Najlepsza chałka z kruszonką
Najlepsza chałka z kruszonką
Domowa chałka z miodem i wanilią.
Najlepsza chałka z kruszonką - przepis sprawdzony wielokrotnie i bardzo przez nas lubiany. Najlepsza oczywiście naszym zdaniem, jeśli dla was jest zbyt mało słodka możecie dodać jeszcze jedną łyżkę cukru. Ten magiczny, wywodzący się z tradycji żydowskiej, bochenek plecionego chleba jest tak pyszny, że jeśli upiekę go rano, wieczorem pozostają już tylko okruszki. Dorównuje mu jedynie chlebek odrywany kawowo-pomarańczowy.
Najlepsza chałka z kruszonką - Cztery Fajery
Uwielbiam te chwile, kiedy po całym domu roznosi się cudowny zapach świeżo upieczonej chałki.
Puszysta, delikatna, pachnąca wanilią domowa chałka smakuje każdemu, zwłaszcza dzieciom. A ponieważ 16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba, więc uczciliśmy go tym właśnie wypiekiem. Jeśli lubisz piec i szukasz pomysłów na domowy chleb zarówno słodki jak i wytrawny, to wiele inspiracji znajdziesz na portalu przepisy.pl na którym my również dość często szukamy pomysłów.
Przepis na chałkę z kruszonką nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, ale wygodniej jest skorzystać z robota kuchennego. Potrzebujecie tylko odrobinę więcej cierpliwości, niż gdybyście piekli ciasto z gotowych mieszanek dostępnych w marketach. Kiedy już raz wypróbujecie ten przepis, nigdy więcej nie kupicie chałki w sklepie.
Najlepsza chałka z kruszonką - składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml letniego mleka, temperatura mleka nie powinna przekraczać 37 stopni, zbyt wysoka zabija drożdże
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki soli
1 małe jajko rozbełtane z 2 łyżkami mleka lub wody do posmarowania chałki.
kruszonka do chałki
- 1/2 szklanki bardzo drobnego cukru,
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki mocno schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki masła
Najlepsza chałka z kruszonką - przepis
1. Świeże drożdże rozcieram z 1 łyżką miodu, aż zrobią się płynne, dodaję połowę letniego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszam dokładnie, aby nie było grudek i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut. Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Jeśli używam suszonych drożdży, to pomijam wyżej opisane czynności i dodaję drożdże od razu do mąki.2. Do misy miksera wsypuję mąkę, dodaję wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki z wyjątkiem roztopionego masła. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut na niskich obrotach. Na koniec dodaję rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiam jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.Z ciasta formuję kulę, przekładam do wysmarowanej masłem miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 60-90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość).
3. Wyrośnięte ciasto wyjmuję na stolnicę, chwilkę wyrabiam i dzielę na 3 równe części. Z każdej porcji ciasta formuję wałek, cienki na końcach i nieco grubszy po środku.
Blachę wykładam papierem do pieczenia lub matą silikonową i układam na niej wałeczki ciasta. Zaplatam warkocz i lekko ściskam końcówki z obu stron, aby się połączyły (w ten sposób łatwiej uformować chałkę w kształcie rogala) albo wkładam końcówki pod spód.
Uformowaną chałkę przykrywam ściereczką, odstawiam do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Przed włożeniem do piekarnika, smaruję chałkę rozmąconym jajkiem i obsypuję kruszonką lub makiem.
Chałkę z kruszonką wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra i dół, bez termoobiegu) i piekę przez 30–35 minut.
Najlepsza chałka z kruszonką
Apetycznie wygląda. Pyszna jeszcze ciepła na śniadanie.
OdpowiedzUsuńTeż mam swój najlepszy przepis na chałkę.
Wygląda mega smacznie. I zapach drożdżowego ciasta unoszący się po domu każdego skusi. O rany, ale bym teraz zjadła:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałkę! Moje dzieci także! Chyba się skuszę i przyrządzę taką na niedzielny podwieczorek ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chalke z kruszonka, z maslem, kojarzy mi sie z dziecinstwem! Bardzo dziekuje za przepis, sprobuje wykorzystac :). Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA wiecie, że mi NIGDY nic z drożdzy nie wyszło.
OdpowiedzUsuńI ja nie wiem jaki jest powód i żałuję, bo chałkę lofciam.
Super warkocz ;)
OdpowiedzUsuńPycha, dawno nie robiłyśmy chałki. Dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna
OdpowiedzUsuń