Syrniki - rosyjskie placki z serem
Syrniki - rosyjskie placki z serem
prosty przepis na tradycyjne rosyjskie placuszki twarogowe.
Syrniki - rosyjskie placki z serem znane też jako twarożniki to małe pulchne
placuszki ze zmielonego twarogu, mąki, jajek i cukru. Prosty przepis na
syrniki i ich wyśmienity smak sprawiają, że te placki serowe są bardzo
popularne w naszej części Europy, m.in. na Ukrainie, Litwie, Łotwie,
Białorusi. Placuszki z sera możesz podać na śniadanie lub deser, podobnie jak
racuchy na maślance
i
placki jogurtowe z jabłkami. Syrniki podawaj polane miodem lub posypane cukrem pudrem.
Przepis na syrniki zaczerpnęłam z niezrównanej książki Mamuszka Olji Hercules, a zdjęcia zrobiłł Michael. Dodałam do sera cukier waniliowy, którego w oryginalnym przepisie nie było, ale uważam, że dzięki temu placuszki z twarogu są jeszcze lepsze. Jestem pewna, że ten przepis Ci się spodoba i rosyjskie placki serowe na stałe wejdą do Twojego kulinarnego repertuaru.
Rosyjskie placki z sera znane są pod nazwą syrniki lub twarożniki.Syrniki - rosyjskie placki z serem
proporcje na 7-9 małych placuszków
-
250 g mielonego twarogu w kostce, ale możesz użyć też sera "Mój ulubiony" z
OSM Wieluń, inne sery z wiaderka się nie sprawdzają.
- 1 czubata łyżka drobnego cukru
- opcjonalnie 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko, dokładnie roztrzepane
- około 50-80 g mąki pszennej lub kaszy manny
- olej do smażenia
- szczypta soli
- miód do polania syrników lub cukier puder
Syrniki przepis na rosyjskie placki z serem
1. W misce starannie wymieszaj ser z jajkiem, cukrem waniliowym solą i cukrem.
Stopniowo dodawaj mąkę, ale tylko tyle aby powstało jednolite, miękkie i lekko
kleiste ciasto. Im mniej mąki dodasz, tym smaczniejsze syrniki.
2. Z ciasta uformuj małe okrągłe placuszki o grubości około 1,5 do 2 cm i obtocz je w mące.
3. Na patelni rozgrzej olej i zrumień syrniki z obu stron, średnio po 2 minuty z każdej strony. Ostrożnie odwracaj placuszki na drugą stronę, ponieważ łatwo się rozpadają. Możesz je też usmażyć na patelni do pancakes. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane miodem.
Syrniki - rosyjskie placki z seremSpodobał Ci się przepis syrniki - rosyjskie placki z twarogu ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz.Podziel się tym przepisem ze swoimi przyjaciółmi, udostępnij go na Facebooku albo Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Bardzo je lubię. Siegam po placuszki przez ekran....
OdpowiedzUsuńChyba nie miałam okazji ich jeść. Fajna propozycja. Nawet mam w domu łakomczuchy, którym na pewno posmakują ☺️
OdpowiedzUsuńTobie wielokrotnie, to najlepsze setowe placuszki.
OdpowiedzUsuńOczywiście miało być „ robię wielokrotnie, to najlepsze serowe placuszki”. Złośliwość internetu.
UsuńWyglądają przepysznie <3!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńDziś robiłam na przekąskę Syrynki. Mnie bardzo smakowało. Jednak osoba, którą poczęstowałam, wyraźnie wyczuła smak surowego ciasta. Robiłam je dokładnie wg przepisu. Smażone 2 min z każdej strony, mąki zabrało 79 gram max. Wymieszane wszystko bardzo dokładnie.
OdpowiedzUsuńSmaż o minutę dłużej, każda patelnia smaży inaczej
UsuńDziękuję za sugestię. Będę jeszcze próbować 🙂😋
Usuń