TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Przepis na keks świąteczny

Przepis na keks świąteczny

Szybkie i dobre ciasto na święta.


Przepis na keks świąteczny szybkie i dobre ciasto na święta. Przepis na keks świąteczny, który zawsze się udaje, sprawdza się nie tylko na święta. Delikatne ciasto biszkoptowe i dużo, bardzo dużo bakalii. Ten keks ma nawet więcej bakalii, niż nasza strucla rodzynek i marcepanu.
Keks świąteczny z bakaliami i orzechami smakuje wybornie, to nasza ulubiona wersja, chociaż każdą inną także zjadamy z apetytem. Kolorowe, aromatyczne i miękkie ciasto piekę zawsze na Wielkanoc,  Boże Narodzenie i rodzinne spotkania, ale keks jest tak łatwy i szybki do przygotowania, że możecie go zrobić, kiedy tylko będziecie mieli ochotę na kawałek smacznego ciasta.

Klasyczny keks z bakaliami bardzo długo zachowuje świeżość. Zawinięty w ściereczkę i odłożony w chłodne miejsce nawet po 4-5 dniach będzie doskonały.

W ramach akcji #zostańwdomu i wspierania polskich przedsiębiorców wszystkie składniki do ciasta zamawialiśmy przez Internet - mąkę i masło w ApiMarket.pl,  a bakalie w TureckiSklep.pl

Przepis-na-keks-swiateczny
Prosty przepis na keks świąteczny

Przepis na keks świąteczny - składniki

moja szklanka ma pojemność 250 ml, ciasto piekłam w keksówce o wymiarach 30 x 11 cm
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 cukru pudru
  • 5 jajek
  • 300 g mąki pszennej  + 1 łyżka do bakalii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • bakalie - łącznie 400g  u nas to 50 g posiekanych orzechów włoskich, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 50 g suszonych fig, 50 g rodzynek, 50 g posiekanych suszonych  moreli, 50 g płatków migdałów, 50 g suszonych daktyli.

Przepis na keks świąteczny

1. Mąkę mieszam z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia i przesiewam przez sitko. Morele, daktyle i figi kroję na nieduże kawałki i razem z pozostałymi bakaliami mieszam z 1 łyżką mąki.

2. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Nie przerywając ucierania  dodaję kolejno po jednym jajku, a następnie niewielkimi partiami przesianą mąkę. Czasami może się zdarzyć, że po dodaniu jajek masa się zważy, ale po dodaniu mąki problem zniknie. Masa powinna być puszysta.

3. Zmniejszam obroty miksera na minimalne i dodaję bakalie. Miksuję jeszcze przez kilkanaście sekund, aby bakalie dobrze wymieszały się z ciastem.

4. Ciasto przekładam do posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą keksówki i piekę w temperaturze 170  stopni około 55-65 minut lub do tzw. suchego patyczka.

5. Upieczony i przestudzony keks posypuję cukrem pudrem lub ozdabiam lukrem i posypuję górę bakaliami.

Przepis-na-keks-swiateczny
Przepis na keks świąteczny

Komentarze