Prażone pestki dyni
Prażone pestki dyni
Jak zrobić prażone pestki dyni - przepis krok po kroku.
Prażone pestki dyni to jedna z tych uzależniających przekąsek, które mogłabym jeść bez opamiętania. Niezależnie od tego, czy przygotowuję dżem dyniowy na zimę czy tylko zupę krem z dyni, pestek nigdy nie wyrzucam. Uprażone w piekarniku z dodatkiem aromatycznych przypraw smakują obłędnie. Są świetnym dodatkiem do sałatek, muesli i zup i domowego chleba.
Pestki dyni są bardzo łatwe do przygotowania i gotowe do zjedzenia w zaledwie pół godziny. Możesz je uprażyć w piekarniku lub na patelni. Warto je zrobić samodzielnie, ale jeśli brakuje Ci czasu to spróbuj kupić tureckie solone pestki, moim zdaniem najlepsze są te z firmy Tadim.
Pestki dyni solone i prażone w piekarniku, ale możesz do nich dodać ulubione przyprawy.Prażone pestki dyni
-
1 szklanka pestek dyni, najlepszy jest gatunek Junona, ponieważ pestki tego gatunku nie
mają łupin
- 2 łyżki stołowe soli
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
-
opcjonalnie ulubione przyprawy np. chili w proszku, wędzona papryka, kumin,
pieprz cayenne, sumak, ostry sos chili itp.
Prażone pestki dyni przepis
1. Pestki dyni wysyp na sitko i umyj pod bieżącą wodą, aby usunąć resztki miąższu.
2. Wodę doprowadź do wrzenia, dodaj sól i wymieszaj aż się rozpuści.
3. Wsyp pestki dyni do osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 10-15 minut.
4. Odsącz pestki na sitku, przełóż na papierowy ręcznik i osusz.
5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
6. Wsyp pestki do miski, skrop olejem i ewentualnie dodaj ulubione przyprawy. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie pestki były obtoczone w oleju i przyprawach.
7. Rozsyp pestki pojedynczą warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni. Piecz około 10-25 minut, aż zaczną się leciutko rumienić. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości pestek, te mniejsze zazwyczaj są gotowe już po 10-15 minutach.Tak przygotowane pestki można jeść ze skorupką.
Uwaga - pestki dyni możesz też uprażyć na suchej patelni, trzeba jednak uważać, aby ich nie przypalić. Średnio czas prażenia wynosi około 2-4 minut. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć suche pestki bez dodatku tłuszczu. Dopiero po uprażeniu zwilż pestki oliwą lub olejem wymieszanym z przyprawami.
Fani pestek na pewno skorzystają z przepisu. Super pomysł!
OdpowiedzUsuń