Jak zrobić puder z owoców
Jak zrobić puder z owoców
Do czego dodawać proszek z owoców lub warzyw.
Jak zrobić puder z owoców, który pobija smak potraw, nauczyłam się kilkanaście lat temu. Puder owocowy, a w szczególności bardzo uniwersalny puder jabłkowy uwielbiamy wszyscy bez wyjątku. To sekretny składnik, którym szefowie kuchni podkręcają smak wielu dań. Puder nadaje niesamowity aromat, nie obciążając przy tym deserów i kremów do tortów.
Sprawdza się także jako przyprawa
do sałatek oraz pieczonych mięs, zwłaszcza kaczki. Pudry możesz przygotować
także z grzybów i warzyw. Na blogu znajdziesz m.in. przepis na
suszone ogórki kiszone. Po ich zmieleniu na puder otrzymasz najlepszą przyprawę do zrazów
zawijanych i żurku.
Puder z owoców, możesz traktować jako zdrowy i w pełni naturalny zamiennik
cukru. Chociaż jest zdecydowanie mniej słodki i w pełni nie zastąpi cukru ani
sztucznych słodzików, to przynajmniej pozwoli znacznie ograniczyć ich ilość, a
przy okazji dostarczy witamin i minerałów.
Puder owocowy
- Dowolne owoce, w moim przypadku tym razem są to Jabłka Grójeckie.
-
Ilość owoców jest uzależniona o pojemności suszarki, z której korzystasz.
Jak zrobić puder z owoców przepis
1. Owoce umyj. Jabłka pokrój na cienkie plasterki, możesz to zrobić nożem lub szatkownicą do warzyw.
2. Wysusz owoce za pomocą suszarki do owoców i
warzyw. W przypadku suszarki Zyle czas suszenia w temperaturze 50-55 stopni
wynosi około 10-14 godzin. Zależy on od grubości plasterków, soczystości owoców i temperatury.
3.Wysuszone plasterki jabłek zmiksuj na proszek i przesiej przez sitko o drobnych oczkach.
4. Przechowuj w szczelnie zakręcanym pojemniku. Na dno pojemniczka możesz
włożyć kilka ziarenek ryżu.
Do czego stosować puder z owoców
Pudry owocowe, w tym najlepszy moim zdaniem, puder jabłkowy możesz dodawać do
nieskończonej ilości potraw. Poniżej kilka przykładowych zastosowań. Pudry
owocowe możesz dodawać do
- jogurtów, mleka, owsianki i muesli
- słodkich wypieków
- lukru i polewy do wypieków i pierników
- lodów i sorbetów
- chlebów, bułek i innego rodzaju pieczywa
W pudrze owocowym możesz też obtoczyć domowe trufle, bajaderki oraz domowe cukierki i galaretki. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek owocowych.
Najbardziej uniwersalny jest moim zdaniem puder jabłkowy. Często dodaję go m.in. do ciasta marchewkowego, jako zagęszczacz do masy na szarlotkę i jabłecznik i do pszennych bułek, którym nadaje cudowny smak. Pudrem jabłkowym nacieram też kaczkę przed pieczeniem.
Na puder staram się wybierać jabłka o wyraźnym, intensywnym aromacie. Doskonale nadają się do tego Jabłka Grójeckie ponieważ oprócz walorów smakowych mają nieco więcej witamin i przeciwutleniaczy, niż owoce z innych regionów. Żeby nie stracić cennych składników suszę owoce maksymalnie w temperaturze 55 stopni.
Jak przechowywać puder owocowy
Puder owocowy zachowuje swoje właściwości smakowe przez około rok. Najlepiej
przechowywać go w szczelnych, ciemnych pojemnikach. Ze względu na wysoką
zawartość cukru częstym problemem jest zbrylanie się pudrów, dlatego
najlepszym rozwiązaniem jest wsypanie na dno pojemnika - kilku - kilkunastu
ziarenek suchego ryżu. Nawet jeśli puder zbije się w grudki, nie straci swoich
właściwości. Możesz go ponownie zmiksować, aby powrócił do właściwej
konsystencji. Szczególnie podatne na zbrylanie są pudry morelowe, jabłkowe i
bananowe.
Ooo, ciekawe rozwiązanie :) Dzięki.
OdpowiedzUsuńI zarazem bardzo proste
UsuńRobiłam z grzybów i kwiatów. Owoce jeszcze przede mną. Jabłkowy ma z.alety zapewne smakowe
OdpowiedzUsuńJabłkowy jest chyba najbardziej uniwersalny ze wszystkich pudrów, pasuje do mięsa, nabiału, ciast, sałatek :)
UsuńNigdy nie robiłam. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Wow!!! Muszę go mieć. I jeszcze taki z kiszonych ogórków 😊
OdpowiedzUsuńTo bardzo fajny "podkręcasz" smaku :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA jak nie mam suszarki to...?
OdpowiedzUsuńPozostaje nieco uciążliwe, zwłaszcza kiedy jest ciepło, suszenie w uchylonym piekarniku. Nieco prądożerny sposób, ale da się i w ten sposób suszyć owoce i warzywa
UsuńOO, nie wiedziałąm, że cos takiego mozna zrobić z owoców :)
OdpowiedzUsuńSuper owocowy puder ;)
OdpowiedzUsuńIle godzin i w jakiej temperaturze trzeba suszyć owoce w piekarniku?
OdpowiedzUsuńto zależy od tego jak soczyste są owoce i na jak grube plastry pokrojone, zazwyczaj od 6 do 12 godzin w temperaturze 50 stopni i lekko uchylonych drzwiach piekarnika
Usuń