Smalec z białej fasoli
Smalec z białej fasoli
Wegetariańska pasta z fasoli i jabłek. Dieta po zawale.
Smalec z białej fasoli z jabłkiem i czarnym czosnkiem wyglądem i smakiem
bardzo przypomina tradycyjny smalec, ale za to kalorii ma kilka razy mniej. To
również namiastka smalcu, dla osób, które muszą stosować dieta po zawale oraz
zmagających się z chorobą wieńcową. Smalec z białej fasoli możesz
przygotować ze świeżo ugotowanej fasoli albo na szybko zrobić smalczyk z
fasoli z puszki. Do tego
ogórki małosolne
i nic mi już więcej do szczęścia nie potrzeba. Przepis na wegetariański smalec
z fasoli jest wyjątkowo łatwy. Wystarczy zmiksować na gładką pastę fasolę z
dodatkiem podprażonej cebuli, jabłek i czosnku oraz przypraw
charakterystycznych dla tradycyjnego smalcu. U mnie są to zazwyczaj majeranek,
szczypta lubczyku, sól, pieprz i odrobina sosu sojowego lub maggi, ale to
kwestia smaku. Możesz dodać te przyprawy, które najbardziej Ci odpowiadają.
Jak przeliczyć fasolę suchą na ugotowaną
Z jednej szklanki suchej białej fasoli - otrzymamy w zależności od gatunku i wielkości ziaren, około 2,5 do 3 szklanek ugotowanej fasoli. Uwaga - fasoli podczas gotowania nie solimy, doprawimy całość na koniec.
Smalec z białej fasoli
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli albo 1 puszka białej fasoli (400 g)
- 1 duża cebula
- 1 średnie kwaskowe Jabłko Grójeckie
- 2 ząbki czarnego czosnku
- 1 mały liść laurowy
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub do smaku
- szczypta lubczyku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2-3 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- sól i pieprz do smaku
Smalec z białej fasoli przepis
Smalczyk z fasoli z puszki
1. Fasolę odcedź i opłucz zimną wodą.
2. Cebulę, obrane ze skórki jabłko i czosnek bardzo drobno posiekaj.
3. Podsmaż cebulę i liść laurowy na niewielkiej ilości oleju, aż cebula się zeszkli i zacznie zmieniać kolor. Dodaj posiekane jabłko i podsmażaj, aż się rozpadnie.
4. Wyjmij liść laurowy, nie będzie już potrzebny. Fasolę, czosnek, podsmażoną cebulę z jabłkiem i przyprawy zmiksuj na gładka pastę.W robocie kuchennym Magimix zajmuje to kilka sekund, a pasta jest idealnie gładka.
5. Odstaw smalec z fasoli na godzinę do lodówki, aby stężał.
Smalec z suchej fasoli
1. Fasolę wsyp do miski i zalej zimną wodą. Na 1 szklankę suszonej fasoli dodaj minimum 2 szklanki wody. Pozostaw fasolę na 10-12 godzin.
2. Następnego dnia fasolę odcedź i opłucz.
3. Opłukaną fasolę ugotuj do miękkości z dodatkiem listka laurowego w dużej ilości wody. fasolę. W zależności od wielkości ziaren może to zająć od 60 go 90 minut.
4. Ugotowaną fasolę odcedź i odstaw do ostygnięcia. Liść laurowy wyrzuć.
5. Cebulę, obrane ze skórki jabłko i czosnek bardzo drobno posiekaj.
6. Cebulę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli i zacznie zmieniać kolor. Dodaj posiekane jabłko i podsmażaj, aż się rozpadnie.
7. Zawartość patelni przestudź i wraz z przyprawami i czosnkiem dodaj do fasoli. Zmiksuj wszystko na gładką pastę.
8. Smalec z białej fasoli odstaw na godzinę do lodówki, aby stężał.
Kilka słów o składnikach
- Jabłka Grójeckie są częstym składnikiem naszych potraw. Ich zaletą jest wyższa niż w jabłkach z innych regionów kraju zawartość przeciwutleniaczy oraz bardziej wyrazisty smak i kwaskowość. Podczas ich uprawy ogranicza się do minimum stosowanie środków ochrony roślin. Jabłka Grójeckie kupisz w wielu marketach. m.in. w Lidlu. Informacje na ich temat są dostępne na stronie jablkagrojeckie.pl
- Czarny czosnek - to rodzaj naturalnie fermentowanego białego czosnku, który przez kilka tygodni dojrzewa w ciepłym i wilgotnym środowisku. Dzięki zachodzącym wówczas procesom czarny czosnek charakteryzuje się kilkukrotnie wyższą zawartością przeciwutleniaczy, przyjemnym smakiem i brakiem ostrego, drażniącego zapachu. Możesz rozsmarować go na chlebie, dodawać do zup i dań mięsnych oraz sałatek i sosów sałatkowych. Ma lekko pikantny i karmelowy posmak, przypominający suszoną śliwkę. Więcej informacji na jego temat znajdziesz na stronie czarny-czosnek.pl
- Biała fasola - jest bogatym źródłem witamin z grupy B, potasu, wapnia i fosforu oraz białka, którego zawiera więcej niż mięso. To m.in. dlatego jest częstym składnikiem potraw wegańskich. Wiele ciekawostek na temat fasoli można znaleźć na portalu medycznewiadomosci.pl
Super przepis!
OdpowiedzUsuńSkładniki bardzo mi się podobają i z rozkoszą bym spróbowała...tej pasty z fasoli.
Tak - Jabłka Grójeckie i czarny czosnek od Juleko to super połączenie.
UsuńTakiego smalcu to ja nie jadłam i nawet o takim nie słyszałam :) a że lubię nowości to z chęcią bym go spróbowała :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tym smalcu tylko nie mam pojęcia z czym go połączyć ? Może tymi podpowiesz ;)
OdpowiedzUsuńCzytałam o tym moja znajoma robi i zachwalała i... Moja rodzina odmówiła współpracy, nie tknęły. Nie chciały. Mogłam im nie mówić z czego to jest, bo przecież to i zdrowe i pyszne, ale debilia powiedziałam i się zbuntowały :(
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za smalcem. Nie umiem się przekonać do tego smaku.
OdpowiedzUsuńW planach mam zrobić :D jadłam taki gotowy i na tym się skończyło
OdpowiedzUsuńGENIALNE! Na pewno zrobie! Dziękuję za przepis ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pastę z fasoli 😍 pamiętam sytuację gdy nabrałam swoich gości na nią 😀 a przy zestawieniu z tradycyjnym smalcem, zdecydowanie wygrała ona! 😍
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam, a przecież tak bardzo lubimy. Ruszam do spiżarni i za chwilę będę miała swój smalczyk fasolowy ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie warzywne zamienniki, więc myślę, że z Twoim przepisem się zaprzyjaźnię :) choć pewnie z normalnego smalcu nie zrezygnuję, bo jest on hitem na wszystkich wiejskich imprezach :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie robiłam, a nawet nie jadłam. Chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy kiedyś taki "smalec" i jest naprawdę pyszny :) Za to nigdy nie jadłyśmy czarnego czosnku i jesteśmy ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńJa, jeżeli chodzi o pasty z fasoli, uwielbiam frijoles refritos, oczywiście do dań kuchni meksykańskiej, ale nawet z grzanką jesy bardzo dobra:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, nigdy o czymś takim nie słyszałem..
OdpowiedzUsuńPróbowałam robić, ale ten z Lidla bardziej mi smakował xD.
OdpowiedzUsuńPytanie laika w kwestii gotowania :) .... Czy można do takiego smalczyku użyć fasoli JAŚ duży?
OdpowiedzUsuńTak, można użyć fasoli JAś
Usuń