Tosty hawajskie
Tosty hawajskie
Przepis na tosty z szynką ananasem i serem.
Tosty hawajskie przepis na tosty z szynką, ananasem i serem ozdobione konfiturą lub wisienką koktajlową. Przepis na tosty hawajskie z opiekacza nie pochodzi, wbrew nazwie, ze słonecznych Hawajów, ale z Niemiec. Te pyszne hawajskie zapiekanki z szynką ananasem i żółtym serem popularność zyskały w latach pięćdziesiątych XX wieku. Oryginalny tost hawajski składa się z szynki, ananasa i sera (tradycyjnie emmentalera lub gruyere) i składnikami przypomina amerykańską pizzę hawajską. Obowiązkowym dodatkiem do tostów hawajskich jest wisienka koktajlowa lub konfitura owocowa, pozwala to stworzyć niepowtarzalną kombinację słodkich i pikantnych smaków. Tosty hawajskie i roladki z tortilli (przepis) to nasza ulubiona kolacja na ciepło, kiedy brakuje nam czasu na bardziej wyszukane dania. Połączenie opiekanego chleba tostowego, słodkiego, soczystego ananasa, słonej szynki i bogatego, kremowego sera jest po prostu fantastyczne.
Tosty hawajskie przepis na tosty z szynką, ananasem i seremTosty hawajskie
proporcje dla 2 osób
- 2 łyżki masła
- 4 kromki chleba tostowego, pszennego lub pełnoziarnistego
- 4 plastry szynki
- 4 plasterki ananasa (z puszki lub świeżego) odsączone i osuszone papierowym ręcznikiem
- 4 plastry sera Emmentaler, Gruyere lub ulubionego sera
- 4 wiśnie koktajlowe lub 4 łyżki konfitur wiśniowych lub żurawina.
Tosty hawajskie przepis
Uwaga: te tosty możesz też przygotować także w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, grzałka góra - dół. Czas pieczenia w piekarniku wynosi około 10 minut.
1. Chleb tostowy posmaruj cienko masłem i krótko podpiecz każdą kromkę chleba w opiekaczu do kanapek. Powinien nabrać delikatnie złocistego koloru.
2. Na każdej podpieczonej kromce chleba połóż plasterek szynki, a następnie krążek ananasa i plaster sera.
3. Umieść tosty w opiekaczu lub piekarniku i piecz do chwili aż ser się rozpuści. Czas pieczenia zależy od modelu którego używasz. W przypadku opiekacza Breville z którego korzystam zajmuje to około 6-7 minut na najwyższym poziomie grzania.
4. Wyjmij tosty z opiekacza i połóż wiśnię lub konfitury na środku plastra ananasa. Podawaj gorące.
Udostępnij przepis na tosty hawajskie z ananasem
Spodobał Ci się przepis na tosty hawajskie ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to jest tost hawajski
Tosty hawajskie to opiekany chleb tostowy z szynką, ananasem i serem, ozdobiony wiśnią lub konfiturą owocową umieszczoną w środku plastra ananasa. Ten prosty przepis na tosty z szynką i ananasem rozsławiony w latach pięćdziesiątych XX wieku przez niemieckiego kucharza telewizyjnego Clemensa Wilmenroda, jest wersją amerykańskiej kanapki znanej jako spamwich. Ponieważ w niemieckich sklepach nie można było kupić spamu (sprasowane mięsno w puszce), Wilmernrod użył zamiast tego plastra gotowanej szynki. W tamtych czasach tost hawajski podawano z dodatkiem liścia sałaty.
Tost hawajski błyskawicznie zyskał popularność, oferował bowiem mieszkańcom powojennych Niemiec odrobinę egzotyki, a jednocześnie był przygotowywany z prostych i dostępnych składników, takich jak chleb, szynka, ser i ananas z puszki w czasach, gdy znalezienie świeżego ananasa było prawie niemożliwe.
Tosty hawajskie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych