Soczysty schab pieczony w całości
Soczysty schab pieczony w całości
Jak upiec schab, żeby był soczysty.
Soczysty schab pieczony w całości do obiadu i do kanapek jest wyśmienity. Nasz przepis na soczysty schab pieczony w piekarniku zawiera tylko ogólnie dostępne składniki, jestem pewna, że masz je w kuchni. Domowa marynata do karkówki i schabu sprawia, że upieczony schab jest wyjątkowo aromatyczny. Zamarynuj więc mięso i przygotuj na obiad delikatny i miękki pieczony schab wieprzowy. Schab możesz zamarynować w innych ulubionych przyprawach i nadać mu taki smak, jaki lubisz, ale moim zdaniem to najlepszy przepis na soczysty schab upieczony w całości.
Do zrobienia tej aromatycznej pieczeni wieprzowej będziesz potrzebowała tylko
świeżego schabu bez kości i trochę przypraw. Podaj soczysty schab na obiad z ziemniakami z wody, pieczonymi warzywami np. puree z dyni, batatami albo brukselką. Jako dodatek do pieczonej wieprzowiny sprawdzi się też chleb z patelni. Pieczony schab możesz też potraktować, jako wędlinę do kanapek.
Soczysty schab pieczony w całości
- 1 kg schabu bez kości
- marynata do pieczonego schabu - wymieszaj wszystkie składniki
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki dobrego sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki brązowego cukru, ale możesz zastąpić miodem
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- pół łyżeczki płatków chili lub do smaku
- pół łyżeczki pieprzu czarnego lub do smaku
Do tej marynaty nie dodajemy soli, ponieważ zawiera ją sos sojowy. Najlepszy z dostępnych na polskim rynku jest aktualnie sos sojowy Kikkoman, w dużych litrowych opakowaniach i zarazem znacznie niższej cenie niż w popularnych marketach można go kupi w sklepie internetowym Kuchnie Świata. W tym sklepie jest też dostępny korzenny sos Worcestershire produkowany od 1937 roku przez firmę Lea and Perrins.
Jak upiec schab żeby był soczysty
1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
2. Posmaruj mięso marynatą, zawiń naczynie z zamarynowanym mięsem w folię spożywczą i odstaw na całą dobę do lodówki. Jeśli nie masz czasu, a posiadasz pojemniki próżniowe lub pakowarkę próżniową, to jej użyj. Skrócisz czas marynowania do 30 minut. (podany czas dotyczy pojemników do marynowania Food- Saver, nie wiem ile czasu wymaga marynowanie w innych pojemnikach).
3. Wyjmij mięso z marynaty i umieść w rękawie do pieczenia albo naczyniu żaroodpornym z pokrywką.
4. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz mięso przez 45-50 minut.
5. Rozetnij i rozchyl na boki rękaw lub zdejmij pokrywę i podpiecz mięso kolejne 10-15 minut. Jeżeli masz termometr kuchenny to użyj go, pieczony schab, żeby był soczysty powinien mieć w środku, w najgrubszym miejscu temperaturę 62-65 stopni.
6. Upieczony schab wyjmij schab z piekarnika i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 10 minut przed pokrojeniem.
Wygląda pysznie i soczyście. Te pojemniki są świetne.
OdpowiedzUsuńNo przytuliłabym chętnie takie pojemniki. O ile szybciej możemy podziałać w kuchni. A schab wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńDobrze zrobiony schab, jeszcze soczysty to jest sztuka. Ten wyglada idealnie.
OdpowiedzUsuń