Surówka z pomidorów i cebuli
Surówka z pomidorów i cebuli
Prosta sałatka do obiadu, śniadania i kolacji
Surówka z pomidorów i cebuli z koperkiem to specjalność mojego Taty. Ten
prosty przepis na surówkę z pomidorów z cebulką ma więc dla mnie wymiar
sentymentalny. Żeby ją przygotować wystarczą zaledwie dwa składniki:
dojrzałe pomidory i nieduża cebula oraz trochę zieleniny i 5 minut czasu.
Sałatka z pomidorów z cebulką, podobnie jak
sałatka izraelska
stanowi super prosty sposób na orzeźwiający dodatek do każdego posiłku.
Uwielbiam ją za świeży smak i uniwersalność. Surówka z pomidorów z dodatkiem
cebuli pasuje do obiadu, śniadania i kolacji. Możesz dodatkowo podkreślić jej
smak prostym dressingiem z oliwy i octu winnego.
Ps. Nie często zamieszczam na blogu zdjęcia z telefonu, ale chciałam Ci pokazać, jak wygląda sałatka ze świeżych pomidorów z cebulą i koperkiem w wykonaniu mojego taty.
Prosta sałatka z pomidorów pasuje także do grilla.Surówka z pomidorów i cebuli
porcja dla 4 osób
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 1 mała cebula biała lub czerwona
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
-
opcjonalnie możesz polać sałatkę pomidorową sosem przygotowanym 3 łyżek
dobrej jakości oliwy z oliwek i 1 łyżeczki octu winnego Sherry (jest
dostępny m.in. w sklepie internetowym
Kuchnie Świata)
Przepis na sałatkę z pomidorów i cebuli do obiadu, śniadania i kolacji.
1. Pomidory włóż na 1 minutę do wrzątku, a następnie opłucz zimną wodą, obierz ze skórki i pokrój w półplasterki.
2. Cebulę pokrój w jak najmniejszą kostkę.
3. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj,
4. Ułóż pomidory na talerzu, posyp cebulą, szczypiorkiem i koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Dodatkowo możesz skropić sałatkę sosem z oliwy i octu z czerwonego wina
Trochę ciekawostek o sałatkach z pomidorów
Surówki z pomidorów z cebulą są popularne w kuchniach wielu narodów. Ten przepis jest najbardziej zbliżony do sałatki marokańskiej. W krajach Afryki Północnej i basenu Morza Śródziemnego, Turcji i na Bliskim Wschodzie sałatki stanowią nieodzowny element każdego posiłku i często zawierają w swoim składzie pomidory. W większości krajów arabskich pomidory przed dodaniem do sałatki oczyszcza się z gniazd nasiennych i soku.
Surówka z pomidorów i cebuli.
Wygląda przepysznie:-) I u nas nigdy się nie dawało koperku. Aż muszę tak zrobić. Jak patrzę na te pomidory, to głośno przełykam ślinę... -)
OdpowiedzUsuńTę sałatkę pamiętam z czasów dzieciństwa. Kiedy był sezon na pomidory, jedliśmy ją chyba codziennie. Uwielbiam i często też robię ją w swoim domu.
OdpowiedzUsuńJa taką sałatkę jem jeszcze ze śmietaną. Wspomnienie dziecinstwa.
OdpowiedzUsuńW dzieciństwie mama nam taką robiła bardzo często. Tym bardziej dziękuję za przypomnienie - dziś też taką zrobię :)
OdpowiedzUsuńPyszna letnia sałatka ;)
OdpowiedzUsuńW prostocie tkwi siła! Uwielbiam te sałatkę!
OdpowiedzUsuń