Sernik na zimno z mascarpone
Sernik na zimno z mascarpone
Kremowy i pyszny sernik z truskawkami i galaretką.
Sernik na zimno z mascarpone jest tak samo łatwy do zrobienia, jak sernik z blendera. Smakuje wszystkim bez wyjątku i to nie tylko latem. Sernik mascarpone z truskawkami jest wyśmienity o każdej porze roku, nawet jeśli użyjesz mrożonych owoców. Jeśli nie masz tortownicy, podaj ten pyszny sernik w pucharkach - nie mam co prawda zdjęć, ale w małych słoiczkach wygląda fantastycznie.
Sernik bez pieczenia z serkiem mascarpone jest niesamowicie kremowy. Żeby go przygotować potrzebujesz zaledwie 5 produktów, które bez problemu kupisz w najbliższym sklepie spożywczym.
Prosty i szybki sernik na zimno z mascarpone i truskawkami.
Sernik na zimno z mascarpone
- 500 g waniliowego serka homogenizowanego
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki żelatyny
- 5-6 łyżek gorącej, ale nie wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
Galaretka do sernika na zimno
- 2 galaretki truskawkowe
- 650 ml gorącej wody
- kilkanaście truskawek do dekoracji
Sernik na zimno z mascarpone przepis
1. Dwie galaretki rozpuść w 650 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść masłem, możesz je dodatkowo obłożyć papierem, tak jak na zdjęciu poniżej. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć sernik.
3. Żelatynę wsyp do małego garnuszka i zalej kilkoma łyżkami gorącej wody. Nie dopuszczając do wrzenia podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Nigdy nie zalewaj żelatyny wrzącą wodą, ponieważ straci swoje żelujące właściwości.
4. Ubij śmietanę na sztywną masę. W robocie kuchennym Magimix zajmuje to około 5-6 minut. Uważaj, aby nie ubijać zbyt długo, bo zamiast bitej śmietany zrobisz masło. Gdy śmietana zacznie gęstnieć stopniowo dodawaj cukier puder, a na sam koniec nie przerywając ubijania, po jednej łyżce serki homogenizowane i serek mascarpone.
5. Kiedy masa dobrze się połączy dodaj żelatynę i miksuj jeszcze około minuty.
6. Masę sernikową przełóż do tortownicy lub pucharków i wyrównaj.
7. Udekoruj truskawkami i zalej tężejącą galaretką.
8. Schłódź sernik w lodówce przez minimum 6 godzin przed podaniem.
Sernik na zimno z mascarpone
Wygląda świetnie! Do tego z truskawkami na które mamy sezon... super :)
OdpowiedzUsuńDzięki Konrad :)
UsuńWygląda idealnie :)!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się proszę :)
UsuńAle mam na niego smaka. Mniam ☺️
OdpowiedzUsuńSzybko go przygotujesz i jeszcze szybciej zjesz :)
UsuńJaka średnica tortownicy?
OdpowiedzUsuńProporcję są na tortownicę o średnicy 24 cm
UsuńA na duzą tortownice jakie beda proporcje ?
UsuńCzy zamiast serka homogenizowanego mozna dac ser sernikowy z wiaderka ?
OdpowiedzUsuń