Masło jabłkowe
Masło jabłkowe – przepis na masło owocowe bez nabiału.
Masło jabłkowe przepis na masło owocowe bez nabiału. Zastanawiasz się pewnie, czy w maśle jabłkowym jest masło. Masło jabłkowe nie zawiera „prawdziwego” masła. Jest całkowicie wegańskie, ale konsystencja masła jabłkowego przypomina miękkie masło, stąd właśnie jego nazwa. Masło jabłkowe powstaje poprzez długie gotowanie jabłek i ma strukturę przypominającą gęsty mus z jabłka i marchewki (przepis). Masło owocowe z jabłek nie jest tak popularne, jak prażone jabłka do szarlotki (przepis) albo mus jabłkowy, ale równie pyszne.
Przygotowanie masła jabłkowego to doskonały sposób na zagospodarowanie nadmiaru jabłek i to niemal bez wysiłku. Możesz zrobić masło jabłkowe tradycyjnie, w garnku z grubym dnem albo w wolnowarze. Pasteryzowane masło jabłkowe można przechowywać przez około rok.
Masło jabłkowe przepis na masło owocowe bez nabiału. Vege masło jabłkowe nie zawiera „prawdziwego” masła. Jest całkowicie wegańskie. Masło jabłkowe doskonale sprawdza się do kanapek, naleśników lub tostów.Domowe masło jabłkowe doskonale podkreśla smak tostów, naleśników, lodów, kanapek, ciastek itp. Wolno gotowane z rumem jest jednym z naszych ulubionych dodatków do weekendowego śniadania.
Vege masło jabłkowe przepis
Głównym składnikiem każdego przepisu na masło jabłkowe są jabłka. Pozostałe dodatki zależą od Twoich preferencji. My często dodajemy rum, cynamon, goździki i cukier trzcinowy. Jabłek Grójeckich nie musisz obierać, w skórce znajduje się dużo pektyn, które powodują, że masło szybciej gęstnieje.
- 2 kg Jabłek Grójeckich, np. Jonaprince
- 5-6 łyżek wody, soku jabłkowego lub niegazowanego cydru
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżka soku z cytryny albo octu jabłkowego, tutaj znajdziesz ocet jabłkowy przepis,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- pół łyżeczki mielonych goździków,
- pół łyżeczki pasty z wanilii,
- opcjonalnie pół szklanki ciemnego rumu, jeśli nie lubisz albo nie masz to pomiń,
- 2 duże szczypty mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli.
Ilość przypraw możesz modyfikować zgodnie z Twoimi upodobaniami. Smak masła jabłkowego można podkreślić dodając też odrobinę skórki pomarańczowej.
Jak zrobić masło jabłkowe przepis krok po kroku
Przygotuj owoce. Jabłka dokładnie umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój jabłka na nieduże kawałki i przełóż do garnka z grubym dnem.
Gotowanie jabłek. Dodaj wodę, cukier trzcinowy, cynamon, goździki, sól, gałkę muszkatołową, sok z cytryny lub ocet jabłkowy i ewentualnie rum. Gotuj jabłka na małym ogniu przez około 2-3 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj, aby nie przywierały do dna. Kiedy jabłka rozpadną się niemal na papkę, wyłącz płomień i pozostaw jabłka do ostygnięcia. Kiedy będą już zimne, przykryj je i pozostaw do stężenia 12-24 godziny.
Drugi etap gotowania. Następnego dnia ponownie gotuj jabłka przez 1 godzinę. Pod koniec gotowania zmiksuj na gładki mus i mieszając od czasu do czasu, gotuj, aż uzyskasz taką gęstość, jaką chcesz. Masło jabłkowe jest gotowe, gdy zgęstnieje na tyle, że nie rozlewa się po umieszczeniu małej ilości na schłodzonym talerzu.
Przełóż masło owocowe do słoików. Masło jabłkowe robione domowym sposobem należy zapasteryzować. Gorące masło jabłkowe przełóż do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików i pasteryzuj około 15 minut. Zapasteryzowane masło jabłkowe w słoikach postaw do góry dnem na 24 godziny.
Aby przechowywać masło jabłkowe bez pasteryzacji w lodówce nawet przez miesiąc, warto dodać do niego odrobinę kwasu cytrynowego.
Jak przechowywać masło jabłkowe?
Pasteryzowane masło jabłkowe można przechowywać przez około rok. Aby zachować masło jabłkowe w idealnym stanie przez całą zimę, należy przechowywać je w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy lub spiżarni.
Udostępnij przepis na domowe masło jabłkowe
Spodobał Ci się nasz przepis jak zrobić masło jabłkowe? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Przepis na masło jabłkowe z wolnowaru
Masło jabłkowe powstaje w wyniku długotrwałego podgrzewania jabłek na małym ogniu, dlatego bez problemu zrobisz je w wolnowarze. Masło jabłkowe z wolnowaru jest zazwyczaj dużo ciemniejsze, niż przygotowywane tradycyjną metodą.
Przygotuj owoce. Jabłka dokładnie umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój jabłka na nieduże kawałki i przełóż do wolnowaru.
Gotowanie. Dodaj wodę, rum, cukier trzcinowy, cynamon, goździki, sól i gałkę muszkatołową. Ustaw czas wolnowarzenia – opcja low – 8-10 godzin (podany czas dotyczy wolnowarów Crock-Pot z misą kamionkową). Warto od czasu do czasu zamieszać jabłka, ale nie jest to konieczne. Zdejmij pokrywę i pozostaw jabłka do całkowitego wystudzenia. Zimne jabłka zmiksuj blenderem na gładki mus.
Następnego dnia ponownie uruchom wolnowar.
- opcja low – czas 6-8 godzin
- opcja high – 4-5 godziny
Pozostaw pokrywę wolnowaru lekko uchyloną, aby nadmiar soku odparował. Co jakiś czas zamieszaj gorące masło jabłkowe.
Pasteryzacja. Jeśli chcemy masło jabłkowe zachować na dłużej bez utraty jakości, powinniśmy je zapasteryzować. Gorące masło jabłkowe przełóż do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików i pasteryzuj około 15 minut. Zapasteryzowane masło jabłkowe postaw do góry dnem na 24 godziny.
Zamienniki cukru w maśle jabłkowym i przetworach
Zamiast cukru trzcinowego możesz dodać taką samą ilość zwykłego cukru lub cukru kokosowego. Cukier możesz zastąpić stewią, ale to zmienia smak masła jabłkowego.
Czy w maśle jabłkowym jest masło?
Masło jabłkowe zrobione wg. tego przepisu nie zawiera „prawdziwego” masła. Jest wegańskie, a nazwa odnosi się do jego konsystencji przypominającej miękkie masło.
Co to jest masło jabłkowe
Masło jabłkowe to długo gotowane powidła jabłkowe, często z cynamonem, goździkami i innymi korzennymi przyprawami. Historia masła jabłkowego sięga średniowiecza, kiedy w Limburgii (Belgia i Holandia) i Nadrenii (Niemcy) powstały pierwsze klasztory z dużymi sadami. Produkcja masła jabłkowego była, aż do XIX wieku, doskonałym sposobem na zachowanie części jabłek także w Ameryce kolonialnej. Tradycyjne masło jabłkowe powstaje w miedzianych kotłach, gdzie powoli redukuje się objętość soku z jabłek, aby uzyskać gęstą pastę o intensywnym smaku i aromacie. Jeśli chcesz masło jabłkowe zachować na zimowe miesiące, warto je zapasteryzować.
Do czego wykorzystać vege masło jabłkowe?
Chociaż masło jabłkowe powstaje z prostych składników, to jego bogaty smak powoduje, że jest wyjątkowym dodatkiem do wielu potraw.
Gorące masło jabłkowe jest zwykle używane naleśników, tostów i gofrów, a zimne do lodów, ciastek, pieczywa oraz jako składnik wypieków. Wyrazisty smak masła jabłkowego sprawia, że często stanowi dodatek do deski serów.
Masło jabłkowe wciąż jest popularne Europie Zachodniej, gdzie ma konsystencję zbliżoną do gęstego syropu. W Holandii to appelstroop (co oznacza syrop jabłkowy), a w Niemczech Apfelkraut. Ten gęsty mus jabłkowy podawany jest z chlebem i cienko pokrojonym serem lub z tradycyjną niemiecką pieczenią z mocno marynowanego mięsa nazywaną Sauerbraten. Do mięs pasuje też sos jabłkowy, który jest nieco mniej słodki. Słodsza wersja, przyrządzana z gruszek i jabłek, jest bardziej popularna w Belgii i znana jest jako sirop de Liège. W wielu krajach pasteryzowane masło jabłkowe można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Jak smakuje masło jabłkowe?
Smak masła jabłkowego łączy w sobie słodycz dojrzałych, karmelizowanych jabłek z delikatnym aromatem cynamonu i innych korzennych przypraw. Czasami można w nim wyczuć także rum lub burbon. Masło jabłkowe doskonale smakuje na ciepło i na zimno.
Artykuł powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, którego celem jest promowanie polskich owoców i warzyw oraz edukowanie konsumentów na temat ich wartości.
Masło jabłkowe.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych