Pstrąg na parze z warzywami
Pstrąg na parze z warzywami
szybki i prosty przepis na obiad
Pstrąg na parze z warzywami, lekki i szybki obiad dla całej rodziny, idealny na upalne dni przygotujesz w niespełna godzinę. Zaledwie kilku składników wystarczy, aby zaspokoić wymagania najbardziej wybrednych domowników. Uwielbiam ten przepis na pstrąga na parze za prostotę wykonania i możliwość dodania do niego ulubionych warzyw i ziół. Pstrąg z parowaru doskonale smakuje w towarzystwie szparagów, fasolki szparagowej czy też ziemniaków, ale równie dobrze możesz go podać z brokułem.Szybki i smaczny obiad - pstrąg i warzywa z parowaru.
Pstrąg na parze z warzywami
proporcje dla dwóch osób- 1 filet pstrąga łososiowego z oznaczeniem Blue Growth
- około 500 g zielonych szparagów, a poza sezonem fasolka szparagowa lub ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- plasterki i sok z cytryny bio
- listki świeżego estragonu
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
Pstrąg na parze z warzywami przepis
1. Pstrąga umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój rybę na dwie części, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.2. Przygotuj warzywa. Odłam końcówki szparagów, a w przypadku fasolki szparagowej odetnij końcówki. Warzywa opłucz.
3. Parowar ustaw według instrukcji. W jednej komorze do parowania ułóż pstrąga, na nim plasterki cytryny i masło. W drugiej fasolkę szparagową, ziemniaki albo szparagi Posyp je posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Przykryj pokrywą i włącz parowanie.
Czas parowania warzyw
- szparagi 15 minut
- żółta fasolka szparagowa około 15 minut
- zielona fasolka szparagowa około 30 minut
4. Teraz przygotuj sos łącząc ze sobą niżej wymienione składniki
- 200 ml naturalnego jogurtu
- skórka otarta z połowy cytryny bio
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Pstrąg na parze z warzywami
Bardzo lubię takie parowane dania. Zachowują swoje cenne właściwości i są mega smaczne!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuń