Marmolada z jabłek – prosty przepis
Marmolada z jabłek do słoików na zimę
Marmolada z jabłek do słoików to coś więcej niż tylko przetwory z jabłek na zimę – to przysmak, któremu nie sposób się oprzeć. Gęsta marmolada jabłkowa jest smacznym dodatkiem do pieczywa, a ciasto z marmoladą to niezawodny sposób na szybki deser. Marmolada świetnie sprawdza się też jako dodatek do mięsa i deski serów. W przeciwieństwie do dżemu, który zawiera kawałki jabłek, domowa marmolada jest aksamitnie gładka.
Nasz przepis pozwali Ci przygotować gładką, aromatyczną marmoladę o intensywnym jabłkowym smaku z zaledwie trzech składników. Wystarczą jabłka cukier i sok z cytryny.
Na blogu znajdziesz też inne przepisy na przetwory z jabłek, takie jak krem czekoladowy z jabłek, ocet jabłkowy, marynowane jabłka w occie i wiele, wiele innych.
Marmolada z jabłek przepis
Do zrobienia marmolady najlepsze są aromatyczne, słodko-kwaśne polskie jabłka. Możesz użyć różnych odmian.
proporcje na około 4-5 słoików po 250 ml
- 2 kg jabłek,
- 250-350 g cukru (ilość cukru możesz dostosować do kwasowości jabłek),
- 3-4 łyżki soku z cytryny (około 50 ml).
Przyprawy do marmolady z jabłek.
Dodatek przypraw nie jest konieczny, ale my lubimy korzenne smaki, więc robimy również marmoladę z jabłek z cynamonem i goździkami.
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ćwierć łyżeczki mielonych goździków.
Jak zrobić marmoladę z jabłek?
Przygotowanie jabłek. Umyte jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w drobną kostkę. Kawałki jabłek przekładamy do dużego garnka z grubym dnem. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na około 1,5 godziny, aby puściły sok.
Gotowanie. Dodajemy sok z cytryny oraz ewentualne dodatki, takie jak cynamon i mielone goździki. Podgrzewamy na średnim ogniu (ustawienie 5 na indukcji), mieszając co jakiś czas, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Redukcja: Gdy cukier się rozpuści, zmniejszamy ogień do małego (ustawienie 2 na indukcji) i gotujemy marmoladę przez około 40-50 minut. Mieszamy co jakiś czas, aby zapobiec przypaleniu.
Blendowanie. Gdy kawałki jabłek się rozpadną, blendujemy jabłka na gładką masę. Najwygodniej zrobić to blenderem ręcznym typu żyrafa.
Redukcja do konsystencji marmolady. Gotujemy zblendowaną masę na małym ogniu (ustawienie 2 na indukcji), często mieszając. Czas gotowania zazwyczaj wynosi 20-40 minut, w zależności od tego, jak gęstą marmoladę z jabłek, chcemy zrobić.
Warto przed końcem gotowania sprawdzić smak marmolady. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można dodać trochę więcej cukru. Jeśli jest zbyt słodka, można dodać odrobinę soku z cytryny.
Przechowywanie. Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Natychmiast zamykamy słoiki, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Udostępnij przepis na marmoladę jabłkową do słoików
Spodobał Ci się nasz przepis jak zrobić marmoladę jabłkową? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery, bo nic tak nie poprawia nastroju, jak łyżeczka marmolady na świeżej kromce chleba w chłodny, jesienny poranek.
Przyprawy do marmolady z jabłek
Odpowiednio dobrane przyprawy do marmolady z jabłek mogą nadać jej jeszcze ciekawszy smak, W Polsce najpopularniejsza jest gęsta marmolada z cynamonem i goździkami, ale warto eksperymentować. Odrobina kardamonu, imbiru czy szczypta chili sprawi, że marmolada często będzie doskonałym dodatkiem do mięsa i deski serów. Pikantne przyprawy dodawaj bardzo ostrożnie, marmolada powinna zachować swój owocowy charakter.
Do czego pasuje marmolada z jabłek oraz korzenna marmolada z jabłek z cynamonem?
Marmoladę jabłkową możesz wykorzystać na wiele sposobów. Idealnie smakuje z chrupiącym pieczywem. Można ją dodać do pieczonych mięs, aby nadać im słodko-kwaśną nutę, albo użyć jako nadzienia do ciast i ciasteczek. Gęsta marmolada z jabłek do szarlotki może być także wzbogacona dodatkiem rodzynek i orzechów. Jest też niezastąpionym dodatkiem do serów – zwłaszcza tych dojrzewających, o intensywnym smaku.
Marmolada jabłkowa a powidła z jabłek i dżem jabłkowy – czym się różnią?
Wiele osób myli dżem jabłkowy z marmoladą i powidłami, ale to zupełnie różne rodzaje przetworów. Marmolada jabłkowa jest gładka, bardziej jedwabista. Powidła są bardziej treściwe, często z widocznymi maleńkimi kawałkami jabłek. Jeszcze większe kawałki jabłek lub nawet całe cząstki owoców zawiera naturalny dżem z jabłek.
Powidła zazwyczaj robi się bez dodatku cukru, natomiast marmolady, także marmolada z jabłek z cynamonem, mogą zawierać nawet 50% cukru. Również dżem jabłkowy przygotowuje się z cukrem.
Dżem jabłkowy, zwłaszcza taki, który zawiera kawałki jabłek, często jest przygotowywany z dodatkiem pektyny lub żelfixu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję bez długiego gotowania. Zarówno miękka, jak i twarda marmolada, dzięki dłuższemu gotowaniu nie wymaga żelfixu. Do jej przygotowania wystarczą jabłka cukier i sok z cytryny.
Chociaż najwięcej witamin i cennych składników znajduje się w skórce, to aby przygotować dżem jabłkowy, powidła jabłkowe czy marmoladę, zawsze jabłka obieramy.
Artykuł powstał we współpracy ze
Stowarzyszeniem Sady Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji
Owoców i Warzyw, którego celem jest promowanie polskich owoców i warzyw
oraz edukowanie konsumentów na temat ich wartości.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych