Przepis na mus czekoladowy proteinowy
Mus czekoladowy w wersji fit – prosty i szybki przepis na zdrowy deser w pucharku
Mus czekoladowy proteinowy to idealny deser, gdy najdzie nas ochota na czekoladę. Ten pyszny mus czekoladowy zrobisz z kilku prostych składników, jednocześnie dostarczając sobie 30 gramów białka. Mocno czekoladowy mus proteinowy potrafi poprawić humor w najbardziej ponury dzień i jest tańszy niż sklepowe „gotowce". To bardzo dobry i zdrowy sposób na słodkości bez wyrzutów sumienia. Przed podaniem, gotowy mus czekoladowy, wystarczy schłodzić w lodówce.
Przygotowanie musu czekoladowego zajmie Ci dosłownie chwilę, wystarczy zmiksować wszystkie składniki musu czekoladowego.
Przepis na mus czekoladowy jest Idealny dla osób na diecie, sportowców, miłośników zdrowego stylu życia, a także dla tych, którzy po prostu kochają czekoladę. Ten prosty deser czekoladowy dostarcza solidną porcję białka, wspomaga regenerację mięśni i syci na długo.Pyszny mus czekoladowy proteinowy to prosty deser czekoladowy na bazie kakao i serka lub jogurtu, wzbogacony o dodatkową porcję białka. Dzięki temu możemy zaspokoić ochotę na słodkie i dostarczyć organizmowi składników odżywczych.
Przepis na mus czekoladowy krok po kroku
- 1 kubek gęstego jogurt greckiego (180-200 g) lub naturalnego serka wiejskiego (200-220 g),
- 30 g białka serwatkowego lub roślinnego, lub do smaku,
- 1 łyżka kakao,
- opcjonalnie erytrol, syrop klonowy lub miód do smaku.
Jak zrobić mus czekoladowy, który będzie się pięknie prezentować?
Przygotowanie musu czekoladowego. Włóż wszystkie składniki musu czekoladowego do miski i za pomocą blendera zmiksuj na gładki krem. Teraz mus czekoladowy wystarczy schłodzić w lodówce.
Serwowanie. Gotowy mus czekoladowy udekoruj świeżymi owocami, posyp kakao lub polej ulubionym syropem. Ten wspaniały mus czekoladowy to także świetny pomysł na deser w pucharku serwowany jako monoporcje.
Jak przygotować mus czekoladowy wegański?
Wegański mus czekoladowy przygotujesz, używając białka i serka roślinnego. Smak musu będzie odrobinę inny, ale nie mniej pyszny.
Udostępnij przepis na mus czekoladowy
Spodobał Ci się nasz przepis jak zrobić mus czekoladowy proteinowy? Będzie nam miło, jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem @Czteryfajery
Poznaj nasze sprawdzone przepisy na musy i kremy
Chcesz zrobić zdrowy mus owocowy? Spodoba Ci się przepis na krem czekoladowy z jabłek. To przepyszny mus z białą czekoladą, idealny do kanapek i naleśników. Pewnie zasmakuje Ci też masło jabłkowe, jest pracochłonne, ale w 100% wegańskie.
Co sprawia, że ten lekki mus czekoladowy z 2 składników i białka jest wyjątkowy?
Dzięki prostocie przygotowania mus czekoladowy proteinowy może stać się Twoim ulubionym deserem. Pasuje na śniadanie, jako przekąska po treningu lub coś słodkiego do pracy. Zamiast sięgać po gotowe batoniki, przygotuj własny, domowy mus mocno czekoladowy.
Dzięki dodatkowi białka serwatkowego lub roślinnego przygotujesz wspaniały mus czekoladowy, który pomaga w regeneracji mięśni i na długo daje uczucie sytości. To pyszny deser czekoladowy po treningu, zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodyczy lub słodka przekąska do pracy.
Tradycyjne desery często zawierają dużą ilość cukru i tłuszczów m.in. śmietankę kremówkę 36%, czy roztopioną gorzką czekoladę. Nasz wysokobiałkowy mus czekoladowy przygotujesz w wersji fit – bez dodatku cukru, czekolady i ubitej śmietanki. Możesz dostosować przepis na mus czekoladowy do swoich preferencji, zmieniając rodzaj białka, wybierając różne słodziki lub dodając ulubione dodatki, takie jak orzechy czy owoce.
Sekret mocno czekoladowego musu
Tajemnica pysznego musu czekoladowego tkwi w prostych, ale zdrowych składnikach. Jeśli chcesz, by Twój deser czekoladowy był pełen smaku i bez zbędnych kalorii, do zrobienia musu czekoladowego, wybierz:
- kakao wysokiej jakości – najlepiej surowe kakao lub dobrej jakości kakao naturalne, bez zbędnych dodatków.
- źródło białka – odżywka białkowa (np. serwatkowa lub wegańska), doda energii i zaspokoi głód.
- Naturalne słodziki – erytrytol, ksylitol, syrop klonowy lub miód zamiast rafinowanego cukru.
Bajeczny mus czekoladowy bez jajek – z czym zaserwować mus czekoladowy?
Wegański mus czekoladowy bez jajek zyskuje dodatkową zaletę: mogą się nim cieszyć osoby na diecie roślinnej, alergicy i wszyscy, którzy chcą uniknąć surowych jajek w deserach. Przygotowanie musu czekoladowego, warto podać go z dodatkami, które podkreślą jego smak. Sprawdź nasze propozycje – gwarantujemy, że z nimi Twój mus będzie jeszcze bardziej bajeczny!
Prażone orzechy laskowe czy migdały dodadzą chrupkości, sól morska podkreśli smak musu, a jeśli lubisz intensywne połączenia smakowe, to cynamon lub szczypta chili będą idealne. Ten wspaniały mus czekoladowy świetnie smakuje z też malinami, truskawkami i borówkami.
Jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach, warto podać ten krem czekoladowy jako warstwowy deser w pucharku (na dno szklanki wsyp pokruszone herbatniki, dodaj warstwę musu, a na wierzch owoce) albo w wydrążonym awokado. Pyszny mus czekoladowy doskonale smakuje polany syropem truskawkowym bez cukru.
FAQ – Wszystko, co musisz wiedzieć o wysokobiałkowym musie czekoladowym
Z czym zaserwować mus czekoladowy? Mocno czekoladowy mus świetnie smakuje z malinami, wiśniami, orzechami, sosem karmelowym lub chrupiącymi ciasteczkami.
Jak podać mus, by pięknie się prezentował? Serwuj w eleganckich pucharkach, mus czekoladowy udekoruj owocami, startą czekoladą, orzechami lub listkiem mięty – efekt gwarantowany!
Jak długo można przechowywać mus czekoladowy? Najlepiej zjeść gotowy mus czekoladowy w ciągu 24–48 godzin.
Artykuł sponsorowany powstał we współpracy z www.gymbeam.pl
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych