TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Want a bite? Wokół ryżu – Beata i Tetsu

Want a Bite? Wokół ryżu – Beata i Tetsu

Want a Bite? Wokół ryżu to książka, która z pewnością Was zainteresuje, zwłaszcza jeśli szukacie inspiracji na dania z Dalekiego Wschodu. To prawdziwa perełka dla wszystkich, którzy chcą wejść głębiej w świat azjatyckiej kuchni i sprawić, by ryż stał się czymś więcej niż tylko bazą do sosu. Autorzy, Beata i Tetsu czyli Beata Kowalczyk i Tetsunosuke Watanabe, którzy na co dzień dzielą się swoją kulinarną pasją w social mediach, stworzyli tę pozycję, by ryż nie był tylko dodatkiem na talerzu, ale grał główną rolę w codziennych potrawach. Książka poprowadzi was przez aromaty i smaki Azji, a dzięki przystępnym wskazówkom każdy, nawet początkujący kucharz, poczuje się w kuchni pewnie.

Kuchnia japońska – przepisy na proste japońskie dania oraz przepisy kuchni wietnamskiej i koreańskiej

Książka zawiera naprawdę bogaty wybór przepisów. Znajdziecie w niej wiele inspiracji – od popularnych japońskich dań, które na pewno już znacie, jak choćby jajeczny fried rice, czy japońskie mochi po bardziej egzotyczne przepisy kuchni koreańskiej, wietnamskiej oraz przepisy kuchni chińskiej, w tym słynny przepis kurczak w sosie słodko kwaśnym. Każdy przepis jest przemyślany i opisany tak, by nawet osoba mniej wprawiona w gotowaniu mogła go bez problemu przygotować. Autorzy krok po kroku prowadzą przez proces gotowania, ale co ważniejsze – zachęcają do odkrywania i modyfikowania przepisów według własnych upodobań. Przepisy są opisane bardzo szczegółowo, co ułatwia gotowanie i sprawia, że naprawdę możecie stworzyć te egzotyczne smaki w swoim domu.

want-a-bite-wokol-ryzu

Jak ugotować ryż po japońsku? Najlepsze przepisy na ryż

To, co wyróżnia tę książkę, to autentyczność. Beata Kowalczyki Tetsunosuke Watanabe, który jest w połowie Japończykiem, w połowie Polakiem, dzielą się w niej zarówno japońską tradycją, jak i przepisami kuchni chińskiej, wietnamskiej czy wietnamskiej. Szczegółowe opisy przygotowania ryżu w różnych wariantach dodają książce unikalnego smaku i są miłym przerywnikiem między przepisami. Nam bardzo spodobał się przepis na ryż po japońsku z jajkiem.

 

Want a Bite? Wokół ryżu – czy warto sięgnąć po książkę Beaty i Tetsu

Jeśli szukacie inspiracji, chcecie poeksperymentować z ryżem, a przy okazji dowiedzieć się czegoś więcej o azjatyckich smakach, to Want a Bite? Wokół ryżu jest dla Was idealną pozycją. Możecie ją potraktować jako zaproszenie, by spróbować najlepszych dań kuchni Dalekiego Wschodu. Naszym zdaniem „Want a Bite? Wokół ryżu” to prawdziwa perełka wydawnicza dla wszystkich, którzy chcą wejść głębiej w świat kuchni azjatyckiej i sprawić, by ryż stał się czymś więcej niż tylko bazą do sosu.

want-a-bite-wokol-ryzu
 

Udostępnij recenzję książki Wokół ryżu

Spodobała Ci się recenzja książki want a bite. Wokół ryżu? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Nasze ulubione indyjskie przepisy z ryżem w roli głównej

A jeśli szukacie ciekawych pomysłów na ryż, to zapraszam także po nasze ulubione przepisy kuchni indyjskiej z ryżem w roli głównej.

Ryż z kminem to aromatyczne danie indyjskie, w którym ryż jest podsmażany z nasionami kuminu (kminu rzymskiego), cynamonem, goździkami, liściem laurowym i kardamonem Przyprawy dodają jera rice wyrazisty smak i wspaniały aromat. Tak przygotowany ryż często serwowany jako dodatek do curry lub dań wegetariańskich.

Biryani wegetariańskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Przygotowywane jest z długoziarnistego ryżu basmati i kolorowych warzyw, takich jak marchew, groszek, fasolka szparagowa, ziemniaki czy kalafior lub brokuły.  Całość przyprawiana jest kardamonem, goździkami, cynamonem, kurkumą i kminem rzymskim. Dzięki temu ryż z warzywami ma wspaniały smak oraz charakterystyczny, korzenny aromat.

 

Kuchnia koreańska – proste koreańskie przepisy na blogu Cztery Fajery

Zapraszamy też po nasz sprawdzony przepis na ogórki po koreańsku oraz pyszne Kimchi z ogórków i wołowinę bulgogi.

Kimchi z ogórków – pikantna, koreańska przekąska z marynowanych ogórków, przyprawionych ostrą pastą chili, czosnkiem i imbirem. Ma wyrazisty, lekko kwaśny smak.

Wołowina bulgogi – cienko krojona wołowina marynowana w sosie sojowym z dodatkiem czosnku, imbiru i sezamu, grillowana lub smażona, soczysta i pełna smaku.

Ogórki po koreańsku – szybka, świeża sałatka z ogórków z chili, czosnkiem i imbirem. Jest chrupiąca, pikantna i lekko kwaśna.

want-a-bite-wokol-ryzu
Want a bite Wokół ryżu.

Komentarze

  1. Wędrówki po kuchni4 listopada 2024 12:30

    Ryż bardzo lubię i często własnie przygotowuję potawy w roli głównej z ryżem, sięgając po przepisy kuchni azjatyckiej. Książka zapowiada się inetresująco, więc będę miała ją na uwadze

    OdpowiedzUsuń
  2. Książka zapowiada się ciekawie. Z koreańskiej kuchni najbardziej cenię sobie kimchi, od jakiegoś czasu robię je w domu 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych