Jabłka pieczone z serem pleśniowym – przepis na kulinarny hit!
Jabłka pieczone z serem pleśniowym – przepis na kulinarny hit na każdą okazję!
Jabłka pieczone nadziewane różnymi dodatkami cieszą się uznaniem niezależnie od pory roku. Można je przygotować na setki sposobów. Takie klasyki jak pieczone jabłka z cynamonem i miodem, idealne na każdą okazję jabłka pod kruszonką czy grillowane lub pieczone jabłka nadziewane bakaliami, to pyszne desery, które nigdy nie wychodzą z mody. Jednak przepis na pieczone jabłka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi to już prawdziwa uczta.
Jabłka pieczone przepis, który nigdy nie wychodzi z mody.Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że pieczone jabłka nadziewane serem pleśniowym to para dość kontrowersyjna, ale w kuchni, tak jak w miłości, przeciwieństwa się przyciągają. Słodko - kwaskowe jabłka doskonale równoważą intensywny smak serów pleśniowych.
Przepis na pieczone jabłka z serem pleśniowym – składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut, czas pieczenia w piekarniku: 25-30 minut.
- 4 duże jabłka,
- 2 łyżki stopionego masła,
- około 150 g sera pleśniowego (np. gorgonzola) drobno pokruszonego,
- garść posiekanych orzechów włoskich lub orzechów pekan,
- 2 łyżki miodu,
- duża szczypta cynamonu lub mała szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- do dekoracji świeży tymianek lub rozmaryn.
Pieczone jabłka przepis krok po kroku – jak zrobić pieczone jabłka w piekarniku?
Jak przygotować jabłka do pieczenia?
Przygotuj jabłka. Umyj jabłka i odetnij wierzch wraz z ogonkiem. Łyżeczką wydrąż gniazda nasienne i część miąższu, tak, aby powstało coś w rodzaju miseczki. Ułóż owoce w posmarowanym cieniutko masłem naczyniu do zapiekania jabłek.
Nadziewanie jabłek. W małej misce wymieszaj pokruszony ser pleśniowy z posiekanymi orzechami włoskimi lub orzechami pekan. Wydrążone jabłka napełnij mieszanką sera i orzechów, dodaj odrobiną miodu i ewentualnie posyp małą szczyptą cynamonu. Posmaruj jabłka na zewnątrz stopionym masłem.
Jak upiec jabłka w piekarniku?
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra-dół.
Zapiecz jabłka. Przykryj naczynie do pieczenia folią aluminiową i piecz jabłka w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut lub do momentu, gdy będą miękkie, ale nadal utrzymują swój kształt. Na 5 minut przed końcem pieczenia jabłek zdejmij folię.
Jak podawać jabłka zapiekane z serem?
Jabłka pieczone najlepsze są na gorąco, prosto z piekarnika. Przed podaniem skrop każde jabłko odrobiną miodu i udekoruj połówkami orzechów włoskich oraz świeżym tymiankiem lub rozmarynem.
Udostępnij prosty przepis na jabłka pieczone z serem pleśniowym w piekarniku
Spodobał Ci się nasz sprawdzony przepis na pieczone z serem pleśniowym w piekarniku? Będzie nam miło, jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem @Czteryfajery Napiszesz nam jakie są Twoim zdaniem najlepsze pieczone jabłka?
Wypróbuj inne sprawdzone przepisy na pieczone jabłka z piekarnika
Pyszne jabłka pieczone w piekarniku możesz przygotować na setki sposobów. My bardzo lubimy jabłka pod kruszonką, świetne na weekendowy deser oraz pieczone jabłka z cynamonem i miodem.
Jabłko pieczone z serkiem – które jabłka i sery pleśniowe sprawdzą się najlepiej?
Na jabłka pieczone w piekarniku nadają się niemal wszystkie twarde odmiany, a przygotowanie pieczonego jabłka jest bardzo proste. Warto jednak wiedzieć, które jabłka i sery pleśniowe najlepiej do siebie pasują.
Najlepsze jabłka do pieczenia w piekarniku
- Szara reneta i Antonówka – kwaskowate, świetnie się karmelizują, nie rozpadają się podczas pieczenia.
- Golden Delicious – delikatnie słodkie, miękkie, ale zachowujące formę.
- Boskoop i Cortland – soczyste, wyraźnie kwaskowe.
- Ligol – o słodko-kwaskowatym smaku.
Najlepsze sery pleśniowe
- Gorgonzola dolce – kremowa i lekko słodka.
- Roquefort – o intensywnym, pikantnym smaku.
- Camembert z niebieską pleśnią – łagodny, ale z charakterystyczną nutą pleśni.
Miód, cynamon, kruszonka, rodzynki, żurawina, ciasto francuskie – z czym zrobić jabłka zapiekane w piekarniku?
Faszerowane pieczone jabłka to pyszny deser, który można wzbogacić o różnorodne dodatki. Miód i cynamon to najpopularniejsze dodatki do pysznych pieczonych jabłek. Połączenie tych dwóch składników to klasyka, która nigdy nie zawodzi. Orzechy włoskie, migdały czy orzechy pekan dodają chrupkości. Rodzynki, żurawina lub suszone morele świetnie podkreślają smak faszerowanych pieczonych jabłek.
Kruszonka z mąki, cukru i masła (lub wersja zdrowsza – z płatków owsianych) to doskonały sposób na pyszne gorące pieczone jabłka. Świetnym pomysłem na pyszny deser dla dzieci jest przygotowanie pieczonego jabłka z dżemem.
Jabłka pieczone z serem pleśniowym – wszystko, co musisz wiedzieć, żeby upiec smaczne jabłka
Jakie jabłka najlepiej nadają się do pieczenia? Najlepsze pieczone jabłka to Szara Reneta, Antonówka, Golden Delicious, Jonagold, Boskoop i Cortland czy Ligol.
Czy można użyć innych serów niż pleśniowe? Oczywiście! Jeśli nie lubisz serów pleśniowych, spróbuj sera koziego lub ricotty.
Jak długo piec jabłka? Zazwyczaj wystarczy 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Warto sprawdzić widelcem – najlepsze pieczone jabłka powinny być miękkie, ale nie powinny stracić kształtu.
Czy nadziewane pieczone jabłka można przygotować wcześniej? Tak, ale najlepiej smakują gorące pieczone jabłka. Jeśli chcesz je przygotować wcześniej, upiecz jabłka, a ser dodaj dopiero przed podaniem i podgrzej całość w piekarniku przez kilka minut.
Historia jabłek pieczonych
Jabłka pieczone nadziewane mają długą historię. W średniowieczu były uważane za pyszny deser i często podawano je na dworach królewskich. Wówczas jabłka faszerowano słodkościami i bakaliami. Dzisiaj przepisów na pieczone jabłka są tysiące. Najpopularniejsze z nich, to jabłka pieczone z masłem orzechowym, pyszne jabłka pieczone z malinami, jabłka zapiekane w cieście francuskim, jabłka pieczone z ryżem, pieczone jabłka z cynamonem i miodem, pieczone jabłka nadziewane bakaliami czy jabłka pieczone z kruszonką.
Artykuł powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, którego celem jest promowanie polskich owoców i warzyw oraz edukowanie konsumentów na temat ich wartości.
Jabłka pieczone z serem pleśniowym.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych