TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Babka marmurkowa ucierana

Ucierana babka marmurkowa

Wielkanocne ciasto na ostatnią chwilę


Babka marmurkowa ucierana, miękka, wilgotna i bardzo smaczna jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Długo zachowuje świeżość, pięknie prezentuje się na stole i... błyskawicznie z niego znika.

Babkę marmurkową ucieraną można upiec w zwykłej keksówce lub w foremce na babki. Proporcje z tego przepisu pasują do:
  • dwóch foremek z kominem o średnicy 16 cm i wysokości 9 cm lub
  • jednej formy z kominem o średnicy 24 cm lub
  • jednej keksówki o wymiarach 30x12 cm

Babka marmurkowa ucierana to proste ciasto, które bez żadnego problemu jest w stanie przygotować każdy. Nie przejmujcie się, jeśli podczas dodawania jajek masa się zważy, nie będzie to miało wpływu na smak babki i nie spowoduje powstania zakalca.

Pachnąca wanilią i kakao babka marmurkowa jest pyszna, warto ją upiec nie tylko na Wielkanoc.

Babka-marmurkowa-ucierana

Babka marmurkowa ucierana która zawsze się udaje

1 szklanka = 250 ml pojemności
  • 350 g (2 pełne szklanki) mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny
  • 220 g (1 szklanka) cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli 
  • pół szklanki mleka 
  • cukier puder do posypania 

Dodatkowo do masy kakaowej:
  • 20 g (2 płaskie łyżki stołowe) kakao 
  • 30 g (3 płaskie łyżki) cukru pudru
  • 60 ml (4 łyżki stołowe) mleka 
Ekstrakt z wanilii jest bardzo aromatyczny i wydajny, używam go zamiast cukru waniliowego. Z dostępnych na rynku ekstraktów najlepszy jest moim zdaniem produkt firmy Eurovanille dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

Przepis na babkę marmurkową ucieraną

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odłożyć na bok.
Masło utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. korzystając z najwyższych obrotów miksera. Nie przerywając ubijania dodać ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy) i sól, a następnie kolejno po jednym jajku, nie przejmując się, jeśli masa się zważy.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i porcjami dodawać na przemian mąkę i mleko.
Odłożyć nieco ponad połowę masy, a do pozostałej części dodać kakao, cukier puder, 4 łyżki mleka i wymieszać do połączenia składników.
Formę do babki lub keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na przemian nakładać porcję jasnej i porcję ciemnej masy, na koniec delikatnie przemieszać widelcem.
Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół) przez 60-70 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.

Babka-marmurkowa-ucierana

 Babka marmurkowa ucierana

Komentarze