Dżem gruszkowy
Dżem gruszkowy
Przepis na dżem z gruszek z cytryną.
Dżem gruszkowy przepis na dżem z gruszek z cytryną i korzennymi przyprawami. Dżem gruszkowy to najlepszy sposób na zakonserwowanie gruszek na cały rok. Przepis na dżem z gruszek jest prosty i szybki, a wspaniały smak owoców poczujesz w każdej porcji pysznego dżemu gruszkowego. To bardzo uniwersalny dodatek do wypieków, deserów, a nawet deski wędlin. Nasz sprawdzony przepis na dżem gruszkowy pozwoli Ci przygotować gęsty i aromatyczny dżem z dowolnej odmiany gruszek. Nie musisz nawet dodawać żelfixu, kisielu czy pektyny. Tak pyszny dżem rzadko można spotkać na sklepowych półkach, więc najlepiej zrób go sama. Przepis na dżem z gruszek wymaga tylko trzech składników gruszek, cukru i soku z cytryny i ewentualnie odrobiny korzennych przypraw.
Dżem gruszkowy przepis na dżem z gruszek z cytryną i korzennymi przyprawami. To bardzo uniwersalny dodatek do wypieków, deserów, a nawet deski wędlin. Przepis na dżem z gruszek wymaga tylko trzech składników gruszek, cukru i soku z cytryny i ewentualnie odrobiny korzennych przypraw.Dżem gruszkowy przepis
- 1 kg gruszek, u nas to Gruszki Grójeckie
- 100 g cukru
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Przyprawy korzenne do dżemu gruszkowego
Dodawanie korzennych przypraw jest całkowicie opcjonalne, ale możesz wzbogacić smak dżemu gruszkowego dodając trochę wanilii (prawdziwego ekstraktu, a nie aromatu waniliowego), kardamonu lub cynamonu i goździków. Korzenne przyprawy dodawaj bardzo ostrożnie, aby nie przytłumiły delikatnego smaku gruszek. Zacznij od podanej niżej ilości, w razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw.
- ćwierć łyżeczki ekstraktu z wanilii
- duża szczypta mielonego kardamonu albo
- szczypta mielonych goździków i szczypta mielonego cynamonu.
Dżem gruszkowy jak zrobić
1. Gruszki umyj, obierz i oczyść z gniazd nasiennych.
2. Pokrój owoce na kawałeczki i włóż do garnka. Dodaj cukier i sok z cytryny i wymieszaj.
3. Gotuj dżem gruszkowy na małym ogniu przez około 45-60 minut mieszając od czasu do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać, a dżem zgęstnieje. Pod koniec gotowania trzeba mieszać nieco częściej. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody, aby uniknąć przywierania dżemu do dna garnka. Jeśli chcesz uzyskać gładki dżem, bez kawałków owoców, to zmiksuj go blenderem.
4. Gorący dżem gruszkowy przełóż do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików. Natychmiast zakręć słoiki, odwróć je do góry dnem i przykryj kocem lub grubym ręcznikiem kuchennym. Następnego dnia sprawdź, czy słoiki się pozamykały. Jeśli któryś się nie zamknął wstaw go do lodówki i przeznacz do szybkiego spożycia. Dżem z gruszek możesz też zapasteryzować (instrukcje znajdziesz poniżej).
Udostępnij przepis na dżem gruszkowy
Spodobał Ci się nasz dżem gruszkowy przepis krok po kroku ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Kiedy dżem jest gotowy
Podczas robienia dżemu możesz wykonać „test talerzykowy”. Na schłodzony przez kilka minut w zamrażalniku nałóż łyżeczkę dżemu i poczekaj 3-4 minuty. Jeśli po przechyleniu talerzyka dżem się z niego zsuwa, oznacza to, że nie jest gotowy. Jeśli dżem tężeje, porusza się powoli i jest lekko galaretowaty i lepki, to dżem z gruszek jest już gotowy.
Jak pasteryzować dżem gruszkowy
Pasteryzacja przedłuża trwałości produktów spożywczych eliminując większość niepożądanych mikroorganizmów (bakterii, drożdży i pleśni) i sprawia, że domowe przetwory nadają się do spożycia znacznie dłużej, niż gdyby nie były poddane pasteryzacji.
1. Umyj i wyparz wrzątkiem wszystkie słoiki i pokrywki, aby usunąć zanieczyszczenia.
2. Jeszcze gorące słoiki napełnij gorącym dżemem, pozostawiając centymetr wolnej przestrzeni pomiędzy powierzchnią dżemu a pokrywką. Napełnianie słoików, gdy dżem jest jeszcze gorący, zminimalizuje czas potrzebny na pasteryzację. Dokładnie zakręć słoiki.
3. Na dnie garnka ułóż ściereczkę kuchenną albo specjalną kratkę do pasteryzacji. Słoiki z gorącym dżemem włóż do garnka z gorącą wodą. Jeśli Twoje przetwory ostygły, włóż je do garnka z wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury zawartości słoików. Słoiki nie powinny stykać się ze sobą ani ze ściankami naczynia, a woda powinna sięgać około 1 cm poniżej pokrywki.
4. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz płomień (woda powinna mrugać, tak jak rosół gotowany na wolnym ogniu).
- słoiki o pojemności 200 -300 ml pasteryzuj około 10-15 minut
- słoiki o pojemności 350-500 ml pasteryzuj około 15-20 minut
- większe słoiki wymagają około 25-30 minut pasteryzacji
4. Wyjmij słoiki i ewentualnie jeszcze raz dokręć pokrywki. Przykryj słoiki grubym ręcznikiem albo kocem i pozostaw do ostygnięcia.
Materiał powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.
Kocham dżemy własnej roboty, ten na dodatek wygląda na tak minimalistyczny, że aż idealny dla każdego. Nawet dla maluszków. U mnie jest jeden problem, dżemy robię, ale nikt ich nie je, bo nie przepadamy za słodkim, cały czas trzymam się tej wersji, bo możliwe też, że nie smakują, ale wolę tego nie brać pod uwagę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam gruszki i przetwory z nich. Kojarzą mi się z dzieciństwem i moją mamą. A to najcenniejsze wspomnienia.
OdpowiedzUsuńGruszki są pysznym jesiennym owocem. Można czerpać z ich smaku nieskończenie wiele. Podobny podaje się do francuskich serów. A u mnie dżem z z gruszek i jabłek leżakuje już w spiżarni.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadali się dsemez z czarnej pożeczki który robiła moja koleżanka i jest tak pyszny że już jej powiedziałem że zamawiam kolejne dwa :) Twój przepis brzmi nie tylko smacznie, ale też prosto i szybko. Pomyśl tylko, jak cudownie mozma zaskoczyc podniebienie gości własnoręcznie przygotowanym dżemem :) zdjęcia robią robotę :)
OdpowiedzUsuńAleż ten dżem wygląda apetycznie! Świetny przepis, bo szczerze mówiąc zawsze brakuje mi pomysłów na gruszki. Te tutejsze pewnie nie będą tak dobre ja Grójeckie, ale zawsze warto spróbować :-).
OdpowiedzUsuń