Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów.
Najlepszy przepis na pomidorową zupę krem.
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów to, moim zdaniem, najlepszy przepis na pomidorówkę. Gęsta, pomidorowa zupa krem jest łatwa do przygotowania i bardzo lubiana zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Często korzystam z tego przepisu na krem z pieczonych pomidorów i uważam, że żadna zupa pomidorowa mu nie dorówna. Pieczenie pomidorów wydobywa ich naturalną słodycz i wzmacnia smak, a suszone pomidory, cebula i czosnek dodają aromatu. To najlepszy sposób na podkreślenie smaku zupy pomidorowej ze świeżych pieczonych pomidorów.
Zupa krem z pieczonych pomidorów świetnie smakuje bez żadnych dodatków, ale możesz ją podać z ziołowymi lub czosnkowymi grzankami lub posypać parmezanem.
Na blogu znajdziesz też przepis na pomidory suszone w piekarniku
Pomidorówka ze świeżych pomidorów
- około 1 - 1,5 kg pomidorów, a poza sezonem 2-3 puszki krojonych pomidorów,
- 1 łyżeczki brązowego cukru (lub do smaku), ale możesz zastąpić białym,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 5-6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie, tutaj znajdziesz przepis na pomidory suszone w piekarniku
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek do skropienia pomidorów,
- 1 mała cebula,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1,5 - 2,5 szklanki wody albo bulionu z kurczaka lub warzywnego,
- sól, pieprz, mielona papryka (najlepiej wędzona) i ulubione zioła (np. oregano, bazylia) do smaku.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów przepis
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzałka góra - dół.
2. Pomidory zanurz na minutę we wrzątku, opłucz zimną wodą i zdejmij skórkę. Będzie schodziła bez najmniejszych problemów. Małe pomidory przekrój na pół, a duże pokrój na 4 części. Usuń szypułki z pomidorów.
3.
Umieść pomidory, także te suszone w naczyniu żaroodpornym. Oprósz równomiernie cukrem, skrop oliwą z oliwek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40-60 minut, aż się zrumienią.
4.. W międzyczasie cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju lub masła na jasno złoty kolor. Dodaj czosnek i często mieszając smaż jeszcze około 40 sekund. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, ponieważ nabierze goryczy.
5. Upieczone pomidory przełóż do garnka, wymieszaj z podsmażoną cebulą i rozgnieć dokładnie praską do ziemniaków lub zblenduj na gładki krem.
6. Dodaj koncentrat pomidorowy, zioła (oregano, bazylia) i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Stopniowo dodawaj bulion, aż uzyskasz taką konsystencję zupy pomidorowej, jaką lubisz. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj na średnim ogniu około 5-10 minut.
Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów możesz podać bez żadnych dodatków albo z ziołowymi grzankami lub posypaną startym na tarce o drobnych oczkach serem typu parmezan. Do zupy pomidorowej z pieczonych pomidorów nie dodaję śmietany, ale to już kwestia smaku.
Jeśli spodobał ci się przepis na zupę pomidorową z pieczonych pomidorów, to mam nadzieję, że zostawisz komentarz. Podziel się tym przepisem w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #czteryfajery.Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów.
Jak patrzę na Twoje zdjęcia, to nabrałam wielkiej ochoty na jej przygotowanie... W tym tygodniu zatem będzie krem z pieczonych pomidorów:-)
OdpowiedzUsuńZupa pomidorowa to najlepsza z zup, a jeszcze na pieczonych pomidorach to istna delicja.
OdpowiedzUsuńMniam! Idealna na taką pogodę jak dziś!! :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, zupa smakowałam przepysznie! Ja od siebie na koniec dodałem jeszcze kaszę, aby zupa była bardziej sycąca. Kasza jaglana to mój ulubiony dodatek, a ta zupa komponuje się z nią wyśmienicie!!!!
OdpowiedzUsuń