TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Jak zrobić puder z owoców

Jak zrobić puder z owoców

Do czego dodawać proszek z owoców lub warzyw.

Jak zrobić puder z owoców, który pobija smak potraw, nauczyłam się kilkanaście lat temu. Puder owocowy, a w szczególności bardzo uniwersalny puder jabłkowy uwielbiamy wszyscy bez wyjątku. To sekretny składnik, którym szefowie kuchni podkręcają smak wielu dań. Puder nadaje niesamowity aromat, nie obciążając przy tym deserów i kremów do tortów. 

Sprawdza się także jako przyprawa do sałatek oraz pieczonych mięs, zwłaszcza kaczki. Pudry możesz przygotować także z grzybów i warzyw. Na blogu znajdziesz m.in. przepis na suszone ogórki kiszone. Po ich zmieleniu na puder otrzymasz najlepszą przyprawę do zrazów zawijanych i żurku.

Puder z owoców, możesz traktować jako zdrowy i w pełni naturalny zamiennik cukru. Chociaż jest zdecydowanie mniej słodki i w pełni nie zastąpi cukru ani sztucznych słodzików, to przynajmniej pozwoli znacznie ograniczyć ich ilość, a przy okazji dostarczy witamin i minerałów. 

jak-zrobic-puder-z-owocow
Przepis na puder owocowy. 

Puder owocowy

  • Dowolne owoce, w moim przypadku tym razem są to Jabłka Grójeckie.
  • Ilość owoców jest uzależniona o pojemności suszarki, z której korzystasz.

Jak zrobić puder z owoców przepis

1. Owoce umyj. Jabłka pokrój na cienkie plasterki, możesz to zrobić nożem lub szatkownicą do warzyw. 

2. Wysusz owoce za pomocą suszarki do owoców i warzyw. W przypadku suszarki Zyle czas suszenia w temperaturze 50-55 stopni wynosi około 10-14 godzin. Zależy on od grubości plasterków, soczystości owoców i temperatury.

3.Wysuszone plasterki jabłek zmiksuj na proszek i przesiej przez sitko o drobnych oczkach.  

4. Przechowuj w szczelnie zakręcanym pojemniku. Na dno pojemniczka możesz włożyć kilka ziarenek ryżu.

Do czego stosować puder z owoców

Pudry owocowe, w tym najlepszy moim zdaniem, puder jabłkowy możesz dodawać do nieskończonej ilości potraw. Poniżej kilka przykładowych zastosowań. Pudry owocowe możesz dodawać do

  • jogurtów, mleka, owsianki i muesli
  • słodkich wypieków 
  • lukru i polewy do wypieków i pierników
  • lodów i sorbetów
  • chlebów, bułek i innego rodzaju pieczywa

W pudrze owocowym możesz też obtoczyć domowe trufle, bajaderki oraz domowe cukierki i galaretki. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek owocowych.  

Najbardziej uniwersalny jest moim zdaniem puder jabłkowy. Często dodaję go m.in. do ciasta marchewkowego, jako zagęszczacz do masy na szarlotkę i jabłecznik i do pszennych bułek, którym nadaje cudowny smak. Pudrem jabłkowym nacieram też kaczkę przed pieczeniem. 

Na puder staram się wybierać jabłka o wyraźnym, intensywnym aromacie. Doskonale nadają się do tego Jabłka Grójeckie ponieważ oprócz walorów smakowych mają  nieco więcej witamin i przeciwutleniaczy, niż owoce z innych regionów.  Żeby nie stracić cennych składników suszę owoce maksymalnie w temperaturze 55 stopni.

jak-zrobic-puder-z-owocow

Jak przechowywać puder owocowy

Puder owocowy zachowuje swoje właściwości smakowe przez około rok. Najlepiej przechowywać go w szczelnych, ciemnych pojemnikach. Ze względu na wysoką zawartość cukru częstym problemem jest zbrylanie się pudrów, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wsypanie na dno pojemnika - kilku - kilkunastu ziarenek suchego ryżu. Nawet jeśli puder zbije się w grudki, nie straci swoich właściwości. Możesz go ponownie zmiksować, aby powrócił do właściwej konsystencji. Szczególnie podatne na zbrylanie są pudry morelowe, jabłkowe i bananowe.

jak-zrobic-puder-z-owocow
JAk zrobić puder z owoców

Komentarze

  1. Robiłam z grzybów i kwiatów. Owoce jeszcze przede mną. Jabłkowy ma z.alety zapewne smakowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłkowy jest chyba najbardziej uniwersalny ze wszystkich pudrów, pasuje do mięsa, nabiału, ciast, sałatek :)

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Wow!!! Muszę go mieć. I jeszcze taki z kiszonych ogórków 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak nie mam suszarki to...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostaje nieco uciążliwe, zwłaszcza kiedy jest ciepło, suszenie w uchylonym piekarniku. Nieco prądożerny sposób, ale da się i w ten sposób suszyć owoce i warzywa

      Usuń
  5. OO, nie wiedziałąm, że cos takiego mozna zrobić z owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile godzin i w jakiej temperaturze trzeba suszyć owoce w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy od tego jak soczyste są owoce i na jak grube plastry pokrojone, zazwyczaj od 6 do 12 godzin w temperaturze 50 stopni i lekko uchylonych drzwiach piekarnika

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych