Francuskie ciasto z jabłkami
Francuskie ciasto z jabłkami
Przepis na proste ciasto z jabłkami i rumem.
Francuskie ciasto z jabłkami przepis na proste ciasto z jabłkami i rumem. Francuskie ciasto z jabłkami jest wilgotne, maślane i wypełnione kawałkami świeżych jabłek. Jeśli więc szukasz pomysłu na ciasto, które nie wymaga żadnych umiejętności, to przepis na francuskie ciasto z jabłkami jest właśnie dla Ciebie. Przygotujesz je w kilka minut z niewielkiej ilości składników, które masz pod ręką. Ta francuska szarlotka to najłatwiejsze ciasto, jakie kiedykolwiek zrobiłaś. Rum jest zawsze świetnym dodatkiem do ciasta z jabłkami, ale jeśli unikasz alkoholu, możesz podwoić ilość wanilii. Ciasto z jabłkami i rumem możesz przygotować na specjalną okazję albo upiec je jako słodką przekąskę w tygodniu.
Do ciast z jabłkami staraj się wybierać jabłka nadające się do pieczenia, dzięki temu kawałki owoców nie zamienią się w mus jabłkowy w piekarniku. Odmiany, takie jak Jonagold czy Red Jonaprince, to świetny wybór do ciast z jabłkami.
Jeśli tak jak my kochasz ciasta, to koniecznie wypróbuj przepis na najlepsze wilgotne ciasto czekoladowe.
Francuskie ciasto z jabłkami
- 120 g mąki pszennej uniwersalnej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 duże Jabłka Grójeckie,
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 3 łyżki ciemnego rumu
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 115 g masła, stopionego i schłodzonego do temperatury pokojowej lub oleju rzepakowego albo słonecznikowego
Francuskie ciasto z jabłkami przepis
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół. Tortownicę o średnicy 20 cm posmaruj cieniutko masłem i oprósz mąką.
2. W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój na około 2 cm kawałki.
3. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj rum, wanilię, połowę mąki i krótko zmiksuj, a następnie delikatnie wymieszaj z połową roztopionego masła. Dodaj pozostałą mąkę, a następnie resztę masła i zmiksuj do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo gęste i takie ma być.
4. Do ciasta wsyp pokrojone jabłka i wymieszaj. Przełóż ciasto do formy i lekko wygładź wierzch szpatułką.
5. Francuskie ciasto z jabłkami piecz przez 50 minut do 1 godziny lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty. Może to zająć mniej czasu, w zależności od jabłek, więc sprawdź ciasto na 5 minut przed końcem czasu pieczenia. Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 5 minut, a następnie wyjmij z formy i odstaw do wystudzenia na kratce.
Udostępnij przepis na francuskie ciasto z jabłkami
Spodobał Ci się nasz przepis na francuskie ciasto z jabłkami ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Materiał reklamowy powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.
Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami, a taka wersja szybka do zrobienia bardzo kusi.. :)
OdpowiedzUsuń