Grecka zapiekanka warzywna
Grecka zapiekanka warzywna
Przepis na briami zapiekankę z warzywami i serem feta
Grecka zapiekanka warzywna briami to pieczone warzywa z piekarnika z aromatycznymi przyprawami, oliwą z oliwek i serem feta. Najprostszy wariant składa się z ziemniaków, cukinii, pomidorów i ziół, ale można też dodać bakłażana lub czerwoną paprykę. W niespełna pół godziny (plus czas zapiekania) przygotujesz łatwe i smaczne danie dla całej rodziny.
Zapiekankę warzywną przygotuj w dużej brytfannie lub naczyniu żaroodpornym (około 30x30cm), aby warzywa nie tworzyły zbyt wielu warstw. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie briami w wolnowarze, ale wówczas otrzymamy raczej wegetariański gulasz.
Prawdę
mówić oryginalny przepis na briami traktuję, jako wskazówkę. Do tej
zapiekanki dodaję, te warzywa, które akurat mam pod ręką. Tym razem
wersja bez bakłażana, ponieważ podczas smażenia bakłażan wchłania dużą
ilość oliwy i powoduje, że danie jest dość kaloryczne.
Grecka zapiekanka warzywna
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 2 duże pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 średnie cukinie
- 3-4 średnie ziemniaki
- około 120-150 ml oliwy z oliwek np. włoskiej oliwy extra virgine, w przypadku wolnowaru zmniejsz ilość oliwy o połowę.
- 200-250 g twardego sera feta lub około 100-150 g startego sera typu parmezan
- opcjonalnie zielone lub czarne oliwki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- mały pęczek natki pietruszki
Grecka zapiekanka warzywna przepis
1. Umyj warzywa, obierz ziemniaki, cebulę i czosnek. Pokrój cukinię, cebulę, paprykę i pomidory w plasterki o grubości około 6-8 mm, a ziemniaki 3-4 mm. Czosnek drobno posiekaj. Alternatywnie możesz pokroić warzywa w mniej więcej równej wielkości kostkę, nieco większą niż "na jeden kęs".
2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Żaroodporne naczynie do pieczenia posmaruj oliwą.
3. Pozostałą oliwę wymieszaj z czosnkiem i przyprawami. Wrzuć do miski pokrojone warzywa i wymieszaj.
4. Wlej do naczynia żaroodpornego puszkę krojonych pomidorów. Układaj warzywa na przemian - plasterek ziemniaka, plasterek cebuli, plasterek cukinii, plasterek papryki, aż do wyczerpania składników. Całość polej pozostałą oliwą.
5. Zapiekaj około 45 minut pod przykryciem, jeżeli nie masz pokrywki, to przykryj naczynie folią aluminiową. Następnie zdejmij pokrywę, przemieszaj warzywa i piecz około 30-45 minut lub do momentu, gdy będą miękkie i złocisto-brązowe.
6. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwi i pozostaw w nim zapiekankę na około 10 minut. Przed podaniem posyp pokrojoną w dużą kostkę fetą i posiekaną natkę pietruszki.
Uwaga: Jeśli zamiast fety chcesz dodać parmezan, to posyp nim warzywa na około 10-15 minut przed końcem pieczenia.
Grecka zapiekanka warzywna z wolnowaru
W tej wersji otrzymamy raczej gęsty gulasz warzywny, ale za to bardzo smaczny. Przygotowanie w wolnowarze zajmuje jeszcze mniej czasu niż w wersji tradycyjnej, nie wymaga bowiem naszego nadzoru. Do wolnowaru możesz też dodać drobno pokrojoną papryczkę chili, albo łyżkę pasty paprykowej np. tureckiej pasty biber salcasi. Proporcje są dostosowane do wolnowarów Crock-Pot o pojemności od 3,5 do 4,7 litra.
1. Pokrój wszystkie warzywa w dużą kostkę lub grube plastry. Do dużej miski wlej oliwę i wymieszaj ją z przeprawami i czosnkiem.
2. Dodaj ziemniaki, wymieszaj je z oliwą i ułóż w misie wolnowaru.
3. Do miski z oliwą dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj i przełóż do wolnowaru.
4. Polej warzywa pomidorami z puszki i pozostałą oliwę.
Co to jest briami
Przepis na grecką zapiekankę warzywną briami zaliczany jest do tzw. „lathera” - potraw przygotowywanych wyłącznie z oliwą z oliwek bez dodatku innego tłuszczu. Słowo „lathera” pochodzi od greckiego słowa „lathi”, oznaczającego właśnie oliwę. Tego typu potrawy duszone z dużą ilością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia stanowią podstawę kuchni greckiej, ale też śródziemnomorskiej. Nie jest to potrawa dietetyczna, ale świetnie smakuje.
Do briami staraj się używać jak najlepszej oliwy, to bardzo ważne ponieważ właśnie ona nadaje potrawie wspaniały smak. Świetnie sprawdzają się włoskie oliwy extra vergine np. Plenum Galardi.
Ach te wakacyjne wspomnienia...Greckie wyspy są cudowne, i jedzenie, oliwa, wino...
OdpowiedzUsuńA jak by smakowała w Grecji... Przynajmniej tak można sie przenieść do tego cudownego kraju, bo nie wiadomo kiedy będziemy mogli tam polecieć. Cudnie ją zrobiłaś. I te kolory rozgrzewają:-)
OdpowiedzUsuńWybitnie moje smaki, uwielbiam wszelkiej maści zapiekanki!
OdpowiedzUsuńWybitnie moje smaki. Jadłbym jak szalony.
OdpowiedzUsuńp.s. Piękne zdjęcia
oj! ale bym jadła <3 pysznosci!
OdpowiedzUsuńZapiekanka palce lizać ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zapiekanka! Od razu mnie zaciekawiła i postanowiłam wypróbować przepis. Od razu przypomniały mi się nasze ostatnie wakacje w Grecji. Bardzo smaczna i aromatyczna. Dodatkowo szybka do przygotowania. Mimo braku mięsnego dodatku smakowała mojej rodzinie. Na pewno częściej będzie u nas gościć :-)
OdpowiedzUsuń