Grecka sałatka wiejska
Grecka sałatka wiejska.
Przepis na horiatiki salata czyli najprostszą sałatkę grecką.
Grecka sałatka wiejska horiatiki (czasem pisana jako "choriatiki") znana jest niemal każdemu. Klasyczne połączenie
świeżych warzyw i sera feta pasuje na każdą porę dnia. Grecką sałatkę wiejską często jemy ją na
śniadanie, bo ze świeżo upieczonym chlebem smakuje obłędnie, ale równie dobrze
sprawdza się w roli przystawki. Proporcje składników w sałatce greckiej horiatiki możesz dostosować do
swoich upodobań. Najważniejsze jest to, aby warzywa były świeże, a ser i oliwa
dobrej jakości.
Oryginalna sałatka grecka jest jedną z najprostszych sałatek jakie znam. Przygotujesz ją w kilka minut mieszając pokrojone w grubą kostkę warzywa i ser z przyprawami. Jednak dzisiejszy przepis zawiera kilka tricków, które sprawiają, że wiejska sałatka grecka jest jeszcze smaczniejsza.
![grecka-salatka-wiejska grecka-salatka-wiejska](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjh22-T9a8OQmXBzWVM14E3GXQAcUH4bgA0Ly3s97fKHhraXq4yWYkLFjciDeJB29YL2FwSL8QaM0OUp-N64WTkiJ-21GuTB02G1U9v3QEpKpbdvopx9-9GvovCQ4XkPxNb0m3819_9gpo/s16000-rw/grecka-salatka-wiejska.jpg)
Grecka sałatka wiejska
proporcje dla 2-4 osób- 4-5 dojrzałych czerwonych pomidorów
- 2 ogórki gruntowe lub 1 duży ogórek szklarniowy
- 1 średnia cebula czerwona lub biała
- 2 zielone papryki
- 1 mała czerwona papryka
-
10-15 dużych zielonych oliwek lub czarnych oliwek kalamata, są dostępne
m.in. w sklepie
Kuchnie Świata
- około 200 g sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego czerwonego lub białego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
-
sól do posolenia warzyw i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
W tym przepisie ocet winny możesz zastąpić sokiem z cytryny, a zamiast sera feta użyć znacznie smaczniejszych białych serów z mleka koziego lub owczego.
Grecka sałatka wiejska przepis
1. Pomidory umyj i pokrój w grubą kostkę.
2. Przełóż pomidory do dużej miski, w której będziesz podawała sałatkę i lekko posól, aby puściły sok.
3. Przekrój ogórki wzdłuż i usuń pestki. Najszybciej zrobisz to wydrążając je za pomocą łyżeczki do herbaty. Oczyszczone ogórki pokrój w pół centymetrowe plasterki, lekko posól, dodaj kilka kropel octu i przełóż do miski z pomidorami.
4. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Przełóż na sitko, delikatnie posól i zgnieć lekko w dłoni. Dzięki temu będzie miękka i straci odrobinę ostrości. Dodaj cebulę do pozostałych składników.
5. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w półplasterki i dodaj do warzyw.
6. Oliwki odsącz z zalewy. Fetę pokrój w dużą kostkę i dodaj do sałatki.
6. Oliwę i pozostały ocet winny wymieszaj z oregano. Polej sałatkę sosem, dopraw pieprzem i delikatnie wymieszaj.
Ciekawostki o sałatce greckiej
Grecka sałatka wiejska czyli sałatka horiatiki króluje na stołach od
wczesnej wiosny do późnej jesieni. W dawnych czasach stanowiła podstawę
wyżywienia ubogiej ludności wiejskiej i nie zawierała pomidorów,
ponieważ upowszechniły się one w Grecji dopiero w XIX wieku. Nie dodaje się
też do niej liści sałaty, a ser kroimy zawsze w grubą kostkę lub
plaster, który układa się na wierzchu. Tę, którą widzicie na zdjęciach
przygotowaliśmy podczas warsztatów kulinarnych "W domu sięgnij po
indyka".
Horiatiki bardzo lubię. Grecy nie dodają rozmarynu i zwłaszcza na wsi zamiast krowiej fety najczęściej owczą lub kozią w jednym dużym kawałku na warzywach. OLiwa koniecznie grecka bez filtrowania i greckie oliwki.
OdpowiedzUsuńSmacznego.
Pyszna lekka sałateczka :)
OdpowiedzUsuńI najlepiej smakuje w Grecji. Bardzo często robimy☺️ Ja dodaję suszone oregano.
OdpowiedzUsuńDość często robimy podobną, bo siostra za nią przepada.
OdpowiedzUsuń