TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Ketchup curry – przepis na sos currywurst – ketchup z przyprawą curry

Ketchup curry przepis na sos currywurst – ketchup z przyprawą curry. Ketchup o smaku curry możesz przygotować, wykorzystując przepis na domowy ketchup z pomidorów lub ketchup z cukinii albo dobrej jakości keczup ze sklepu. Sekret niesamowitego smaku ketchupu curry, używanego jako sos do currywurst (przepis), tkwi w odpowiednich proporcjach składników i przypraw.

Keczup curry, który zamienia zwykłą kiełbasę w pyszne to mieszanka przecieru pomidorowego lub keczupu, mieszanki curry i innych przypraw oraz cukru i octu. W sklepach w Niemczech bez problemu można kupić gotowy łagodny lub pikantny ketchup curry, ale w Polsce niestety trudno go znaleźć. Dlatego sos do currywurst robimy sami.

Koniecznie przygotuj niemieckie currywurst – kiełbaski z łagodnym lub pikantnym ketchupem curry.  Przypomną Ci, jak podczas pobytu w Niemczech delektowałeś się tym przysmakiem. A jeśli nigdy nie byłeś w Niemczech ani nie jadłeś currywurstu, to przepis na ketchup curry pomoże ci zrozumieć, dlaczego currywurst są tak popularne.

Poza sezonem na pomidory możesz przygotować ketchup curry extra szybki, bez długiego gotowania pomidorów. Przepis znajdziesz poniżej.

ketchup-curry
Lekko pikantny ketchup curry przepis na sos currywurst.
 

Domowy ketchup przyprawowy curry – składniki sosu currywurst

Pamiętaj, że istnieje wiele odmian przyprawy curry i różne rodzaje keczupów, więc smaki mogą się nieco różnić. Zazwyczaj do tego przepisu dodaję średnio ostre Mild Madras Curry albo pikantne Hot Madras Curry. 

  • 2,5 kg mięsistych pomidorów, np. Lima, Śliwkowe lub San Marzano, 
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 1 Jabłko Grójeckie,
  • 50 g cukru,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soli lub do smaku,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 100-150 g curry w proszku,
  • 1 łyżeczka słodkiej węgierskiej papryki
  • 4 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki łagodnego miodu,
  • szczypta mielonego cynamonu, 
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1 łyżeczka mielonego chilli lub więcej do smaku
  • pieprz cayenne i mielony czarny pieprz do smaku.

Jeśli chcesz przygotować ketchup curry extra ostry możesz dodać do pomidorów drobno posiekane świeże chili.

Ketchup curry przepis na sos, który uzależnia

Przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wytnij twarde szypułki. Pokrój pomidory na mniejsze kawałki. Ja często usuwam też gniazda nasienne, ale nie jest to konieczne.

Podsmaż cebulę i czosnek. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj cebulę i podsmażaj, do chwili, aż zrobi się szklista. Dodaj czosnek i często mieszając, podsmażaj około 40 sekund. Uważaj też, żeby nie przypalić czosnku, ponieważ nabierze goryczy.

Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Do podsmażonej cebuli dodaj pomidory, ocet, sól, cukier, pozostałe przyprawy i obrane i drobno pokrojone jabłko oraz ewentualnie papryczkę chilli. Wymieszaj składniki i gotuj bez przykrycia, aż pomidory całkowicie się rozpadną, a następnie zmiksuj.

Zagęszczanie. Zmiksowany ketchup przyprawowy curry podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości. Przy tej ilości składników zajmie to około 45-60 minut. Jeśli zwiększysz ilość pomidorów, czas odparowywania będzie dłuższy. Jeśli domowy keczup jest za mało słodki, to dodaj więcej miodu lub cukru.

Pasteryzowanie. Gorący keczup przełóż do czystych wyparzonych słoików, natychmiast zakręć i pasteryzuj około 10-15 minut od chwili zagotowania wody.

Błyskawiczny keczup curry

Dowiedz się, jak w kilka minut przygotować domową wersję kultowego sosu, który wzbogaci smak Twoich ulubionych dań.

  • 1 szklanka ketchupu pomidorowego Hela lub innej ulubionej marki albo domowy ketchup z cukinii,
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka łagodnego miodu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego, 
  • duża szczypta mielonych goździków,
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • pieprz cayenne do smaku. 

Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na noc do lodówki. Ten ketchup przyprawowy curry najlepiej smakuje następnego dnia.

Udostępnij przepis na ketchup curry

Spodobał Ci się przepis na ketchup z przyprawą curry ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery

Do czego pasuje ketchup z przyprawą curry – sos, który zrewolucjonizował niemiecką kuchnię

Keczup curry możesz podawać do kiełbasy, mięs, hot dogów, burgerów, frytek lub użyć jako marynaty. U nas sprawdza się wszędzie tam, gdzie dodajemy zwykły ketchup pomidorowy lub z cukinii. Używamy keczupu curry także jako sosu do makaronów.

Dodatek jabłka jest popularny w kuchni niemieckiej, dzięki temu ten pyszny keczup przyprawowy staje się wszechstronnym sosem, który pasuje do wielu innych dań​.

ketchup-curry
 

Dlaczego warto dodać jabłko do ketchupu o smaku curry?

Dodanie jabłka służy przede wszystkim zrównoważeniu smaku. Jabłka wprowadzają delikatną nutę słodycz i lekką kwasowość, które idealnie komponują się z ostrymi przyprawami curry. Wzbogacają sos o nuty owocowe, ale także nadają mu odpowiednią konsystencję i aksamitność, szczególnie gdy dodaje się puree jabłkowe.

Ponadto jabłko jest naturalnym źródłem pektyn, co pomaga lekko zagęścić sos pomidorowy z curry, bez konieczności dodawania sztucznych zagęszczaczy​.

ketchup-curry

Domowy sos do kiełbasy o smaku curry – historia sosu, który zmienił oblicze ulicznego jedzenia

Ketchup curry, zwany także w Niemczech Curry gewurz ketchup (dosł. „ketchup z przyprawą curry”), to pikantna odmiana popularnego sosu bardzo lubianego w Belgii, Niemczech, Danii i Holandii. Zwykle podaje się go do gotowych mięs, takich jak frikandel, lub do frytek. W Niemczech stanowi bazę dania currywurst, jednego z najpopularniejszych fast foodów w tym kraju. Zazwyczaj w przypadku currywurstu na wierzch keczupu curry dodaje się jeszcze odrobinę przyprawy curry. Szacuje się, że w Niemczech każdego roku spożywa się około 800 milionów currywurst, z czego 70 milionów w samym Berlinie.

Przepis na ketchup curry powstał pod koniec lat 40-tych ubiegłego wieku. Zawdzięczamy go  Hercie Heuwer, która 4 września 1949 roku w Berlinie-Charlottenburgu po raz pierwszy sprzedała gotowaną i pieczoną kiełbasę z sosem z przecieru pomidorowego, curry w proszku, sosu Worcestershire i przypraw. Dziesięć lat później został on zarejestrowany w Niemczech jako znak towarowy pod nazwą „Chillup”.

Kto produkuje ketchup z curry? Najbardziej znane produkty: Hela Gewurz Ketchup Curry, Remia Ketchup curry, Ketchup curry Aldi

Ten kultowy sos przyprawowy jest produkowany przez kilka znanych marek, zwłaszcza w Niemczech, gdzie jest bardzo popularny. Jednymi z głównych producentów są firmy Hela (znana z produkcji różnych wariantów keczupu) oraz Zeisner, który od ponad 100 lat produkuje sosy, używając tradycyjnych niemieckich receptur i mieszanki przypraw. Ketchup o smaku curry produkują obecnie także takie Heinz i Knorr, ale domowy jest najlepszy.

Artykuł powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, którego celem jest promowanie polskich owoców i warzyw oraz edukowanie konsumentów na temat ich wartości.

ketchup-curry
Ketchup curry.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych