Masło harissa
Masło harissa
Przepis na masło harissowe z książki Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things. Smakowitości na co dzień.
Masło harissa przepis na masło harissowe z książki Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things. Smakowitości na co dzień. Masło z pastą harissa to doskonała mieszanka kremowego masła, pikantnej pasty harissa i aromatycznego kminu z odrobiną czosnku lub cytryny. Masło harissa jest wyśmienitym dodatkiem do kurczaka i innych delikatnych mięsa, świetnie podkreśla smak steków, a zwykłej jajecznicy dodaje bliskowschodni akcent. Pieczone ziemniaki (przepis) z masłem harissa to poezja smaku. Autor przepisu na masło harissa, Yotam Ottolenghi poleca je do panierowanych pieczarek portobello, ale użyj masła harissowego zamiast zwykłego masła, aby podkreślić smak każdego dania. Masło z pastą harissa doda smaku nawet zwykłym kanapkom z wędliną lub serem oraz koreczkom na imprezę. Jest przy tym łatwe do przygotowania i niedrogie. Jeśli lubisz pastę harissa, pokochasz to aromatyczne masło harissowe od pierwszego kęsa.
Przepis na masło z pastą harissa to doskonała mieszanka kremowego masła, pikantnej pasty harissa i aromatycznego kminu z odrobiną czosnku lub cytryny.Masło harissa przepis
Możesz dostosować ilość przyprawy do swojego smaku, ale poniżej znajdziesz proporcje, które nam najbardziej odpowiadają.
- 150 g miękkiego masła, zwykłego lub wegańskiego,
- 2 łyżki harissy, najlepiej różanej, patrz uwagi poniżej,
- 1 lub 2 małe ząbki czosnku bardzo drobno posiekane,
- ćwierć łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki mielonego chili albo ostrej papryki, pomiń jeżeli wolisz łagodne masła smakowe,
- 1 łyżka stołowa bardzo drobno posiekanej natki kolendry.
Uwagi do przepisu na masło harissowe
- Przepis na harissę różną oraz masło harissowe znajdziesz w wydanej niedawno książce "Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things. Smakowitości na co dzień". Oryginalny przepis zawiera także 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu, który tym razem pominęłam.
- Do tego masła z pastą harissa możesz też dodać 1 płaską łyżeczkę skórki otartej z cytryny. Jeśli się na to zdecydujesz wybierz cytryny ekologiczne, nie pryskane "chemią".
- Jeśli nie masz harissy różanej, to do wyżej wymienionych składników dodaj kilka kropli wody różanej, kosztuje niewiele, a jest także świetnym dodatkiem do zimowej herbaty, deserów i wielu innych dań. Wodę różaną można kupić m.in. w tureckisklep.pl
Jak zrobić masło z harissą
1. Wyjmij masło z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem tego masła harissowego.
2. Czosnek i natkę kolendry bardzo drobno posiekaj,
2 Miękkie masło rozgnieć widelcem. Dodaj wszystkie wymienione w przepisie składniki i dokładniej rozetrzyj zewnętrzną stroną łyżki.
Udostępnij przepis na masło harissa
Spodobał Ci się przepis na masło harissa ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.Masło harissowe możesz przechowywać w lodówce około tygodnia w pojemniku lub w maselnicy wodnej, takiej jak na zdjęciu powyżej.
Masło harissa do czego pasuje
Masło harissa ma mnóstwo zastosowań, możesz go użyć wszędzie tam, gdzie używasz zwykłego masła. Masło harissowe jest wyśmienitym dodatkiem do kurczaka i innych delikatnych mięs, podkreśla smak steków, a zwykłej jajecznicy dodaje bliskowschodni akcent. Masło z harissą świetnie komponuje się też z pieczonym łososiem i owocami morza. Jest pysznym dodatkiem do pieczonych, gotowanych na parze lub grillowanych warzyw, pieczonych ziemniaków, tostów lub bagietek. Z powodzeniem zastępuje masło czosnkowe. Autor przepisu na masło harissa, Yotam Ottolenghi poleca je do panierowanych pieczarek portobello, ale użyj masła z pastą harissa zamiast zwykłego masła, aby podkreślić smak każdego dania.
