Jak zrobić żurawinę do mięsa?
Jak zrobić żurawinę do mięsa – przepis na konfiturę z żurawiny
Żurawina do mięsa jest gęsta, ma wspaniały, niezbyt słodki smak z cierpką nutą żurawiny. Jestem pewna, że nasza pyszna żurawina do pieczonych mięs to przepis, którym zaimponujesz swoim gościom. Proponuję zrobić żurawinę z podwójnej porcji składników, ponieważ konfitura żurawinowa zawsze błyskawicznie znika. Przepis na żurawinę do mięsa składa się z zaledwie trzech podstawowych składników, taką konfiturę należy gotować łącznie około godziny. Domowa konfitura żurawinowa do mięsa i serów nie wymaga dodatku żelfiksu ani innych zagęszczaczy, ponieważ żurawina zawiera naturalną pektynę. Dzięki temu bez problemu uzyskasz idealną żelową konsystencję. Żurawina do pieczonych mięs przepis z którego korzystamy co roku, jest bardzo prosta do zrobienia i nikomu nie sprawi trudności.
Możesz też zrobić konfiturę żurawinową z owocami. Tutaj znajdziesz przepis na żurawinę z gruszkami.
Domowa konfitura z żurawiny jest wspaniałym dodatkiem do wielu potraw. Pasuje do pieczonych mięs, ale równie dobrze możesz ją podać żurawinę do serów smażonych czy deski wędlin albo dodać żurawinę do deserów i słodkich wypieków. Żurawina do kaczki zmienia zwykły obiad w kulinarne dzieło sztuki, a żurawina do dziczyzny to tajemnica najlepszych szefów kuchni.
Żeby zrobić konfiturę z żurawiny do mięs, wystarczą trzy składniki. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na konfiturę z żurawiny z jabłkami.Zastanawiasz się jak zrobić żurawinę do mięsa i ile jej przygotować na zimę? Celowo podaję proporcje na 1 kg żurawiny, ułatwi Ci to podwoje lub potrojenie ilości składników, jeśli zechcesz zrobić żurawiną do drobiu, mięsa i serów. Jestem pewna, że gdy spróbujesz domowej żurawiny do kaczki lub innego pieczonego mięsa, to już nigdy więcej nie będziesz chciała kupować sklepowego "gotowca". Na końcu przepisu znajdziesz sugestie, do czego podawać pyszną żurawinę z jabłkami.
Pyszna żurawina do mięs i serów – składniki na domową konfiturę żurawinową
- 1 kg żurawiny przemrożonej przez około 24 godziny w zamrażarce, ponieważ świeża żurawina ma wyczuwalną goryczkę,
- 250 g cukru lub więcej do smaku, może być cukier trzcinowy lub biały,
- 2 Jabłka Grójeckie.
Żeby zrobić smaczną żurawinę, możesz też dodać sok z pomarańczy lub cytryny. Żurawina z sokiem z pomarańczy smakuję obłędnie. Dobrym pomysłem jest też skórka otarta z pomarańczy. Ilość cukru zależy od tego, jak słodkie przetwory lubisz. Do mięsa proponuję zrobić konfiturę wytrawną, mniej słodką, ale zapewne znajdziesz też przepisy, w których autorzy dodają 1 kg cukru na 1 kg świeżej żurawiny. Dla mnie to zbyt słodkie. Warto wprowadzić żurawinę do zimowych przetworów, jest pyszna, a kwaśny smak konfitury podkreśla smak wielu dań.
Do tego przepisu możesz wykorzystać świeżą lub mrożoną żurawinę. Odradzam robienie przetworów z żurawiny suszonej, ponieważ często zawiera też dodatek oleju. Suszona żurawina świetnie sprawdzi się do sałatek. Nam najbardziej smakują przetwory z żurawiny wielkoowocowej, którą kupisz bez problemu na lokalnych bazarkach i w wielu marketach. W sprzedaży jest też dostępna żurawina błotna, o małych czerwonych owcach. Moim zdaniem błotna żurawina do przetworów domowych jest zbyt gorzka, nawet pomimo przemrożenia w zamrażarce.
Świeża żurawina, zwłaszcza błotna, ma charakterystyczną nutę goryczy, dlatego żurawina do zimowych przetworów powinna być przemrożona. Wystarczy włożyć ją na 24 godziny do zamrażarki. Nie musisz rozmrażać żurawiny do przetworów, możesz włożyć do garnka umytą, zamrożoną żurawinę. Dowiedz się, jak zrobić żurawinę do słoików na zimę.Jak zrobić żurawinę do mięsa i serów? – sprawdzony przepis i przygotowanie krok po kroku
Przemrażanie żurawiny. Błotna i wielkoowocowa żurawina zawierają goryczkę. Żeby się jej pozbyć, umieść świeżą żurawinę na minimum 24 godziny w zamrażarce.
Przygotuj składniki. Dokładnie opłucz owoce żurawiny wodą. Nie musisz rozmrażać żurawiny do domowych przetworów. Umytą przemrożoną żurawinę dodajemy do garnka. Następnie dodaj cukier trzcinowy lub biały oraz obrane, starte na tarce jabłka i wymieszaj.
Gotowanie żurawiny. Żeby zrobić smaczną konfiturę gotujemy owoce na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a żurawina zacznie pękać i puszczać sok. W razie potrzeby możesz dodać 3-4 łyżki wody. Następnie doprowadź owoce żurawiny do wrzenia. Gdy żurawina z cukrem zagotuje się, zmniejsz płomień do małego. Konfiturę gotujemy jeszcze przez około 40–50 minut. Moja babcia, robiąc przetwory z żurawiny, zawsze powtarzała: „pamiętaj, do żurawiny potrzebna jest cierpliwość”
Gdy żurawina się gotuje, możesz ją rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków albo użyć blendera. Ja użyłam tłuczka do ziemniaków, pozostawiając kawałki owoców. Pod koniec smażymy żurawinę, często mieszając, żeby się nie przypaliła. Taką konfiturę smażę zazwyczaj około 10–15 minut.
Przełóż żurawinę do słoików. Gorącą żurawinę do mięs i serów przełóż do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików, natychmiast zakręć, postaw słoiki do góry dnem i przykryj kocem lub grubym ręcznikiem kuchennym. Ta doskonała żurawina nie wymaga pasteryzacji słoików, ale oczywiście możesz ją zapasteryzować.
Udostępnij sprawdzony przepis na żurawinę do mięsa i serów
Żeby zrobić smaczną konfiturę należy gotować ją, aż zgęstnieje. Jabłka świetnie podkreślają smak żurawiny.Zastanawiasz się jak zrobić smaczną żurawinę i spodobał Ci się nasz przepis na żurawinę do mięsa pieczonego i serów? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Do czego pasuje żurawina? Do czego podawać pyszną konfiturę z żurawiny do mięs?
Konfitura z żurawiny należy do najbardziej wszechstronnych przetworów. Żurawina do świątecznych potraw oraz żurawina do drobiu to klasyka polskiej kuchni. Domowa żurawina do kaczki jest u nas obowiązkowa. Możesz też wykorzystać żurawinę do marynowania mięs. Chociaż jest fantastycznym dodatkiem do karkówki i polędwiczek wieprzowych, pieczonej kaczki, indyka i kurczaka, to równie dobrze sprawdzi się jako dżem żurawinowy na porannym toście czy rogaliku. Dodatek żurawiny podkreśli dżemów wieloowocowych..
Konfiturę z żurawiny do mięsa możesz podawać także na śniadanie, żeby urozmaicić jego smak Konfitura z żurawiny świetnie pasuje do naleśników, chrupiących gofrów i porannej owsianki. Jest doskonałym dodatkiem do krakersów oraz deski wędlin i deski serów. My nie potrafimy odmówić sobie żurawiny do świątecznych potraw i deserów. Żurawina do serów pleśniowych, oscypków, smażonego sera Camembert czy sera halloumi to nasz ulubiony zestaw.
Żurawina do deserów jest idealna do dekoracji pysznego sernika albo ciasta biszkoptowego, croissantów i słodkich bułeczek, a nawet lodów, nie będziesz tego żałować. Jakie jeszcze znacie sposoby na zastosowanie dla konfitury z żurawiny?
Kwaśny smak żurawiny pasuje do mięsa, serów, sałatek i słodkich wypieków. Warto też dodawać żurawinę do zimowych deserów.Pasteryzacja słoików – jak pasteryzować konfiturę żurawinową?
1. Umyj i wyparz wrzątkiem wszystkie słoiki i pokrywki, aby usunąć zanieczyszczenia.
2. Jeszcze gorące słoiki napełnij gorącą żurawiną, pozostawiając centymetr wolnej przestrzeni pomiędzy powierzchnią żurawiny a pokrywką. Napełnianie słoików, gdy przetwory z żurawiny są jeszcze gorące, zminimalizuje czas potrzebny na pasteryzację. Dokładnie zakręć słoiki.
3. Na dnie garnka ułóż ściereczkę kuchenną albo specjalną kratkę do pasteryzacji. Słoiki z gorącymi przetworami włóż do garnka z gorącą wodą. Jeśli Twoje przetwory ostygły, włóż je do garnka z wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury zawartości słoików. Słoiki nie powinny stykać się ze sobą ani ze ściankami naczynia, a woda powinna sięgać około 1 cm poniżej pokrywki.
4. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz płomień (woda powinna mrugać, tak jak rosół gotowany na wolnym ogniu).
- słoiki o pojemności 200–300 ml pasteryzuj około 10 minut,
- słoiki o pojemności 350–500 ml pasteryzuj około 15-20 minut,
- większe słoiki wymagają około 25-30 minut pasteryzacji.
4. Wyjmij słoiki i ewentualnie jeszcze raz dokręć pokrywki. Przykryj słoiki grubym ręcznikiem albo kocem i pozostaw do ostygnięcia.
Czy żurawina jest zdrowa? Sprawdź, dlaczego warto przygotować żurawinę na zimę?
Owoce żurawiny są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe i uważane za superfood. Przewyższają prawie wszystkie owoce i warzywa, jeśli chodzi o zawartość przeciwutleniaczy. Żurawina może także chronić przed chorobami wątroby, obniżać ciśnienie krwi, poprawiać wzrok i stan układu krążenia. Niektóre badania sugerują, że żurawina może hamować rozwój bakterii Helicobacter pylori w przewodzie pokarmowym.
Jeśli masz kamienie nerkowe lub bierzesz leki rozrzedzające krew nie powinnaś spożywać zbyt dużo żurawiny ponieważ zawiera witaminę K i szczawiany.
Artykuł powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, którego celem jest promowanie polskich owoców i warzyw oraz edukowanie konsumentów na temat ich wartości.
Jak zrobić żurawinę do mięsa?
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych