TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Gouda - najpopularniejszy ser na świecie

Gouda najpopularniejszy żółty ser na świecie jest zarazem jednym z najstarszych serów podpuszczkowych z mleka krowiego. Nazwa "gouda"  jest współcześnie używana do określania serów produkowanych w tradycyjny holenderski sposób i nie stanowi określenia konkretnego produktu.

Gouda-najpopularniejszy-ser-na-swiecie

Historia serów podpuszczkowych z mleka krowiego, a do takich właśnie należy gouda, sięga 6000 r p.n.e, nie udało się jednak dotychczas ustalić w którym zakątku świata ją zapoczątkowano. Najprawdopodobniej proces produkcji został odkryty przypadkowo podczas przechowywania mleka w bukłaku wykonanym z żołądka zabitego cielaka, w którym występuje enzym trawienny zwany podpuszczką. Ścinanie mleka podpuszczką było znane Etruskom, od których tę metodę produkcji  przejęli w późniejszym czasie Rzymianie. Produkowane w Europie sery, ze względu na chłodniejszy niż na Bliskim Wschodzie klimat wymagały do konserwacji mniejszej ilości soli, co umożliwiało rozwój pożytecznych mikrobów i pleśni, nadających dojrzałym serom ich charakterystyczny smak.

Pierwsze wzmianki o serze Gouda pochodzą z 1184 roku Tym samym jest on jednym z najstarszych serów na świecie, których produkcja trwa nieprzerwanie do czasów współczesnych. Nazwa sera pochodzi od miasta Gouda, które w średniowieczu nabyło wyłączne prawo do posiadania rynku, na którym rolnicy hrabstwa mogli sprzedawać swój ser.
Stosunkowo łagodna w smaku gouda tradycyjnie była wytwarzana z niepasteryzowanego mleka krowiego i powlekana żółtą parafiną, która zapobiega wysychaniu sera podczas dojrzewania. Istnieją jednak duże rozbieżności między poszczególnymi przepisami regionalnymi, tym samym nazwa gouda określa raczej metodę produkcji, a nie konkretny produkt spożywczy.
Obecnie gouda produkowana na skalę przemysłową wytwarzana jest najczęściej z mleka podgrzewanego wcześniej do temperatury niszczącej bakterie i zawiera około 50% tłuszczu. Jednak około 350 gospodarstw w Holandii nadal wytwarza goudę w tradycyjny sposób. Ten typ goudy określany jest jako Boerenkaas (ser rolniczy). Boerenkaas musi być wytwarzany z mleka niepoddanego obróbce i przygotowany zgodnie z pewnymi historycznymi standardami.

Gouda-najpopularniejszy-ser-na-swiecie

Gouda jest produkowana przez różnych producentów także w Polsce. Ponieważ, jak już wyżej wspominałam, słowo "gouda" określa jedynie sposób produkcji, sery o tej nazwie mogą dość znacznie różnić się smakiem.
Do moich faworytów należy gouda produkowana przez Moniecką Spółdzielnię Mleczarską w Mońkach. Aksamitnie kremowy, o wyrazistym smaku i przyjemnym słodkawym aromacie ser z Moniek jest idealnym dodatkiem do kanapek. Ponieważ świetnie się topi sprawdza się jako ser do pizzy, lazanii, zapiekanek i innych ciepłych dań. Moniecka gouda doskonale komponuje się także z białym i różowym winem.

Gouda-najpopularniejszy-ser-na-swiecie

Gouda - najpopularniejszy ser na świecie

Komentarze

  1. Uwielbiam czytać takie wpisy, zawsze to się człowiek może czegoś nowego dowiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych