Kawa imbirowa
Kawa imbirowa
Przepis na jemeńską kawę z imbirem.
Kawa imbirowa przepis na aromatyczną, cudownie rozgrzewającą i mocną kawę, jak każda kawa po arabsku. Przepis na kawę imbirową pochodzi z Jemenu, ale ze względu na swoje właściwości zyskała sławę na całym świecie. W Jemenie kawa imbirowa nosi nazwę qishr, tradycyjnie parzona jest z łupinek kawy. Kawa z imbirem przyśpiesza przemianę materii, a tym samym ułatwia odchudzanie. Imbir pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi i łagodzi objawy niestrawności. Ma też działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Kawa imbirowa doskonale łączy się z jesiennymi smakami, takimi jak cynamon czy skórka pomarańczowa. Przepis na kawę z imbirem wymaga tylko czterech składników, ale można wzbogacić jej smak dodając korzenne przyprawy lub mleko, aby uzyskać kremową konsystencję. Kawa imbirowa ze skondensowanym mlekiem nazywa się bunn halib.
Po raz pierwszy spróbowałam kawy imbirowej w Arabii Saudyjskiej. Często przygotowywali ją pracujący w naszym compoundzie Jemeńczycy. Była bardzo słodka i mocna, jak wszystkie bliskowschodnie kawy, ale smakowała rewelacyjnie.
Jeśli szukasz pomysłów na pyszną i aromatyczną kawę, to warto poszukać w księgarniach książki Kawa To proste Przewodnik kawosza - dowiesz się, jak zaparzyć najlepszą kawę, bez konieczności posiadania doktoratu z chemii,Kawa z imbirem na odchudzanie i niestrawność.
Kawa z imbirem
- 3-6 łyżeczek bardzo drobno zmielonej kawy albo 15-30 g kawy Arabiki w ziarnach,
- 250 ml wody,
- cukier lub ulubiony słodzik do smaku,
- około 1 cm kawałek imbiru lub pół łyżeczki mielonego imbiru,
- opcjonalnie pół łyżeczki mielonego cynamonu.
W Jemenie na taką porcję wody dodaje się 1 łyżeczkę mielonego imbiru lub więcej oraz 3-5 łyżeczek cukru, ale to już kwestia Twoich upodobań smakowych.
Kawa imbirowa przepis
1. Do tygielka (tzw. ibrik lub jamana) wsyp zmieloną kawę, dodaj pokrojony drobno lub suszony imbir i cukier. Wlej zimną wodę.
2. Postaw na kuchence i zacznij podgrzewać. Kiedy kawa się spieni i uniesie do góry, zdejmij z ognia i odczekaj aż piana opadnie. Gdy kawa przestanie bulgotać, umieść ją z powrotem na kuchence i ponownie pozwól jej się podnieśćć. Zdejmij z ognia i powtórz tę czynność po raz trzeci.
3. Podawaj w małych filiżankach.
Uwaga: Jeśli masz kawę w ziarnach, to przed zmieleniem upraż ziarna przez minutę na suchej patelni. Zdejmij kawę z patelni, aby ziarna lekko wystygły, a następnie bardzo drobno zmiel razem z mielonym imbirem.
Udostępnij przepis na kawę imbirową
Spodobał Ci się przepis na kawę imbirową ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Jemeńska kawa imbirowa
Qishr, czyli jemeńska kawa imbirowa, to aromatyczny napój kawowy o słodkim smaku. Podaje się ją w małych filiżankach, takich jak do espresso. Tradycyjnie jemeńska kawa z imbirem przygotowywana jest z zewnętrznej skorupki ziarna kawy. Współcześnie używa się drobno zmielonych ziaren kawy Arabika. Do kawy imbirowej można dodawać różne przyprawy lub mleko, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję.
Ziarna kawy jemeńskiej należą do najlepszych na świecie. Suficcy mnisi zapoczątkowali tradycję palenia, mielenia i parzenia kawy w XV wieku, w podobny sposób robimy to dzisiaj. Kawa z Jemenu jest aktualnie trudno dostępna, ze względu na trwającą w tym kraju wojnę. Zamiast niej do kawy imbirowej możesz użyć ziaren Arabiki z Etiopii, Brazylii lub z Gwatemali.
Kawa imbirowa.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych