TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Wołowina bulgogi – wołowina po koreańsku

Wołowina bulgogi – przepis na wołowinę po koreańsku z patelni

Wołowina bulgogi przepis na wołowinę po koreańsku z patelni. Marynowana wołowina bulgogi to popularne koreańskie danie z grilla i jedna z najbardziej znanych tradycyjnych potraw. Słowo bulgogi oznacza ogniste mięso, ale wbrew temu, co sugeruje nazwa, koreańska wołowina bulgogi jest dość łagodna. Będziesz zaskoczona, jak szybko można ją zrobić. Wszystkie składniki można kupić w marketach lub sklepach z żywnością azjatycką. Wołowina po koreańsku pasuje zarówno do ryżu, jak i do makaronu i zawsze podawana jest z warzywami – sałatą lub ogórkami albo kimchi. Nasz przepis na ogórki po koreańsku – to świetny pomysł na dodatek do dań z grilla. Bulgogi świetnie smakuje, także jako gorąca przystawka.

Możesz też zrobić sos do maczania mięsa. Smak sosu bulgogi (przepis poniżej) dobrze komponuje się też z kurczakiem, wieprzowiną i tofu.

Koreańska wołowina barbecue jest łatwa do zrobienia, jeśli nie masz grilla usmaż ją na zwykłej patelni. Sekretem przepisu na koreańską wołowinę bulgogi jest cienko pokrojone mięso i marynata na bazie sosu sojowego i cukru trzcinowego.

wolowina-bulgogi
Wołowina bulgogi z patelni.
 

Pyszne bulgogi wołowe – składniki na obiad w koreańskim stylu

  • 500–600 g polędwicy lub karkówki wołowej albo steków wołowych z łopatki, lub rostbefu, pokrojonych w plasterki o grubości od 2 mm do 3 mm,
  • 1–2 łyżki oleju roślinnego, jeśli robisz wołowinę po koreańsku na patelni.
  • opcjonalnie 1 mała cebula i 1 mała marchewka, pokrojona w plasterki lub zapałki, jeśli chcesz usmażyć mięso z warzywami na patelni,
  • do podania: 1 łyżka prażonego sezamu i grubo posiekany szczypior z cebuli dymki.

Jak cienko pokroić wołowinę na bulgogi?

Pokrojenie świeżej wołowiny na cienkie plasterki jest trudne, ale mamy na to sprawdzony sposób.

1. Owiń mięso folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 2–2,5 godziny. Czas może się różnić w zależności od zamrażarki i grubości mięsa.

2. Wyjmij mięso z zamrażarki i zdejmij folię. Mięso pokrój cienko w poprzek włókien na grubość 2–3 mm. Tak cienko pokrojona wołowina jest gotowa do marynowania w marynacie bulgogi.

Składniki marynaty do łagodnej wołowiny po koreańsku

Marynata bulgogi nadaje mięsu słodko – pikantną nutę i wspaniały aromat koreańskiego sosu. Możesz ją też wykorzystać do wieprzowiny i drobiu. Do marynaty bulgogi użyj sosu sojowego dobrej jakości.

Składniki marynaty najłatwiej kupić w sklepach z żywnością azjatycką, a wołowina marynowana w ten sposób ma wspaniały smak.

  • 8 łyżek sosu sojowego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki mirinu, pomiń, jeśli nie masz,
  • 1 bardzo mała cebula,
  • opcjonalnie 1 małe czerwone jabłko, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 2 łyżki drobno startego imbiru,
  • 3 łyżki oleju sezamowego lub 3 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego,
  • pół płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.

Tradycyjnie składniki marynaty obejmują olej sezamowy, ale możesz w ostateczności zastąpić go olejem rzepakowym, a zamiast 2 łyżek mirinu dodać 1 łyżką czystej wódki. Aby ograniczyć ilość soli w bulgogi użyj sosu sojowego o niskiej zawartości soli.

wolowina-bulgogi

Grillowana wołowina bulgogi – jak zrobić przepyszne koreańskie bulgogi?

Wołowina bulgogi robi się bardzo szybko. To proste danie na obiad lub kolację na ciepło. Bulgogi świetnie smakuje z ryżem i warzywami, a aromat koreańskiego sosu roznosi się po całej kuchni. Przepyszne koreańskie bulgogi możesz przygotować też z mięsa drobiowego albo wieprzowiny, zwłaszcza boczku. Dużą popularnością cieszą się też klopsiki bulgogi, czyli pulpety po koreańsku, które łączą smak bulgogi wołowego i kształt tradycyjnych klopsików.

Przygotowanie marynaty do smażonej wołowiny. Wymieszaj sos sojowy i wszystkie składniki marynaty i zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

Przygotowanie mięsa. Mięso pokrój na plasterki o grubości około 2–3 mm i zalej marynatą bulgogi. Dodaj olej sezamowy i wymieszaj go z mięsem. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny, albo na całą noc.

Smażenie wołowiny. Rozgrzej patelnię lub grill na średnim ogniu. Jeśli smażysz wołowinę bulgogi na patelni to dodaj 1 łyżkę oleju roślinnego i mocno rozgrzej (mięso powinno skwierczeć od razu po włożeniu na patelnię). Ułóż na grillu albo patelni tylko taką ilość zamarynowanego mięsa (i ewentualnie warzyw), aby smażyło się w jednej warstwie. Smaż na średnim lub dużym ogniu przez 3 do 5 minut, aż mięso lekko się skarmelizuje.

Serwowanie. Bulgogi świetnie smakuje posypane uprażonymi ziarnami sezamu i grubo posiekaną zieloną częścią cebuli dymki. Przepyszne koreańskie bulgogi podawaj natychmiast po przygotowaniu. Jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić smak swojego bulgogi użyj sosu do maczania mięsa (przepis poniżej).

Udostępnij przepis na bulgogi wołowe

Podoba Ci się przepis na łagodną wołowinę bulgogi? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz lub udostępnisz go w mediach społecznościowych.

Sos bulgogi do maczania smażonej wołowiny

Dobry, koreański sos doda smaku każdej marynowanej wołowinie. To także świetny dodatek do wielu koreańskich dań z ryżem, możesz go wykorzystać nawet jako dressing. Co nie mniej ważne, smak sosu bulgogi możesz dostosować do swoich upodobań. W wielu koreańskich restauracjach ten sos serwowany jest jako sos do maczania!

Autentyczny smak sosu bulgogi jest słodko słony z pikantną nutą. Najbardziej lubię w tym przepisie, to, że sos do wołowiny bulgogi robi się błyskawicznie, a polana nim marynowana wołowina smakuje obłędnie. Dla miłośników kuchni azjatyckiej smak sosu bulgogi jest symbolem tradycyjnej kuchni koreańskiej.

  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki tłoczonego soku gruszkowego lub jabłkowego,
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 1 łyżka pasty paprykowej Gochujang

Bezpośrednio przed podaniem wymieszaj sos sojowy i wszystkie składniki wymienione powyżej. Smak sosu bulgogi możesz podkręcić, dodając chili w płatkach. Aby dodać potrawie więcej świeżości, do mięsa bulgogi użyj sosu z dodatkiem zielonej cebulki. Aromat koreańskiego sosu dodatkowo podkreśla smak smażonej wołowiny.

wolowina-bulgogi

Co to jest koreańska wołowina bulgogi?

Smażona wołowina po koreańsku tradycyjnie przygotowywana jest z cienkich plastrów polędwicy wołowej lub innych, najlepszych kawałków wołowiny. Współcześnie, oprócz wołowiny bulgogi, popularność zyskało bulgogi z kurczaka i bulgogi wieprzowe np. z boczku.

W przepisach duże znaczenie mają składniki marynaty. Przed pieczeniem cienko pokrojona wołowina jest marynowana w mieszance sosu sojowego, cukru trzcinowego, oleju sezamowego, czosnku, mielonego pieprzu i ewentualnie innych składników (szalotka, imbir, cebula lub grzyby). 

Wołowina bulgogi robi się bardzo szybko, ponieważ cienko pokrojona wołowina nie wymaga długiego marynowania. Nie ma na nią jednego przepisu i są różne style przygotowywania. Na południu bulgogi jest daniem z grilla opalanego węglem drzewnym, natomiast tzw. yetnal bulgogi popularne w Seulu jest smażone z sosem i warzywami na patelni grillowej i przypomina gulasz. Aromat koreańskiego sosu dodatkowo podkreśla smak mięsa.

Bulgogi wołowe powstało w erze Goguryeo (37 p.n.e. – 668 n.e.), a wołowina była grillowana na szpikulcu. W późniejszych czasach nosiło nazwę neobiani, co oznacza „cienko rozsmarowane” mięso i było przysmakiem bogatych elit i szlachty.

Bulgogi – z czym jeść wołowinę po koreańsku?

Urok koreańskiej wołowiny barbecue polega na tym, że pasuje niemal do wszystkiego. Przepyszne koreańskie bulgogi możesz podać z ryżem lub makaronem i ulubionymi warzywami.

wolowina-bulgogi
Wołowina bulgogi.

Komentarze