Szybkie ciasto dyniowe
Szybkie ciasto dyniowe
Bardzo dobre ciasto do kawy.
Szybkie ciasto dyniowe, idealne ciasto na niedzielę do popołudniowej kawy i herbaty jest proste do zrobienia, puszyste, wilgotne i absolutnie pyszne. To jedno z najlepszych jesiennych ciast i ulubione ciasto dyniowe naszych znajomych. Przygotowuję je z puree z surowej dyni, więc zrobisz to ciasto w ekspresowym tempie.Ciasto z dyni przygotujesz bez miksera. Wystarczy, że w jednej misce wymieszasz ze sobą cukier i mokre składniki, a w drugiej suche i na koniec połączysz zawartość obu misek.
Łatwe ciasto z dyni z kawowo - rumową polewą, które zrobisz bez użycia miksera.
Szybkie ciasto dyniowe
- proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm lub keksówkę o wymiarach 30x10 cmmoja szklanka ma 250 ml pojemności, a wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 1,5 szklanki puree z dyni
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki (170 ml) oleju rzepakowego
- 3 jajka
Polewa kawowo - rumowa do ciasta z dyni
- 3 łyżki mocnej, świeżo parzonej gorącej kawy, użyłam kawy z wyraźnie czekoladowym smakiem El Salvador la Mayada
- 200 g cukru pudru lub zmielonego na puder ksylitolu
- 2 łyżki rumu
Szybkie ciasto dyniowe przepis
1. Dynię oczyść z pestek, odetnij skórę, a miąższ zmiksuj blenderem na mus albo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Dynia po zmiksowaniu na puree
2. Puree dyniowe odciśnij przez gazę lub przełóż na gęste sitko i odstaw na około 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
3. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.
4. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz tortownicy, to boki posmaruj cieniutko masłem i obsyp mąką krupczatką lub tartą bułką, a papierem wyłóż tylko dno formy.
5. W jednej misce dokładnie wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę).
6. W drugiej misce wymieszaj cukier i mokre składniki (puree z dyni, jajka i olej) - możesz to zrobić łyżką albo mikserem.
7. Połącz zawartość obu misek, ewentualnie dodaj orzechy i krótko wymieszaj do połączenia składników. Jeżeli korzystasz z robota Magimix umieść jajka, puree dyniowe, olej i cukier w dużej misie z zamontowanym głównym ostrzem i blenduj przez 20-30 sekund. Dodaj suche składniki i blenduj kolejne 5-10 sekund.
8. Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia. Piecz około 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. 10 minut po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę do studzenia. Po wystudzeniu posmaruj ciasto plewą kawowo - rumową.
Uwaga: Jeśli nie wykorzystasz całego puree do ciasta możesz je wysuszyć w suszarce do grzybów. Otrzymasz w ten sposób pyszną bazę do zup i curry.
Szybkie ciasto dyniowe.
Świetne ciasto! Jadłabym je z rozkoszą.
OdpowiedzUsuńTylko nie wspominaj mi o jesieni!!!
Ten przepis poleciła mi moja mama, która uwielbia gotować i piec ciasta. Często testuje nowe przepisy. Ja stawiam swoje pierwsze kroki w kuchni, więc chętnie korzystam z jej przepisów. Ciasta jeszcze nie przygotowywałam, ale próbowałam u mojej mamy i jest rewelacyjne. Idealne rozwiązanie dla niespodziewanych gości :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadł takie ciasto ;)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciasto, szybko się robi i zapewne też szybko znika :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam ciasta dyniowego, będzie co nadrabiać.
OdpowiedzUsuńWłaśnie przytargałam z ogródka dynię. Musze upiec Twoje ciasto koniecznie. Wygląda baaaardzo pysznie.
OdpowiedzUsuńWspaniale ciasto, robię praktycznie co tydzień 😋
OdpowiedzUsuńCzy do ciasta nada się pulpa po soku dyniowym? :)
OdpowiedzUsuńTak, ale jeśli jest bardzo sucha może się okazać, że trzeba będzie dodać 2-3 łyżki wody
UsuńDziękuję za przepis, takiego placka jeszcze nie piekłam, a bardzo lubię piec, więc w najbliższym czasie to zrobię.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis,epus robię drugi raz bo jest przepyszne
OdpowiedzUsuńDałam mniej cukru i reż jest obłędne bez polewy również pyszne
Fajny przepis jadły nawet dzieci które dyni nie lubią😂
OdpowiedzUsuń