Ryż z kminem
Ryż z kminem - przepis na jeera rice
Ryż z kminem przepis na jeera rice. Ryż z kminem rzymskim to klasyczne danie kuchni indyjskiej, które przyśpiesza i ułatwia trawienie. Ugotowany na sypko, aromatyczny indyjski ryż basmati dobrze smakuje z niemal każdym daniem głównym. Nasz łatwy przepis na aromatyczny ryż z nasionami kminu ma jeszcze jedną zaletę, możesz go ugotować na trzy sposoby: w zwykłym garnku, ryżowarze albo w szybkowarze.
Aromatyczny ryż jeera to szybki i tani sposób na dodanie smaku ulubionym potrawom, bo ryż z kminem rzymskim jest dodatkiem bardzo uniwersalnym. Ten indyjski przepis na ryż z kuminem pasuje do każdego curry, pieczonych lub grillowanych ryb i kurczaka, sałatek warzywnych albo jako samodzielne aromatyczne danie. Jeera rice to jedna z najczęściej zamawianych w restauracjach potraw kuchni indyjskiej. Jest równie popularny, jak chleb Naan (przepis). Dowiedz się, jak przyrządzić smażony ryż po indyjsku – Twoja rodzina i goście będą prosić o dokładkę.
Aromatyczny ryż z kminem przepis na jeera rice, słynne danie kuchni indyjskiej. To szybki i tani sposób na dodanie smaku ulubionym potrawom, bo indyjski ryż z kminem rzymskim pasuje niemal do wszystkiego.Ryż z kminem przepis na aromatyczny indyjski ryż z kuminem - składniki do jeera rice
Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
- 1 szklanka indyjskiego ryżu basmati,
- 2 łyżki masła ghee (masło klarowane) lub oleju o neutralnym smaku np. słonecznikowy, lub rzepakowy albo masła,
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, do tej potraw nie nadaje się kmin rzymski mielony,
- około 5 cm kawałek laski cynamonu,
- 1 duży liść laurowy,
- 4 goździki,
- 4 strąki kardamonu lekko nadgniecione,
- pół łyżeczki soli lub do smaku,
- opcjonalnie po ugotowaniu możesz wymieszać ryż kuminowy z 2-3 łyżki posiekanej natki kolendry.
Ten indyjski przepis na ryż z kuminem pasuje do każdego curry. Dowiedz się, jak przygotować aromatyczny indyjski ryż gotowany z kuminem.Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić smak, to w trakcie podsmażania przypraw możesz do nich dodać całą papryczkę chili, kawałek imbiru, ząbek czosnku lub drobno posiekaną miętę.
Zamiast masła ghee, możesz użyć oleju lub usmażyć przyprawy na zwykłym maśle.
Jerra rice - jak przygotować ryż z kminem rzymskim w zwykłym garnku?
Namocz ryż. Wysp ryż basmati do garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i wymieszaj. Kiedy woda nabierze białawego koloru, wylej ją. Powtórz tę czynność kilka razy, aż woda będzie czysta. Następnie namocz basmati w zimnej wodzie przez 30 minut, odcedź i pozostaw na sitku.
Płukanie ryżu przed gotowaniem pomaga pozbyć się nadmiaru skrobi z ziaren i sprawia, że nie skleja się i pozostaje sypki po ugotowaniu.
Podsmaż przyprawy. W garnku na małym ogniu rozgrzej masło klarowane ghee, olej lub zwykłe masło. Dodaj całe przyprawy: 2 łyżeczki nasion kminu, 5 cm kawałek laski cynamonu, 4 goździki, 1 liść laurowy i 4 lekko nadgniecione strąki kardamonu. Smaż przyprawy około 2-3 minut, aż zaczną intensywnie pachnieć.
Dodaj ryż odsączony z wody i delikatnie mieszając, smaż na dużym ogniu około 2-3 minut. Dzięki temu ryż nie będzie papkowaty po ugotowaniu.
Ugotuj ryż. Do podsmażonego z przyprawami ryżu wlej 2 szklanki gorącej wody, dodaj pół łyżeczki soli lub do smaku i wymieszaj. Możesz też dodać szczyptę kurkumy. Doprowadź wodę do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż ryż z kuminem wchłonie wodę. Wyłączyć płomień i pozostaw ugotowany ryż pod przykryciem na około 10-15 minut.
Błyskawiczne gotowanie ryżu - jak przyrządzić ryż w 5 minut?
1. W garnku z grubym dnem doprowadź do wrzenia 5 szklanek wody.
2. Następnie dodaj ryż. Nie zmniejszaj płomienia i gotuj bez przykrycia. Czas gotowania to 5 - 6 minut. Kiedy ryż straci surowość (tzn. ziarna będą już białe), wyłącz ogień i od razu przecedź ryż przez sitko. Odcedzony ryż natychmiast wrzuć do garnka w którym się gotował, ale już bez wody.
3. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw na 10 minut. Tak ugotowany ryż jest idealnie sypki.
Udostępnij przepis na ryż z kminem rzymskim - aromatyczne danie kuchni indyjskiej
Krótkie podsmażanie przypraw w wysokiej temperaturze sprawia, że są bardziej aromatyczne i mają intensywniejszy smak. Ta indyjska metoda „hartowania” przypraw nazywa się tadka. Tutaj przeczytasz Tutaj przeczytasz Co to jest tadka indyjska.Spodobał Ci się przepis na zwykły ryż z kminem rzymskim? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Jak zrobić aromatyczny indyjski ryż kuminowy ryżowarze?
1. Wysp indyjski ryż basmati do garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i wymieszaj. Kiedy woda nabierze białawego koloru, wylej ją. Powtórz tę czynność kilka razy, aż woda będzie czysta. Następnie namocz ryż w zimnej wodzie przez 30 minut, odcedź i pozostaw na sitku.
2. Na patelni na małym ogniu rozgrzej masło klarowane, olej lub zwykłe masło. Dodaj wszystkie całe przyprawy wymienione w przepisie, z wyjątkiem soli. Smaż przyprawy około 2-3 minut, aż zaczną intensywnie pachnieć.
3. Dodaj ryż odsączony z wody i delikatnie mieszając smaż na dużym ogniu około 2-3 minut. Dzięki temu ryż nie będzie papkowaty po ugotowaniu.
4. Przełóż podsmażony ryż z kminem do ryżowaru. Dodaj sól i 2 szklanki gorącej wody. Gotuj ryż z kuminem zgodnie z instrukcją Twojego urządzenia.
Przepis na ryż z kminem rzymskim z szybkowaru
1. Wysp ryż basmati do garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i wymieszaj. Kiedy woda nabierze białawego koloru, wylej ją. Powtórz tę czynność kilka razy, aż woda będzie czysta. Następnie namocz ryż w zimnej wodzie przez 30 minut, odcedź i pozostaw na sitku.
2. W szybkowarze na małym ogniu rozgrzej masło klarowane ghee, olej lub zwykłe masło. Dodaj wszystkie całe przyprawy wymienione w przepisie, z wyjątkiem soli. Smaż przyprawy około 2-3 minut, aż zaczną intensywnie pachnieć.
3. Dodaj ryż odsączony z wody i delikatnie mieszając smaż na dużym ogniu około 2-3 minut. Dzięki temu ryż nie będzie papkowaty po ugotowaniu.
4. Wlej 180 ml gorącej wody, osól do smaku i wymieszaj. Zamknij pokrywę i gotuj przez 3-4 minuty na 2 poziomie. Wyłącz płomień i poczekaj, aż ciśnienie opadnie.
Co to jest jerra rice (ryż z kminem rzymskim) - indyjskie danie z ryżem?
To, co kupujesz w polskich sklepach jako kmin albo kumin, w Indiach znane jest jako jeera. Stąd wzięła się nazwa tego słynnego dania z ryżu. Ryż kuminowy jest daniem popularnym w całych Indiach i krajach sąsiednich. W języku hindi ryż kuminowy nazywa się jeera bhaat, natomiast w gastronomii przyjęła się nazwa jeera rice. Niezależnie od tego, czy ryż z kminem rzymskim nazwiesz jeera czy ryżem kuminowym, jest to aromatyczne danie z indyjskiego ryżu basmati, które pasuje zarówno do warzyw, jak i do mięsa.
Ryż z kminem rzymskim czyli ryż jeera to także jedno z najpopularniejszych indyjskich dań restauracyjnych. Wiele osób wybiera go zamiast zwykłego basmati czy ryżu biryani. Podsmażanie nasion kuminu, aromatycznych całych przypraw i ryżu basmati na maśle ghee powoduje, że potrawy kuchni indyjskiej nabierają wspaniałego smaku.
Czy kminek i kumin to to samo?
Kminek i kumin znany też jako kmin rzymski to dwie zupełnie różne rośliny. Obydwie przyprawy korzystnie wpływają na układ trawienny, więc są często dodawane do ciężkostrawnych posiłków. Kumin ma subtelną cytrusową nutę, a jego cierpko - ostry smak i aromat jest o wiele bardziej intensywny niż smak kminku. Kumin jest składnikiem przyprawy curry.
Inne popularne nazwy kuminu to : kmin rzymski, jeera, zira oraz kamoun lub kamun.
- Kumin inaczej kmin rzymski (Cuminum cyminum) jest kluczowym składnikiem potraw kuchni indyjskiej i bliskowschodniej i krajów Afryki Północnej. Jest często dodawany do curry, potraw na bazie soczewicy i ciecierzycy oraz innych roślin strączkowych, ziemniaków, marokańskich taginów i dań z jogurtem. Kmin rzymski mielony jest też składnikiem mieszanek przypraw tj. garam masala i przyprawa curry. Dodaje smaku jagnięcinie, potrawom z drobiu, ryb i wieprzowiny. Kmin rzymski mielony traci aromat szybciej niż całe nasiona kminu rzymskiego.
- Kminek jest popularną przyprawą w kuchni skandynawskiej, niemieckiej, polskiej, czeskiej i węgierskiej. Ciepłe i aromatyczne nuty kminku dodają charakterystycznego smaku m.in. potrawom z kapusty, takim jak kapuśniak czy bigos. Kminek dobrze podkreśla smak dań na bazie grochu i ułatwia ich trawienie. Popularny jest też chleb żytni z kminkiem, kiełbasa kminkowa i wódka kminkówka. Kminek nie jest składnikiem przyprawy curry.
Aromatyczny indyjski ryż w daniach kuchni indyjskiej
Przepisy na ryż odgrywają ważną rolę w kuchni indyjskiej. To jeden z najbardziej lubianych podstawowych produktów spożywczych na całym Półwyspie Indyjskim, sąsiedniej Sri Lance, ale też w krajach Bliskiego Wschodu. Gotowanie ryżu, którego w Indiach uprawia się około 6000 odmian, to podstawowa umiejętność każdej Hinduski. Kiedy mieszkaliśmy w Arabii Saudyjskiej, nigdzie nie mogłam kupić mąki żytniej ani makowca czy maku, ale za to w każdym sklepie spożywczym miałam do wyboru co najmniej kilkanaście rodzajów ryżu, najczęściej w 5 kg opakowaniach. Tutaj możesz zobaczyć aktualne ceny ryżu w sklepie LuLu Hypermarket w Dammam, gdzie często robiliśmy zakupy.
Ryż z kminem.
Dziekuje za przepis. Juz czuje zapach Azji w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńMieszkając w Wielkiej Brytanii nie mogę oczywiście przejść obojętnie obok potraw kuchni indyjskiej, zwyczajnie istnieją one wpisane w ten kraj niemal jak sztandarowa herbatka. Przepis idealnie oddaje aromatyczny charakter tej kuchni, ona pachnie i smakuje kolorami i przyprawami.
OdpowiedzUsuńKuchnia indyjska należy do tych, których potrawy spożywa się chyba wszystkimi możliwymi zmysłami. Chłonę więc zapach kminu, aromatycznie pachnącego ryżu, smakuje i rozkoszuje się kolorem i widokiem a do tego można niemal jak mieszkaniec zabrać się za jedzenie biorąc małe kąski w dłoń. Kto nam zabroni. Świetna propozycja.
OdpowiedzUsuńSuper przepis na jeera rice! Kmin rzymski musi dodawać naprawdę wyjątkowego smaku. Twoje porady dotyczące gotowania na różne sposoby są mega pomocne. Czy masz jakieś ulubione danie, z którym najchętniej podajesz ten ryż? Chętnie spróbuję czegoś nowego! P.S. znalazłam przepis u Ciebie który niszę wypróbować i to koniecznie :) Biryani...
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na ryż. Oszczędny i prosty, ale oddaje kwintesencję indyjskiej kuchni. Przyprawy i sposób przygotowania dodają mu atrakcyjności.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kuchnię indyjską, zachwyca mnie w niej różnorodność smaków. Ryż z kminem rzymskim brzmi bardzo ciekawie, szczególnie że ma tyle wspaniałych właściwości zdrowotynych. Koniecznie muszę przygotować :-)
OdpowiedzUsuń