Co to jest harissa?
Harissa to pikantna przyprawa w formie pasty lub proszku wytwarzana z papryki chili i czosnku, z dodatkiem m.in. kolendry, kuminu i oliwa z oliwek. Produkuje się również różaną harissę, zrobioną z płatków róż. Harissa to tradycyjny dodatek potraw kuchni krajów Afryki Północnej, ale dużą popularnością cieszy się również na Bliskim Wschodzie. Używana jest głównie jako dodatek do kuskusu, makaronów, kanapek i zup. Harissa została wpisana przez UNESCO na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego Tunezji
Ostrość harissy maleje wraz z ilością oliwy, którą do niej dodasz. W ten sposób na Bliskim Wschodzie reguluje się ostrość potraw przyrządzanych z harissą. Ma to związek z faktem, że odpowiadająca za ostrość papryczek chilli kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach (i alkoholu).
Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things. Smakowitości na co dzień - Yotam Ottolenghi i Noor Murad
Najnowsza książka Yotama Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things z kultowej serii Gotuj jak Ottolenghi niedawno pojawiła się na księgarskich półkach. Tym razem autorzy – Yotam Ottolenghi i Noor Murad zachęcają do przygotowania pełnych smaku dodatków, które sprawią, że każdy Twój posiłek będzie wyjątkowy. To m.in. zamieszczony powyżej przepis na masło harissa, skrzydełka z kurczaka z ketchupem bananowym czy zielona sałatka z chrupiącym czosnkiem albo zapiekanka ziemniaczana z salsą verde.
Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things jest skarbnicą przepisów na niebanalne potrawy oraz stanowiące ich uzupełnienie sosy, dipy, przyprawy, posypki i słodkie podstawowe desery. Większość przepisów jest wegetariańska (a wiele z nich można przygotować w wersji wegańskiej), ale pojawiają się także mięsa i owoce morza. Połączenie prostych składników i opisany krok po kroku sposób przygotowania, sprawiają, że żadne z proponowanych dań, nie sprawi Ci trudności. Korzystając z najnowszej książki z serii Ottolenghi Test Kitchen (OTK), otrzymasz moc inspiracji i mnóstwo ciekawych pomysłów na urozmaicenie posiłków, ale też pewność, że autorzy stworzyli te przepisy z pasją i przekonaniem. Podzielone na kategorie tematyczne receptury inspirują do eksperymentów kulinarnych. W Twojej kuchni już nigdy nie powieje nudą, jeśli z nich skorzystasz.
Wszystkie przepisy są ilustrowane, wiele zdjęciami krok po kroku. Patrząc na te pełne prostoty i zarazem apetyczne fotografie będziesz miała ochotę na wykorzystanie zawartych w publikacji przepisów. Dodatkowo na początku każdego rozdziału znajduje się zdjęcie dodatków.
Uważam, że Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things. Smakowitości na co dzień, to jedna z najbardziej wartościowych i uniwersalnych książek kucharskich, jakie ukazały się w tym roku na rynku księgarskim i z pewnością jest to pozycja po którą często będę sięgać. Estetycznie wydana i bogoato ilustrowana, będzie również doskonałym prezentem na zbliżające się święta.
Książka ukazała się nakładem Wydawnictwo Filo.
Masło harissa.
Przepis, który idealnie łączy prostotę przygotowania z bogactwem smaku. Masło harissa, dzięki swojej wszechstronności, może rzeczywiście przemienić nawet najprostsze dania w kulinarny majstersztyk.
OdpowiedzUsuńCo ciekawe, dodatek skórki cytrynowej, który został zaproponowany, może dodać nie tylko świeżości, ale też subtelnego kontrastu do pikantności harissy. Warto też zastanowić się nad eksperymentowaniem z różnymi rodzajami oliwy – może to mieć znaczący wpływ na intensywność i głębię smaku.