Babka marmurkowa ucierana
Ucierana babka marmurkowa
Wielkanocne ciasto na ostatnią chwilę
Babka marmurkowa ucierana, miękka, wilgotna i bardzo smaczna jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Długo zachowuje świeżość, pięknie prezentuje się na stole i... błyskawicznie z niego znika.
Babkę marmurkową ucieraną można upiec w zwykłej keksówce lub w foremce na babki. Proporcje z tego przepisu pasują do:
- dwóch foremek z kominem o średnicy 16 cm i wysokości 9 cm lub
- jednej formy z kominem o średnicy 24 cm lub
- jednej keksówki o wymiarach 30x12 cm
Babka marmurkowa ucierana to proste ciasto, które bez żadnego problemu jest w stanie przygotować każdy. Nie przejmujcie się, jeśli podczas dodawania jajek masa się zważy, nie będzie to miało wpływu na smak babki i nie spowoduje powstania zakalca.
Pachnąca wanilią i kakao babka marmurkowa jest pyszna, warto ją upiec nie tylko na Wielkanoc.
Babka marmurkowa ucierana która zawsze się udaje
1 szklanka = 250 ml pojemności- 350 g (2 pełne szklanki) mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny
- 220 g (1 szklanka) cukru
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- pół szklanki mleka
- cukier puder do posypania
Dodatkowo do masy kakaowej:
- 20 g (2 płaskie łyżki stołowe) kakao
- 30 g (3 płaskie łyżki) cukru pudru
- 60 ml (4 łyżki stołowe) mleka
Przepis na babkę marmurkową ucieraną
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odłożyć na bok.Masło utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. korzystając z najwyższych obrotów miksera. Nie przerywając ubijania dodać ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy) i sól, a następnie kolejno po jednym jajku, nie przejmując się, jeśli masa się zważy.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i porcjami dodawać na przemian mąkę i mleko.
Odłożyć nieco ponad połowę masy, a do pozostałej części dodać kakao, cukier puder, 4 łyżki mleka i wymieszać do połączenia składników.
Formę do babki lub keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na przemian nakładać porcję jasnej i porcję ciemnej masy, na koniec delikatnie przemieszać widelcem.
Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół) przez 60-70 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych