Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
najlepsze ciasto z owocami.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest proste do zrobienia i jeszcze łatwiejsze do zjedzenia. Jeśli nie masz miksera skorzystaj z przepisu na ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane. To fantastyczne połączenie puszystego i wilgotnego ciasta drożdżowego z kwaskowym rabarbarem pasuje na każdą okazję. I bez okazji też.
Przepis na placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką jest idealny dla początkujących kucharzy, ciasto zawsze się udaje i nie wymaga zbyt wiele pracy.
Nie lubisz rabarbaru? - dodaj truskawki, przekrojone na pół morele albo skarmelizowane jabłka.Też będzie pysznie.
ps. żeby uprzedzić pytania - takie szklaneczki jak na zdjęciach można kupić za kilka złotych tutaj https://www.tureckisklep.pl/czajniki-i-zestawy-do-parzenia-herbaty-po-turecku/617-tulipanek-szklanka-do-tureckiej-herbaty-1szt.html
Proste ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
proporcje na tortownicę o średnicy 24 cmZaczyn na ciasto drożdżowe przygotuj dzień przed pieczeniem
- 90 g mąki pszennej uniwersalnej, to ta oznaczona jako typ 500 lub 550
- 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 75 ml zimnej wody
- cały zaczyn
- 270 g mąki pszennej, takiej samej jak do zaczynu
- 60 ml letniej wody
- 2 duże jajka
- 60 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka stołowa suchych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 75 g cukru
- około 300-400 g rabarbaru, to 3-4 łodygi pokrojone na kawałki i wymieszane z 1 łyżką cukru
Kruszonka do ciasta - przepis i składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (8g), ale można dodać więcej
- 80 g roztopionego masła
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
1. Przygotuj zaczyn: połącz wszystkie składniki zaczynu w misce miksera, wystarczy wymieszać łyżką. Powstanie dość gęsta papka. Przykryj ją ściereczką i pozostaw na kuchennym blacie na 8 do maksymalnie 12 godzin.2. Przygotuj ciasto: do zaczynu dodaj wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem rabarbaru. Zagniataj ręcznie lub mikserem, aż powstanie miękkie, gładkie ciasto. Zajmie to około 10-12 minut w mikserze lub około 1 minuty w robocie kuchennym Magimix. Ciasto będzie bardzo miękkie.
3. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Możesz je wstawić do nagrzanego do 30 stopni i wyłączonego piekarnika.
4. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj cienko masłem.
5. Wyrośnięte ciasto uderz lekko pięścią, żeby je odgazować.Możesz je jeszcze chwilę wyrabiać ręcznie.
5. Przełóż ciasto do formy do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na około 45-60 minut do ponownego wyrośnięcia.
6. Rabarbar umyj, obetnij końcówki i obierz łodygi ze skórki. Każdą łodygę pokrój na małe kawałki o grubości około 5-8 mm i wymieszaj z 1 łyżką cukru.
7. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra dół.
8. Odsączony z syropu rabarbar rozłóż na cieście i posyp kruszonką.
9. Ustaw ciasto na 2 od dołu półce piekarnika i piecz przez około 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko się rumieni przykryj ciasto od góry folią aluminiową.
Domowe ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Uwielbiam ciasto drożdżowe z każdymi owocami. Dziękuję za przepis. :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest super. Warto zrobić zaczyn dzień wcześniej - smak jest obłędny :D
UsuńNa letnią pore idealne! <3
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam ciasta drożdżowe. Są obłędne i nie ważne jaki owoc dodasz, zawsze smakuje przepysznie. Mi nie wychodzi, zawsze coś zepsuje ;D ale może Twój przepis sprawi, że na reszcie mi się uda :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie. Bardzo lubię drożdżowe z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńW maju najlepsze.
Kolejny apetyczny przepis z rabarbarem :D Akurat wtedy kiedy chcę jeść mniej słodkiego :D Ojj kusicie ! Rabarbaru mam pod dostatkiem :D
OdpowiedzUsuńJa ostatnio robiłam z rabarbarem i nie wyszło, potem robiłam z ananasem i wyszło, muszę wrócić do rabarbaru :(
OdpowiedzUsuńGdzie się dzisiaj nie ruszę to jakieś dobre ciacho na mnie patrzy. Rabarbar jednak lubię w dżemach, marmoladach i musach. Do ciasta tez się nadają ;)
OdpowiedzUsuńJa to dziś tyje od samego patrzenia :) uwielbiam ciasto drożdżowe a jak jest jeszcze rabarbar to już koniec :) uwielbiam to połączenie :) przepis zabieram, przyda się :)
OdpowiedzUsuńTen zapach ciepłego ciasta drożdżowego jest uzależniający <3 Mamy rabarbar i właśnie się zastanawiamy co przygotować :D
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe z rabarbarem to moje całe dzieciństwo. Do dziś jak je piekę wspomnienia beztroskich lat wracają. A zapach pieczonego ciasta obezwładni każdego. Chyba nikt mu się nie oprze☺️
OdpowiedzUsuńWidzę, że u wszystkich rabarbar rządzi - u nas też tylko u nas dziś kompot i zaraz za dżem się bierzemy ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe z rabarbarem! W ogóle wariacje z drożdżowym :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta drożdżowe. Tak jeszcze nie robiłam z zaczynem dzień wcześniej. Muszę spróbować. Tylko ten rabarbar troszkę nie dla mnie. Ale spróbuję z innym owocem. Dziekuję za przepis, wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńFajny przepis krok po kroku - takie lubię! A ciasto drożdżowe z rabarbarem to prawdziwy smak nadchodzącego lata!
OdpowiedzUsuńCiasta drożdżowe kocham, rabarbar troszkę mniej, ale podoba mi się połączenie słodkiej kruszonki z kwaskowatością rabarbaru. Ciocia mojego męża w sezonie robi mnóstwo różnych ciast, kompot i inne specjały z nim. Wygląda na to, że i ja będę musiałą zrobić koniecznie Już się doczekać nie mogę skorzystania z nowej kuchni. :D
OdpowiedzUsuńJakież tu pyszności u Ciebie. Szkoda, że w domu tylko ja lubię rabarbar. Muszę zrobić, ale 1/4 tego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością :D
OdpowiedzUsuń