Placki z cukinii i szpinaku
Placki z cukinii i szpinaku
Wegetariańskie placuszki z piekarnika lub z patelni.
Placki z cukinii i szpinaku z piekarnika udały nam się wyśmienicie. Tym razem placuszki cukiniowo-szpinakowe przygotowałam w dwóch wariantach, ale sama musisz ocenić czy bardziej odpowiada ci wersja cukinia szpinak feta (lub żółty ser) czy bez dodatku sera. Placki z cukinią i szpinakiem z serem feta są bardziej słone, świetne smakują z sosem czosnkowo - jogurtowym. Placki bez fety posypałam startym, ostrym żółtym serem i było to prawdziwe niebo na talerzu. Te cukiniowe placuszki możesz też usmażyć na patelni, ale będą bardziej kaloryczne. Wybór należy do Ciebie :) Do tych placków świetnie pasuje ketchup z cukinii przepis jest prosty i sprawdzony od lat.
A może masz ochotę na wegetariański gulasz węgierski ?
Placki z cukinii i szpinaku
- 2 średnie cukinie,
- 150-200 g liści szpinaku świeżego lub mrożonego,
- 120 g twardego sera feta lub sera solankowego albo twardego żółtego sera, ale możesz pominąć ser,
- 2 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół np. koperek, natka pietruszki albo mięta,
- 2 jajka dokładnie rozbełtane,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- około pół szklanki mąki pszennej lub mąki z ciecierzycy,
- sól, pieprz i papryka chili do smaku
- olej do smażenia
Nie polecam do tych placków tzw. sera Favita, jest zbyt miękki, dlatego użyłam sera koziego w solance Gazi.
Przepis na placki z cukinii i szpinaku
1. Cukinie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię przełóż na sitko, posól i odstaw na co najmniej 30 minut. Odciśnij z cukinii, jak najwięcej soku, najwygodniej to zrobić przez gazę.
2. Jeśli masz mrożony szpinak, to najpierw go rozmroź, a następnie odciśnij z wody. Cebulę, czosnek, szpinak i świeże zioła drobniutko posiekaj.
3. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Wszystkie warzywa umieść w misce, dopraw do smaku pieprzem i chili. Sól dodawaj z umiarem, ponieważ ser solankowy i feta są dość słone.
5. Do warzyw dodaj rozbełtane jajka, mąkę, starty ser, posiekane zioła, cebulę i czosnek. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, jeśli są zbyt wilgotne dodaj nieco mąki.
6. Nagrzej piekarnik do 200
stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj niewielkie placuszki i piecz około 20-25 minut. W połowie pieczenia odwróć placki na drugą stronę.
Placuszki z cukini i szpinaku możesz też usmażyć na patelni. Na patelni rozgrzej olej. Nabierz łyżką stołową porcję masy warzywnej i rozprowadź na patelni w formie małych placków.
Smaż placki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, na jasno złoty kolor. Po usmażeniu przełóż placuszki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Te z patelni będą jednak mniej dietetyczne.
Sos jogurtowy z koperkiem do placuszków cukiniowo - szpinakowych
- 1 duży jogurt grecki (400g)
- 1 ogórek wężowy (około 200g)
- duży pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub roztarte
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- sól i pieprz do smaku
Ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i po około 10 minutach odciśnij sok. Koperek, drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę lub rozetrzyj na miazgę z solą. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Placki z cukinii i szpinaku
Normalnie mam ślinotok:-) Zrobię z mąki z ciecierzycy, bo pszennej jeść na razie nie mogę. Ależ cudne!!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię placki z cukinii. Twoimi chętnie bym się poczęstowała.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i apetycznie przygotowany!
OdpowiedzUsuńSuper post! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
to wygląda turbo smacznie ;)!
OdpowiedzUsuńCukinia jako warzywo średni ma smak ale z charakternymi dodatkami jak feta powstaje przepyszne danie. Często robię placki z cukini, a twoje pięknie są podane.
OdpowiedzUsuńCzy mąka owsiana też może być?
OdpowiedzUsuńZ owsianą tych placków nie robiłam, ale powinny się udać
Usuń