych mięs.
Sok z granatów dobrze gasi pragnienie. Trzeba jednak uważać, aby się nie poplamić - plamy z soku z granatów są bardzo trudne do usunięcia.

Jak-obrac-granat

Sposoby obierania granatów

Oddzielanie nasion granatu jest łatwiejsze w misce z wodą, nasiona toną,  niejadalna białą osnówka pływa na powierzchni wody. Również zamrożenie całego owocu ułatwia oddzielenie nasion i zmniejsza szanse na poplamienie się sokiem.
Innym skutecznym sposobem jest ten zaprezentowany na filmie.


Prosty sposób obierania granatów

Komentarze