Tradycyjny barszcz ukraiński
Tradycyjny barszcz ukraiński
Przepis na prawdziwy barszcz ukraiński
Tradycyjny barszcz ukraiński przepis na prawdziwy barszcz ukraiński. Tradycyjny barszcz ukraiński narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze z wołowiny lub drobiu, albo na żeberkach wieprzowych, które przed ugotowaniem podsmaża się na patelni. Również warzywa do barszczu ukraińskiego powinny być najpierw podsmażone. Tradycyjny barszcz ukraiński często wzbogacany jest tzw. sało - solonym boczkiem, który dodaje się pod koniec gotowania. Prawdziwy barszcz ukraiński podaje się z małymi bułeczkami - pampuszkami polanymi sosem czosnkowym. Domowy barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego dnia.
Tradycyjny barszcz ukraiński przepis na prawdziwy barszcz ukraiński.Tradycyjny barszcz ukraiński
- 500 g surowych buraków czerwonych, obranych o pokrojonych w cienkie słupki lub małą kostkę
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę
- 1 duża drobno pokrojona cebula
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 marchewka średniej wielkości, pokrojona w cienkie słupki lub niewielką kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duży mięsisty pomidor, obrany i drobno posiekany
- 300 gramów białej kapusty, poszatkowanej
- opcjonalnie 1 czerwona papryka drobno posiekana
- 400 g fasoli z puszki - białej lub czerwonej - kidney (można zastąpić fasolką szparagową, albo suchą fasolą namoczoną wcześniej przez całą noc w wodzie)
- masło lub olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- ćwierć łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- koperek lub natka pietruszki
Wywar mięsny na barszcz ukraiński
- 700 g wołowiny (antrykot lub ogon wołowy), lub podsmażonych żeberek wieprzowych ewentualnie pół kurczaka,
- 1 duża cebula opalona nad ogniem,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 litry wody,
- sól i pieprz do smaku.
Cebulę, obierz, opal nad gazem lub zrumień na suchej patelni. Mięso zalej zimną wodą, dodaj cebulę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na niewielkim ogniu około 2 do 4 godzin w zależności od rodzaju mięsa (wołowina wymaga dłuższego gotowania niż wieprzowina). Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu przecedź przez sitko. .
Tradycyjny barszcz ukraiński przepis
1. Pokrojone, obrane buraki podsmaż na patelni przez około 10 minut i dodaj do wywaru, dołóż ziemniaki i gotuj na niewielkim ogniu około 15-20 minut.
2. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę, dodaj czosnek, pokrojoną marchew i często mieszając smaż około 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy i drobno posiekanego pomidora i smaż kolejne 2-3 minuty.
3. Podsmażone warzywa przełóż do wywaru. Dodaj kapustę i fasolę i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Podawaj mięsem z wywaru, z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Byłam na Festiwalu 4 Kultur w Dzierzgoniu i tam Ukrainki gotowały barszcz. Danie pyszne, warto wpisać je do swojej kuchni. Mój barszcz ukraiński różni się od tego zamieszczonego tu, ale pewnie z powodu jeszcze większego pomieszania kultur w mojej rodzinie.
OdpowiedzUsuńlulu
Czy można tę zupę gotować w wolnowarze?m
OdpowiedzUsuńNie. Im dłużej gotujesz buraki tym bardziej stracą kolor
Usuń