Szaszłyki z kurczaka z piekarnika
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika.
Soczyste szaszłyki w marynacie barbecue.
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika nie ustępują smakiem szaszłykom z grilla. Dla nas szaszłyki z kurczaka albo z indyka to prosty sposób na urozmaicenie codziennych posiłków, ponieważ za każdym razem możemy przygotować pyszne i soczyste szaszłyki w innej marynacie. Przepis na szaszłyki z kurczaka z piekarnika możesz wykorzystać także do przygotowania tego dania na grillu lub na patelni. Sukces kulinarny masz gwarantowany, bo osobiście nie znam nikogo, kto nie lubi szaszłyków drobiowych w marynacie barbecue. Podawaj je z pszennym chlebem, ryżem lub z ziemniakami.
Bardzo dobra do drobiu jest też marynata teriyaki
Soczyste szaszłyki z kurczaka możesz zrobić w piekarniku, na grillu lub na patelni.Szaszłyki z kurczaka z papryką i cukinią składniki
- około 400 g filetów z kurczaka lub z indyka,
- opcjonalnie 150 g wędzonego boczku w plasterkach,
- 1 mała czerwona papryka,
- 1 mała żółta papryka,
- opcjonalnie 1 cukinia,
- 2 średnie cebule białe lub czerwone,
- 1-2 łyżki oleju lub oliwy do skropienia warzyw,
- patyczki do szaszłyków.
Marynata barbecue do szaszłyków
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
- 4 łyżki keczupu lub przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka octu winnego
- 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane,
- 1 czubata łyżka brązowego cukru albo miodu
- 1 niepełna łyżeczka soli albo 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki sosu worcestershire, jest dostępny w niemal każdym markecie, ale jak nie masz to pomiń,
- pół łyżeczki mielonego chili, najlepiej wędzonego,
- 1 łyżeczka imbiru startego na tarce lub pół łyżeczki mielonego imbiru,
- pół łyżeczki mielonego pieprzu lub do smaku
Mieszaj wszystkie składniki, do chwili aż cukier się rozpuści, a marynata BBQ nabierze jednolitej konsystencji. Z tego przepisu na marynatę barbecue otrzymasz ilość wystarczającą do zamarynowania około 500- 750 g mięsa. Możesz też użyć gotowego sos / marynaty barbecue albo ulubionej przyprawy do kurczaka.
Przepis na szaszłyki z kurczaka z piekarnika
1. Patyczki do szaszłyków namocz przez minimum 30 minut w zimnej wodzie.
2. Mięso drobiowe umyj i pokrój w kostkę mniej więcej 2x3 cm.
3. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Zalej pokrojone mięso marynatą, wymieszaj i odstaw do lodówki na około 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Mięso możesz zamarynować w krótszym czasie, jeśli dysponujesz woreczkami lub pojemnikami do pakowania próżniowego. Czas marynowania w pojemnikach próżniowych wynosi około 20-30 minut. Dotyczy to pojemników próżniowych Food Saver, ale myślę, że tyle samo czasu będzie marynowało się mięso w woreczkach do pakowania próżniowego.
Każdy gatunek mięsa, ryby, owoce morza i warzywa możesz zamarynować w pojemniku próżniowym. Skrócisz w ten sposób czas marynowania do 30 minut.4. Umyj warzywa. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki 2x3 cm, cukinie pokrój w plasterki o grubości około 1 cm, a cebulę w cienkie plasterki. Skrop warzywa oliwą lub olejem.
5. Plasterki wędzonego boczku pokrój na kawałki o boku około 3 cm
6. Nadziewaj na przemian kawałki mięsa, warzyw i boczku. Ostatni kawałek powinna stanowić papryka, wtedy mięso nie będzie się zsuwało podczas pieczenia.
6. Wstaw szaszłyki do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz około 25-40 minut. W połowie pieczenia odwróć je na drugą stronę. Tak przygotowane szaszłyki możesz też upiec
na patelni - rozgrzej dobrze patelnię, możesz ją cienko posmarować olejem. Szaszłyki posmaruj marynatą, która pozostała po marynowaniu mięsa. Układaj szaszłyki na rozgrzanej patelni i smaż po około 3-5 minut z każdej strony.
na grillu - ułóż szaszłyki na dobrze rozgrzanym ruszcie grillowym i piecz około 15 -20 minut.
Szaszłyki wyglądają super. Wiem jak ważna jest marynata do mięsa, w sumie to ona robi główną robotę:-) I bardzo mnie zaciekawiły te pojemniki próżniowe do marynowania. Zapowiadają się świetnie i warto się zaopatrzyć przed sezonem grillowym w takim razie:-)
OdpowiedzUsuńMarynowanie mięsa to bardzo istotna sprawa i przykładam do tego wagę. Świetne te pojemniki. Twoje szaszłyki wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńW weekend będzie grill, a jak patrzę na twoje szaszłyki to wiem se tez muszę je zrobić.
OdpowiedzUsuńPasuje mi taka przypieczona papryka!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam szaszłyków z piekarnika, zawsze czekam na sezon grilowania i wtedy przygotowuje szaszłyki z grila, ale musze wypróbować te z piekarnika. Ja ogólnie lubie pichcić i często eksperymentuje z nowymi przepisami, ja zawsze tutaj http://cozjesz.pl/ wyszukuję ciekawe przepisy.
OdpowiedzUsuńDziękuję, super smak🔥
OdpowiedzUsuń