Nalewka z propolisu
Nalewka z propolisu
Przepis na naturalny antybiotyk.
Nalewka z propolisu przepis na naturalny antybiotyk. Nalewka z propolisu jest niezastąpiona w sezonie grypowym i okresach obniżonej odporności. Kiedy zaczyna się kalendarzowa jesień przygotowuję kilka domowych specyfików na bazie miodu, które pomagają nam uniknąć przeziębień i anginy. Jednym z nich jest nalewka na kicie pszczelim czyli nalewka na propolisie, która podobnie jak ognisty cydr (domowy syrop na przeziębienie z miodu i octu jabłkowego) wzmacnia odporność, chroni przed grypą, łagodzi stany zapalne gardła i jamy ustnej oraz poprawia ogólne samopoczucie i dodaje sił.
Propolisówkę najlepiej przygotować na początku października, ponieważ czas dojrzewania wynosi około 2-3 tygodni.
Należy zawsze pamiętać, że wszelkiego typu zioła mogą wchodzić w interakcje z innymi lekami, nasilając lub osłabiając ich działanie. Dlatego wszelkie suplementy, w tym nalewka z propolisu, powinny być stosowane po konsultacji z lekarzem.
Nalewka z propolisu
- 50 g propolisu
- 200 ml spirytusu 70%
lub
- 50 g propolisu
- 350 ml spirytusu
- 150 ml wody
Nalewka z propolisu przepis
1. Propolis oczyść z ewentualnych zanieczyszczeń, rozdrobnij (możesz
to zrobić w młynku do kawy) i umieść w szklanym zakręcanym słoiku.2. Zalej propolis spirytusem i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na dwa - trzy tygodnie.
3. Co najmniej raz dziennie potrząsaj słoikiem, ale im częściej będziesz to
robić, tym lepiej :)
4. Po około 14-20 dniach przecedź nalewkę przez gazę lub filtr do kawy.
Rozlej propolisówkę do ciemnych buteleczek. Jeśli masz taką możliwość, to
użyj butelek z ciemnego szkła ze szklanym kroplomierzem (można je czasami
kupić w aptekach). Szczelnie zamkniętą nalewkę możesz przechowywać nawet
ponad rok, dlatego proponuję, abyś użyła kilku małych buteleczek zamiast
jednej dużej.
W trakcie wytrawiania przez alkohol propolis zjaśnienie i jest to naturalne zjawisko. Po przecedzeniu na gazie pozostanie gęsta pasta - maść propolisowa, która także ma szereg cennych właściwości. Możesz ją wykorzystać do przygotowywania okładów na reumatyzm i bolące staw oraz smarowania wyprysków.
Maść propolisowa przepis
Maść propolisową można też przygotować odparowując 100 ml nalewki
propolisowej w łaźni wodnej (naczynie z nalewką wstawić do drugiego, z
gorącą wodą) aż do uzyskania gęstego płynu. Następnie dodać około 100 gramów
wazeliny i dobrze wymieszać. Przefiltrować przez watę, przechowywać w
ciemnej butelce.(przepis pochodzi z Przeglądu Urologicznego 2015/5 (93)
Nalewka z propolisu dawkowanie
- wzmocnienie odporności – rozpuść łyżkę miodu w około 150 ml letniej wody, dodaj 25-30 kropel nalewki i pij dwa razy dziennie na około pół godziny przed posiłkiem.
- przeziębienia, angina, grypa – 15-30 kropli nalewki propolisowej wymieszaj z łyżeczką miodu lub cukru i trzymaj w ustach do czasu, aż się rozpuści. Stosuj 2- 3 razy dziennie.
- zapalenie gardła i zapalenie krtani oraz paradontoza i nadwrażliwość zębów - 50 kropli nalewki rozpuść w 200 ml letniej wody i płucz gardło 3-4 razy dziennie.
-
katar - 50 kropli nalewki wlej do miseczki z wrzątkiem i wykonuj inhalacje
pod ręcznikiem przez około 10-15 minut.
- skaleczenia, owrzodzenia, niewielkie, trudno gojące się rany, rany żylakowe i grzybica stóp – pół łyżeczki nalewki rozpuść w 125 ml chłodnej wody i stosuj do przemywania.
-
stany zapalne żołądka i jelit - 30-40 kropli nalewki rozpuść w 125 ml
wody. Pij 2-3 razy dziennie na około 30 minut przed posiłkiem.
- ból zęba - nasącz wacik i przykładaj u nasady zęba.
Co to jest propolis
Propolis czyli kit pszczeli to żywiczna substancja, którą pszczoły zbierają z drzew i kwiatów. Podobnie jak miód, propolis się różni się składem, w zależności od tego z jakich roślin powstaje.
Nazwa propolis pochodzi od greckich słów: pro - przed i polis – miasto. Oznacza zewnętrzny mur obronny otaczający miasto. Ma to związek z rolą ochronną,jaką pełni propolis. Pszczoły wykorzystują go jako substancję wzmacniającą konstrukcję ula, uszczelniającą jego wnętrze i zabezpieczającą przed rozwojem różnych drobnoustrojów, bakterii i grzybów i procesom gnilnym. W skład propolisu wchodzi około 300 aktywnych biologicznie substancji tj. żywice i balsamy roślinne (50%), woski (30%), olejki eteryczne (10%) i pyłek kwiatowy (5%).
Propolis nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego do przygotowania nalewki używamy alkoholu.
Właściwości propolisu
Propolis to prawdziwy cud natury i jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Nie mają na niego wpływu mutacje bakterii i wirusów. Prowadzone współcześnie badania naukowe potwierdzają lecznicze właściwości propolisu. Propolis działa silnie przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, hamuje rozwój wszelkich bakterii, grzybów i innych niepożądanych drobnoustrojów. Chroni wątrobę i podnosi odporność organizmu na wirusy i infekcje. Stosowany jest w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz skutecznie niweluje problemy jamy ustnej i dziąseł.
W lecznictwie wykorzystywany jest także korzystny wpływ propolisu na serce
i układ krwionośny, propolis działa bowiem z jednej strony
przeciwmiażdżycowo, z drugiej zaś rozszerza naczynia wieńcowe i zwiększa
siłę skurczu mięśnia sercowego.
Propolis może wywołać reakcje alergiczne, dlatego nie powinny go stosować osoby uczulone na produkty pszczele. Przy miejscowym zastosowaniu propolisu mogą wystąpić: zaczerwienienie, opuchlizna i świąd skóry, natomiast po podaniu doustnym – obrzęk błon śluzowych, nudności oraz spadek ciśnienia tętniczego.
Źródła:
Znam propolis i myślę, że dla osób, które nie mają na niego alergii to produkt wart używania.
OdpowiedzUsuńPod postacią nalewki szczególnie mi się podoba.
Super nalewka ;)
OdpowiedzUsuńInspirujący wpis :)
OdpowiedzUsuń