Papryka faszerowana mięsem z indyka
Papryka faszerowana mięsem z indyka
przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym, ryżem i kukurydzą.
Papryka faszerowana mięsem z indyka jest gotowa do podania na stół w niespełna 40 minut. Możesz ją przygotować na obiad, ciepłą kolację albo dla niespodziewanych gości. Czerwona papryka nadziewana mielonym mięsem indyczym, ryżem, kukurydzą i doprawiona popularnymi w Meksyku przyprawami, to bardzo proste i sycące danie, które świetnie smakuje także następnego dnia. Faszerowane i zapiekane papryki w stylu meksykańskim są jednym z naszych ulubionych jesienno-zimowych posiłków na ciepło.
Papryka faszerowana mięsem z indyka
- 4 duże papryki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- około 500 g mielonego mięsa indyczego
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka chili w proszku
- około 80-100 g ryżu
- 1 mała puszka kukurydzy
- opcjonalnie 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 2 duże pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka krojonych pomidorów
- posiekana natka kolendry
- starty na tarce żółty ser do zapiekania
- duża szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
Papryka faszerowana mięsem z indyka przepis
1. Ugotuj ryż. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Naczynie do zapiekania nasmaruj oliwą.
2. Paprykę przekrój wzdłuż na pół, oczyść z gniazd nasiennych i białych włókien. Ułóż paprykę w naczyniu do zapiekania przeciętą stroną do dołu i piecz w piekarniku przez 10 minut.
3. Kiedy papryka się piecze przygotuj farsz. Czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj czosnek i często mieszając smaż około 30 sekund, aż czosnek zacznie pachnieć.
4. Dodaj mielone mięso, przyprawy, szczyptę cukru, wymieszaj i smaż około 10 minut, aż mięso się zrumieni.
5. Wyłącz płomień. Dodaj ryż, kukurydzę, pokrojone w malutką kostkę pomidory, posiekaną kolendrę i wymieszaj.
6. Wyjmij papryki z piekarnika, napełnij farszem i posyp startym żółtym serem. Na dno naczynia wlej około 100 ml wody. Piecz przez około 20-25 minut, do chwili aż ser się roztopi. Podawaj z pieczywem.
Papryka faszerowana z wolnowaru
- Ugotuj ryż.
- Czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj czosnek i często mieszając smaż około 30 sekund, aż czosnek zacznie pachnieć.
- Dodaj mielone mięso, szczyptę cukru, pozostałe przyprawy, wymieszaj i smaż około 10 minut, aż mięso się zrumieni.
- Wyłącz płomień. Dodaj ugotowany ryż, kukurydzę, pokrojone w malutką kostkę pomidory, posiekaną kolendrę i wymieszaj.
- Zetnij górną część papryki z ogonkiem, oczyść paprykę z nasion i białych włókien i napełnij farszem.
- Na dno misy wlej szklankę wody lub passaty pomidorowej. Ułóż papryki pionowo w wolnowarze, nałóż ściętą część i ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)
- opcja low - około 6 godzin
- opcja high - około 3 godzin
- Na około pół godziny przed końcem, zdejmij ściętą część, posyp papryki serem, nałóż część z ogonkiem.
Ciekawostki o kuchni meksykańskiej
Pandemia popsuła nam plany i o wakacjach w Meksyku mogliśmy jedynie pomarzyć, a jest to nasze marzenie od dawna. I bynajmniej nie tylko o zabytki nam chodziło, ale także o kuchnię meksykańską, Chciałam wreszcie spróbować podawanego z mięsem indyczym oryginalnego sosu mole poblano, którego historia sięga początków czasów kolonialnych. Oczami wyobraźni widziałam, jak delektujemy się tamales przygotowanymi w liściach bananowca czy aztecką salsą. Ale plany muszą poczekać. Opowiem więc dzisiaj o kuchni meksykańskiej, której podwaliny stworzyli Aztekowie, Majowie i podbite przez nich ludy.
W kuchni meksykańskiej do dziś znajdziesz potrawy sięgające rodowodem czasów azteckiego imperium, a starożytne techniki gotowania rozwijane są przez kolejne tysiąclecia. Podstawowymi produktami kuchni meksykańskiej są kukurydza, fasola, kabaczki, amarantus, chia, awokado, pomidory, kakao, wanilia, agawa i papryczki różnych odmian oraz owoce, jadalne kwiaty i jadalne owady, m.in. świerszcze i koniki polne. Te ostatnie początkowo były popularne tylko w biednych regionach, ale zyskują coraz więcej zwolenników.W okresie wielkich podbojów Hiszpanie wzbogacili kuchnię meksykańską m.in. o produktu mleczne, oliwę z oliwek, cukier i ryż, na popularności zyskała też wołowina.Kuchnia meksykańska jest dość silnie różnicowana w zależności od regionu. Innych potraw skosztujesz w Chiapas, Veracruz czy Oaxacan. Odcisnęła swoje wpływy na amerykańską kuchnią Nowego Meksyku i kuchnię Tex-Mex. O jej bogactwie i różnorodności smaków, świadczy fakt, że w 2010 roku tradycyjna kuchnia meksykańska została wpisana na Reprezentatywną Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO.
Lubimy faszerowaną paprykę, ale przyznam , że z mięsem indyka jeszcze jej nie przygotowywałam. Przy okazji spróbuję.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię nadziewać papryki. Ta w wersji meksykańskiej z indykiem bardzo mi się podoba i zamierzam sobie taką przygotować:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam każdą wersję faszerowanej papryki. Taka meksykańska wersja jest bardzo apetyczna,
OdpowiedzUsuńRobisz piękne, zachęcające do spróbowania potraw zdjęcia!
OdpowiedzUsuń