Chlebek jabłkowy z blendera
Chlebek jabłkowy z blendera
Przepis na szybkie i łatwe ciasto jabłkowe.
Chlebek jabłkowy z blendera, to szybki i łatwy przepis na smaczne ciasto jabłkowe dla zapracowanych i zabieganych. Przepis na chleb jabłkowy wymaga poświęcenia zaledwie 10 minut. Ten słodki chlebek z jabłkami i cynamonem pasuje na weekendowe śniadanie albo jako przekąska do pracy. Chlebek z blendera obłędnie smakuje na ciepło, ale jeśli nie zjesz całego od razu, to zapewniam, że nawet kilka dni później jest wyśmienity. Możesz go także zamrażać.
Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem chleba koniecznie wypróbuj przepis na chleb z garnka żeliwnego (możesz go upiec także w naczyniu żaroodpornym). Jesteś fanką pieczywa z owocami? Sprawdź przepis na chlebek odrywany kawowo pomarańczowy.
Domowy chlebek z musem jabłkowym jest idealny na słodkie śniadanie lub podwieczorek.Chlebek jabłkowy z blendera składniki
- 80 ml stopionego masła lub oleju roślinnego,
- 2 duże jajka,
-
200 g musu jabłkowego, to mniej więcej 2 średnie Jabłka Grójeckie,
- 140 g cukru białego lub brązowego,
- 220 g mąki pszennej,
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 płaska łyżka stołowa mielonego cynamonu,
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki soli,
- 2 duże szczypty łyżeczki gałki muszkatołowej,
- do posypania
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
Chlebek jabłkowy szybki i łatwy przepis
1. Formę do pieczenia posmaruj cienką warstwą tłuszczu i wyłóż papierem do
pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.
3. Jabłko umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zmiksuj w blenderze na
gładki mus.
4. Dodaj wszystkie pozostałe składniki w następującej kolejności: olej lub roztopione masło, jajka, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i gałką muszkatołową.
5. Zmiksuj składniki na chlebek jabłkowy na gładką jednolitą masę.
6. Przełóż ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45
minut lub do tzw. suchego patyczka.
7. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na około 10 minut w
foremce, a następnie pozostaw do wystudzenia na kratce.
8. Posyp chlebek jabłkowy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Chlebek jabłkowy z blendera.
Jak z blendera to robię. Po Twoim serniku biorę w ciemno.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, do tej pory robiłam tylko bananowe. I fajnie że z blendera bo nie każdy ma mikser.
OdpowiedzUsuńAkurat mam mus jabłkowy, więc z przyjemnością skuszę się na ten przepis.
OdpowiedzUsuńNie słyszałam nigdy o chlebku jabłkowym 🙂 przepis nie wydaje się trudny, być może kiedyś spróbuję!🙂
OdpowiedzUsuńSuper słodki chlebek ;)
OdpowiedzUsuńsłodki chlebek bez mleka i w dodatku robiony blenderem? brzmi super :D spróbuję zrobić z tego chleb bezglutenowy i zobaczymy jak to się skończy ;)
OdpowiedzUsuń