Krucha tarta z jabłkami i musem
Tarta z jabłkami, musem jabłkowym i cynamonem
Najsłynniejszy francuski deser
Krucha tarta z jabłkami i musem jabłkowym czyli tarte aux pommes uznawana jest za jeden z najpopularniejszych francuskich deserów. I nic w tym dziwnego, tartę z jabłkami i musem upiecze nawet totalne kulinarne beztalencie, a i tak będzie pyszna. Istnieje tysiąc i jeden sposób na przygotowanie tarty z jabłkami, ale jeśli dodamy do tego francuskiego klasyka polski akcent w postaci najlepszych na świecie Jabłek Grójeckich, to możemy zacząć ubiegać się o kulinarnego Nobla.
Stali czytelnicy bloga wiedzą, że dość często publikuję ciekawostki na temat pochodzenia lub historii potraw. Chciałam to zrobić również przy okazji przepisu na tartę francuską, a tu... zonk. Znalazłam co prawda wiele artykułów na temat takich wypieków jak tarta normandzka czy serwowana na gorąco tarta tatin, ale o historii najprostszej francuskiej tarty z jabłkami i musem informacji było niewiele.
Przepis na najlepsze kruche ciasto na tartę
proporcje na formę o średnicy 22-24 cm- 220 g mąki pszennej tortowej
- 110 g miękkiego masła
- 1 żółtko lub 2-3 łyżki zimnej wody
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dodatkowo masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania formy
Nadzienie do kruchej tarty z jabłkami i musem
- 6-7 Jabłek Grójeckich
- 2 łyżki miodu
- pół łyżeczki cynamonu lub do smaku
- szczypta mielonych goździków
- 1 łyżka masła
Masę jabłkową odstawiam na około 30 minut do przestudzenia. Do musu jabłkowego dodaję miód, cynamon i goździki. Całość mieszam do połączenia składników.
Pozostałych jabłek nie obieram. Przekrawam je na pół, wydrążam gniazda nasienne i każdą połówkę kroje na plasterki o grubości około 3 mm
Jak zrobić ciasto na tartę z jabłkami
Mąkę mieszam z cukrem pudrem i solą. Dodaję pokrojone w małą kostkę masło i zagniatam do chwili, aż utworzą się grudki przypominające kruszonkę. Teraz dodaję ekstrakt z wanilii i żółtko (lub wodę) i całość zagniatam ręką, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk podsypuję niewielką ilością mąki i jeszcze chwilę zagniatam. Formuję kulę, zawijam ją w folię spożywczą i odkładam na około 1 godzinę do lodówki.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowuję na placek grubości około 3 do 4 mm. Formę na tartę smaruję cienko masłem i oprószam bułką tartą.
Wykładam ciasto do formy, obcinam wystające brzegi, nakłuwam na całej powierzani widelcem i podpiekam przez około 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na podpieczony spód wykładam mus jabłkowy, a na nim układam plasterki jabłek. Piekę około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu polewam syropem przygotowanym z 2 łyżek miodu, 3 łyżek wody i szczypty goździków albo oprószam cukrem pudrem.
Krucha tarta z jabłkami i musem świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Co warto wiedzieć o Jabłkach Grójeckich
Nieco lepiej poszło mi z Jabłkami Grójeckimi, jednym z najlepszych polskich produktów eksportowych. W sadach położonych w okolicach Grójca oprócz znanych nam, popularnych gatunków, uprawiane są też odmiany nieco już zapomniane, które Francuzi nazywają pommes oubliée (zapomniane jabłka). To m.in. koksa pomarańczowa czy starking, które powstały w XVIII i XIX wieku. Do najstarszych odmian jabłek, które spotkamy pod wspólną marką Jabłka Grójeckie należy też, pochodząca prawdopodobnie z Guberni Kurskiej (Rosja), antonówka.W zorganizowanym w 2010 roku konkursie na Największe Jabłko Powiatu Grójeckiego pierwsze miejsce zdobyła właśnie antonówka, która ważyła 886 gramów i miała 43 cm obwodu. Potraficie sobie wyobrazić tak duże jabłko?
Warto wiedzieć, że Jabłka Grójeckie mają szereg właściwości prozdrowotnych i zawierają o około 5% więcej przeciwutleniaczy, niż te same odmiany wyhodowane w innych regionach Polski.
Jakie jabłka do tarty z jabłkami, szarlotki i innych ciast
Jabłka Grójeckie charakteryzują się wyższą kwasowością niż te same odmiany wyhodowane w innych rejonach Polski. Zawdzięczają to specyficznemu mikroklimatowi regionu grójeckiego. Są idealnym składnikiem słodkich wypieków, dżemów i musów oraz dodatkiem do mięs jak np. kaczka z jabłkamiPrzyjęło się, że do szarlotek i tart używamy odmian o wyraźnie kwaśnym smaku, jeśli jednak nie chcemy dodawać cukru lub użyć go mniej idealne będą jabłka słodko-kwaśne.
Kwaśne odmiany Jabłek Grójeckich
- Gloster - słodko-kwaśne jabłka idealne do ciast z jabłkami, szarlotek i tart
- Granny Smith - ich niepodważalną zaletą jest to, że po przekrojeniu niemal nie ciemnieją. Wyraźnie kwaskowe i twarde, można je ułożyć w plastrach na wierzchu tarty i być pewnym, że się nie rozpadną.
- Antonówka i Szara Reneta - stare odmiany, które sprawdzą się w przypadku wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart. Idealne także przygotowania przetworów na zimę..
Słodkie i słodko - kwaśne gatunki Jabłek Grójeckich
- Golden Delicius - słodko-winny smak, cudowny aromat i kruchość powodują, że są idealne do strudla z jabłkami, szarlotki i tarty.
- Jonaprince - to kolejna odmiana o słodko-kwaśnym smaku i twardym miąższu. Świetna do tarty, szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów. Właśnie tych jabłek użyłam do naszej dzisiejszej tarty, którą widzicie na zdjęciach.
- Lobo - kruche i kwasowe jabłka, idealne do przygotowania musu jabłkowego oraz wszelkich przetworów
- Ligol - o lekko korzennym, słodkawo-kwaśnym smaku jest idealny na szarlotkę, dość szybko rozpada się podczas podsmażania.
Krucha tarta z jabłkami i musem.
Przepis zupełnie nie dla mnie, ponieważ nie cierpię jabłek.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam jabłka w każdej postaci :)
Usuńa jak wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakuje :)
UsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńdziękuję :) Jest pyszna :)
Usuń