Tajine z wołowiny - potrawa marokańska (tadżin, tagine)
Tajine z wołowiny - składniki
- ok 1 kg wołowiny (może być pręga)
- 4 - 5 moreli suszonych
- 5 - 6 suszonych śliwek
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 średnie marchewki
Tajine z wołowiny - przyprawy:
Najlepiej
byłoby dodać gotową mieszankę Ras el hanout, ale jeśli nią nie dysponujemy
wystarczy też:
- 1/4 łyżeczki lub nieco mniej: gałki muszkatołowej, kurkumy, zmielonych goździków, zmielonej kolendry, cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli,
- jeśli ktoś lubi można dodać pół szklanki soku z pomarańczy oraz pod koniec duszenia kilka nitek szafranu
- opcjonalnie oliwa do podsmażenia mięsa i cebuli
Tajine z wołowiny - przygotowanie
Do naczynia tajine (lub płaskiego garnka o grubym dnie), włożyć posiekaną cebulę, suszone śliwki, morele, przyprawy i wymieszać. Dodać podsmażone mięso i zalać taką ilością wody, aby sięgała do połowy wysokości mięsa.
Ustawić płomień na jak najmniejszy, przykryć garnek i gotować około 4-6 godzin pod przykryciem.
Po tym czasie dodać pokrojone w słupki marchewki i gotować jeszcze godzinę.
Podawać z białym pieczywem lub chlebem pita.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych