Przepis na ciasto z winem – aromatyczne ciasto dla dorosłych
Ciasto z winem – przepis na aromatyczne i wilgotne ciasto czekoladowe z winem i rodzynkami
Są takie chwile, kiedy jedyne, czego potrzebujemy, to filiżanka ulubionej herbaty czy kawy i kawałek domowego ciasta. Jeśli dodamy do niego czekoladę, aromatyczne wytrawne czerwone wino i rodzynki, otrzymamy deser idealny na leniwe popołudnie. Przepis na ciasto czekoladowe z winem jest prosty do przygotowania, a taki deser smakuje jak z najlepszej cukierni.
Wilgotne ciasto czekoladowe o lekkim winnym aromacie to deser, któremu trudno się oprzeć.Najlepsze czekoladowe ciasto z winem czerwonym – składniki
Aby przygotować to najlepsze ciasto czekoladowe, będziesz potrzebować kilku prostych składników. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 2 bardzo duże jajka (można dodatkowo dodać jeszcze jedno żółtko),
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g kakao,
- 65 g masła,
- 130 g drobnego cukru,
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego (to niepełna szklanka czerwonego wina),
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody,
- 100 rodzynek,
- 40 g czekolady gorzkiej lub deserowej.
Przepis na ciasto czekoladowe z winem
Przygotuj składniki i piekarnik. Rodzynki namocz w winie. Masło rozpuść w rondelku i odłóż do przestudzenia. Czekoladę bardzo drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, grzałka góra-dół. Formę nasmaruj masłem i oprósz mąką.
Wymieszaj suche składniki. W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
Uzupełnij wino. Rodzynki odsącz na sitku. Po odsączeniu powinno Ci pozostać około 120-150 ml wina, uzupełnij taką ilością, aby otrzymać 180 ml (to niepełna szklanka czerwonego wina).
Połącz suche i mokre składniki. W misce połącz rozmącone jajka, wino, cukier i ostudzone masło. Do mokrych składników przesiej przez sitko przygotowane wcześniej suche składniki i wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Dodaj rodzynki i czekoladę, i ponownie delikatnie wmieszaj ciasto.
Pieczenie ciasta. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Ciasto z czerwonym winem pieczemy około 55 minut lub do tzw. suchego patyczka (ciasto nie powinno się do niego przyklejać).
Studzenie i dekoracja. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie na 5-10 minut, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Na koniec przygotuj polewę czekoladową lub oprósz ciasto cukrem pudrem.
Udostępnij przepis na pyszne ciasto z winem czerwonym i rodzynkami
Spodobał Ci się nasz przepis jak zrobić ciasto czekoladowe? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem @Czteryfajery
Jakie wina pasują do ciasta czekoladowego? Sięgnij po poradnik Winnicy Lidla
Pyszne ciasto czekoladowe to deser idealny na każdą okazję, ale bardzo ważny jest wybór odpowiedniego wina, które podkreśli jego smak. Wytrawne, półwytrawne czy półsłodkie czerwone wino – które z nich warto rozważyć, łącząc je z ulubionym ciastem czekoladowym?
Z pomocą przychodzi portal WinnicaLidla.pl, będący prawdziwą kopalnią inspiracji kulinarnych i ekspercką bazą wiedzy o winach i alkoholach. Znajdziemy tam m.in. artykuły dotyczące najlepszych win czerwonych wytrawnych – idealnych także do deserów. Czerwone wina z nutami wiśni, śliwek czy czarnej porzeczki doskonale podkreślą smak pysznych ciast czekoladowych.
Portal WinnicaLidla.pl to nie tylko skarbnica wiedzy o winach, ale także miejsce, gdzie znajdziemy inspiracje na każdą okazję – od porad jakie wino czerwone wytrawne wybrać, po klasyczne drinki z rumem (zobacz przepisy na drinki z rumem). Co więcej, dzięki możliwości rezerwacji online, możemy wygodnie zarezerwować ulubione trunki, a następnie opłacić i odebrać w Lidlu podczas codziennych zakupów. Portal Winnica Lidla to wyjątkowe połączenie wiedzy, wygody i pasji.
Podsumowując, serwując ulubione ciasto czekoladowe, sięgnij po wytrawne czerwone wino – to duet idealny.
Co daje dodatek wina do ciasta?
Dodatek wina sprawia, że ciasto jest bardziej aromatyczne i wilgotne, jednocześnie wino równoważy słodycz ciasta. Dodatkowo alkohol zawarty w winie, spulchnia wypieki oraz podkreśla smak czekolady, rodzynek i orzechów.
Jak zrobić polewę do pysznego ciasta czekoladowego?
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g ulubionej czekolady (mleczna, deserowa lub gorzka), połamanej na małe kawałki,
- szczypta soli.
Podgrzej mocno śmietankę kremówkę. Dodaj kostki czekolady i szczyptę soli. Podgrzewaj na minimalnym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Gotowe ciasto posmaruj na wierzchu polewą i pozwól jej zastygnąć, zanim zaczniesz kroić swoje ulubione ciasto czekoladowe.
Bolo de vinho, ciasto czekoladowe z winem i gruszkami i inne ciasta z winem
Wino to nie tylko doskonały dodatek do obiadu czy kolacji, Desery i ciasta z czerwonym winem piecze się w wielu krajach.
Rotweinkuchen to niemieckie ciasto, w którym czerwone wino dodawane jest do masy czekoladowej. Do ciasta dodaje się też cynamon, wanilię i mielone orzechy.
Torta al vino rosso to włoskie wilgotne ciasto czekoladowe z czerwonym winem i kakao. W Toskanii podaje się je często z mascarpone.
Tarta de Vino to pyszne czekoladowe ciasto bożonarodzeniowe z czerwonym winem i korzennymi przyprawami, popularne w Hiszpanii, szczególnie w Andaluzji.
Ciasto Madeira jest bardzo popularne w Portugalii. Chociaż Madera to najczęściej słodkie lub półsłodkie czerwone wino portugalskie, często używa się go do wypieków.
Francuskie ciasto clafoutis często przygotowuje się z owocami macerowanymi w winie.
Te najlepsze ciasta czekoladowe z czerwonym winem są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy, ale sprawdzą się również na specjalne okazje. Możesz je podawać solo lub w towarzystwie bitej śmietany czy gałki lodów waniliowych. Dobrym pomysłem na wykwintny deser są gruszki w winie.
[Współpraca reklamowa] z @lidlpolska
Przepis na ciasto z winem – aromatyczne ciasto dla dorosłych.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych