Koktajl z jarmużem i jabłkiem
Koktajl z jarmużem i jabłkiem
Pożywne smoothie jarmużowe.
Koktajl z jarmużem i jabłkiem dostarcza mi rano porcję zdrowej energii, witamin i minerałów. Jarmuż, jabłka i banan stanowią też dobre źródło potasu i błonnika oraz zapewniają uczucie sytości. Jesienią i zimą do smoothie z jarmużu i jabłka dodaję również miód i imbir, które chronią nas przed przeziębieniami. Zaletą tego intensywnie zielonego.koktajlu z jabłkiem i jarmużem jest to, że gorycz jarmużu jest mocno przytłumiona przez pozostałe składniki. Pożywny koktajl z jarmużem stawia na nogi równie dobrze, jak poranna kawa i dodaje energii. Z powodzeniem zastąpi Ci drugie śniadanie, podobnie jak smoothie z sokiem marchwiowym i mango.
Koktajl z jarmużem i jabłkiem
na jedną porcję, około 400-500 ml
- 1-2 garście jarmużu
- 2 nieduże Jabłka Grójeckie
- 1 cm kawałek obranego imbiru,
- opcjonalnie 2 łyżki soku z cytryny
- około 200-300 ml soku jabłkowego
- 1 banan
- mała szczypta chili w płatkach, np. turecka papryka pul biber
- miód lub melasa z owoców granatu do smaku,
Jak zrobić smaczny koktajl z jabłkiem i jarmużem
1. Imbir i banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki
2. Jabłko umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Nigdy nie obieram jabłek, zwłaszcza Jabłek Grójeckich, ponieważ to właśnie w skórce i bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej witamin i przeciwutleniaczy.
3. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl z jarmużu i jabłka zmiksowany i przechowywany próżniowo nie rozwarstwia się i dłużej zachowuje swoje właściwości prozdrowotne.
Dlaczego warto pić koktajle z jarmużem
Składniki smoothie z jarmużem i jabłkiem to kopania witamin, które jesienią pozwalają nam uchronić się przed grypą i przeziębieniami. Choć zdecydowanie bardziej smakują mi koktajle z samych owoców, to jednak właśnie jarmuż i jabłka są w tym pożywnym koktajlu najbardziej wartościowymi składnikami.
- Jarmuż zawiera błonnik, przeciwutleniacze, wapń, witaminę K i potężną porcję witaminy C. Jest też świetnym źródłem żelaza. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza i w pełni zaspakaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka.
- Jabłka Grójeckie charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki będące przyczyną wielu chorób. Zawarte w skórce jabłek barwniki to głównie antocyjany i karotenoidy, z których w organizmie powstaje witamina A, m.in. z tego powodu, nie obieram jabłek.
- Banan jest bogaty w błonnik, potas i przeciwutleniacze. Dzięki niemu smoothie z jarmużu i jabłka jest gęste i kremowe.
- Miód jest pełen przeciwutleniaczy, może wspomagać trawienie i łagodzić ból gardła, a przy tym wzmacnia odporność organizmu.
- Imbir wspomaga odtruwanie organizmu i przyczynia się do zwiększenia produkcji enzymów trawiennych. To także jeden z najskuteczniejszych naturalnych sposobów na mdłości.
Spodobał Ci się przepis na smoothie z jarmużu i jabłka ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.Koktajl z jarmużem i jabłkiem.
Ola, zdjęcia mistrzostwo świata. Od samego patrzenia ślinka cieknie... Przydałby mi się taki blender🙂
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten koktajl. Jesienią sprawdza się idealnie. Ten lender ma świetny pojemnik, dzięki któremu koktajl można zabrać ze sobą.
OdpowiedzUsuńNigdy nie piłam takiego koktajlu, więc tym bardziej jestem ciekawa jego smaku.
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie, naprawdę prawdziwa bomba witaminowa, świetne są takie koktajle i fajne jest to, że można i wypić na śniadanie i zabrać ze sobą na kolejny posiłek, poza domem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Koktajl wygląda obłędne i myślę, że tak samo smakuje. Chętnie zrobię go w domu
OdpowiedzUsuńUwielbiam koktajle I często robię, szczególnie te zielone. Takiego z jarmużem jeszcze nie próbowałam. Chętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńDobrze, że mi przypomniałaś o zielonych koktajlach, trochę je zaniedbałam. To wspaniały pomysł, żeby jarmuż połączyć z bananem i jabłkiem. w razie braku banana można dodać avocado i też będzie zielono:)
OdpowiedzUsuńTen koktajl ma przecudny kolor i nadzwyczajne właściwości. Piję bardzo podobny, dokładam tylko duży pęczek natki pietruszki. Faktycznie daje kopa i fantastycznie oczyszcza organizm. Takie koktajle powinniśmy wcinać codziennie.
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,Kasia Ula Franiszyn Luciano
Bardzo często robie podobne koktajle warzywno-owocowe. W taki sposób dbam o odporność swoja i mojej rodziny. Jarmuz jest bardzo często słownym składnikiem takiego eliksiru :)
OdpowiedzUsuńIdealny koktajl na dobry początek dnia. A taki blender to się każdemu przyda nie tylko do koktajli.
OdpowiedzUsuńZielone koktajle to moja jesienno-zimową zimowa codzienność, właściwie mam już zakodowane w głowie,że wypić trzeba jeden nad ranem i po południu drugi. Jarmuż jest dość u nas popularny w różnych odmianach i chętnie po niego sięgam, lubie też jarmuz z gruszką zamiast banana zwłaszcza teraz gdy są sezonowe.
OdpowiedzUsuńZestaw skladnikow bardzo mi sie podoba. Uwelbiam takie zielone koktajle.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że chilli w przypadku tego koktajlu to prawdziwy game changer. Nie jestem specjalną fanką jarmużu, ale z dodatkiem czegoś pikantnego i słodkiego był naprawdę smaczny. Plus dodawanie pikantnych przypraw to genialny i rozgrzewający pomysł na zimę. Że też ja na to nie wpadłam, dziękuję. <3 Mój Kenwood będzie miał co blendować z rana. ^-^
OdpowiedzUsuń