Grecka kawa na zimno
Grecka kawa na zimno
Przepis na caffe freddo i caffe frappe.
Grecka kawa na zimno czyli caffe freddo lub caffe frappe to najlepszy przepis
na kawę mrożoną, który powinnaś poznać, zanim nadejdą letnie upały. Kawę na
zimno możesz przygotować na bazie kawy rozpuszczalnej, w ten sposób otrzymasz
caffe frappe albo na bazie espresso. Ta druga wersja, czyli caffe freddo jest
nie tylko smaczniejsza, ale też zdrowsza. Świeżo zmielona
kawa ziarnista
i zaparzone z niej podwójne espresso zapewnią smak i aromat, którego nie
uzyskasz z kawy rozpuszczalnej. Przepis na grecką kawę na zimno jest bardzo
łatwy do wykonania i zawiera tylko kilka składników, które zapewne masz
w domu. Ta klasyczna grecka kawa mrożona sprawi, że zapomnisz o kawach z
kawiarni, ale sprawdź też przepis na
cold brew - kawa parzona na zimno.
Oryginalny grecki przepis na espresso Freddo
- podwójne espresso (50-60 ml) zaparzone z około 16-18 g świeżo zmielonej kawy
- cukier do smaku
- lód w kostkach
1. Zaparz podwójną porcję espresso. Najwygodniej zaparzać espresso od razu w
shakerze z sitkiem. Jeśli go nie masz, użyj zwykłego słoika z zakrętką lub
blendera.
2. Jeżeli słodzisz kawę, to dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
3. Dodaj 3-4 kostki lodu i potrząsaj słoikiem lub blenduj do czasu, aż kawa wystygnie i powstanie piana.
4. Wlej kawę do szklanki i dodaj 4-5 kostek lodu.
Grecka kawa na zimno cappuccino freddo – oryginalny przepis
- podwójne espresso zaparzone z około 16-18 g świeżo zmielonej kawy
- 1/3 szklanki zimnego mleka
- cukier do smaku
- lód w kostkach
- opcjonalnie kakao w proszku do dekoracji
1. Zaparz podwójną porcję espresso. Najwygodniej zaparzać espresso od razu w
shakerze z sitkiem. Jeśli go nie masz, użyj zwykłego słoika z zakrętką lub
blendera.
2. Jeżeli słodzisz kawę, to dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
3. Dodaj 3-4 kostki lodu i potrząsaj słoikiem lub blenduj, aż kawa wystygnie i powstanie piana.
4. Spień zimne mleko, aż uzyskasz gładką i błyszczącą pianę.
5. Wlej kawę do szklanki. Delikatnie dodaj spienione mleko. Możesz też do
spienionego mleka dodać kawę, wlewając ją po ściance szklanki.
Caffe frappe przepis na kawę mrożoną z kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki zimnej wody
- opcjonalnie 2-4 łyżeczki cukru
- lód w kostkach
- opcjonalnie mleko skondensowane lub zimne spienione mleko.
1. W małym shakerze lub zwykłym słoiku z zakrętką umieść kawę rozpuszczalną,
wodę i ewentualnie cukier.
2. Potrząsaj słoikiem przez około 2 minuty, aż utworzy się gęsta, kremowa piana.
3. Napełnij szklankę do połowy kostkami lodu. Wlej mieszaninę kawy do szklanki, dopełnij wodą i ewentualnie dodaj skondensowane mleko. Podawaj ze słomką.
Czym się różni caffe frappe od caffe freddo
Greckie kawy mrożone frappe i freddo należą do najłatwiejszych w przygotowaniu napojów kawowych.
Kawa Frappe (po grecku frapés) to mrożony napój kawowy sporządzony z kawy rozpuszczalnej, wody, kostek lodu, cukru i ewentualnie mleka. Grecka caffe frappe powstała przypadkowo w 1957 roku, kiedy podczas Międzynarodowych Targów w Salonikach, jeden z pracowników firmy Nestle nie mógł znaleźć gorącej wody. Postanowił więc zmieszać w shakerze kawę rozpuszczalną z zimną wodą i kostkami lodu.
Grecka kawa mrożona frappe może być
- Sketos - to kawa frappe bez cukru i bez mleka.
- Metrios - średnio słodka caffe frappe - w tym przypadku proporcje kawy i cukru powinny wynosić 1:1, np. dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej i dwie łyżeczki cukru.
- Glykos - czyli słodka, na 2 łyżeczki kawy dodajemy 4 łyżeczki cukru.
- Me gala - grecka kawa na zimno z mlekiem.
Kawa Freddo powstała w latach 90-tych ubiegłego wieku. Występuje w dwóch
wariantach: Freddo Espresso i Freddo Cappuccino. Freddo Espresso to podwójne
espresso zmieszane z kostkami lodu. Ta grecka kawa mrożona jest szczególnie
popularna wśród tych, którzy wolą zimną i mocną kawę. Freddo Cappuccino jest
mrożoną wersją zwykłej kawy cappuccino i zwykle zawiera niewielką ilość
zimnego spienionego mleka (po grecku afrogala) lub mleka skondensowanego.
Oprócz Grecji napój ten jest bardzo popularny także na Cyprze i w niektórych
częściach Włoch. Freddo Cappuccino stała się najpopularniejszą kawą w Grecji w
ciągu ostatnich dziesięciu lat. Wiele osób twierdzi, że jeśli spróbujesz dodać
trochę likieru waniliowego do jednej z tych kaw, napój zyska jeszcze lepszy
smak.
Źródła.
Jak pysznie. Będę wracać do tych przepisów regularnie. Latem uwielbiam kawy mrożone.
OdpowiedzUsuńKlasyka w najlepszym wydaniu 🖤
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę mrożoną spróbuję i tej!
OdpowiedzUsuńSuper mrożona kawusia <3!
OdpowiedzUsuńTaka kawa na zimno to cudowne orzeźwienie, idealny napój na lato!
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy, a oryginalny grecki przepis na espresso Freddo zapisuję już do "ulubionych" :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawy lodowe, zapisuje na przyszłość.
OdpowiedzUsuńPogoda nie sprzyja, pora nie ta, ale za mną chodzi takie Freddo Cappuccino z greckiej kawiarenki. Ach... wspomnienia, wakacje, słońce...
OdpowiedzUsuń