Nei Choru / Ghee Rice - Dinesh's recipies
Nei Choru to jedna z licznych w Indiach tradycyjnych potraw serwowanych podczas specjalnych okazji. Łatwa i szybka do przygotowania, może być traktowana jako danie obiadowe, jednak odradzam w tym przypadku korzystanie z ryżu w torebkach.
Autor tego przepisu - Dinesh pochodzi z Kerali (południowo-zachodnie Indie), więc przepis także jest z tego regionu, ale odmian Nei Choru jest wiele i w zależności od regionu mają tez inne dodatki (np. ostra papryka, posiekane liście kolendry, gwiazdki anyżu itd.)
Składniki (porcaja do 2-3 osób)
Do dekoracji
1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki
orzechy nerkowca i rodzynki po 5-10 sztuk
olej lub mało ghee
Rozgrzać olej / ghee na patelni i smażyć nerkowca wraz z rodzynkami aż uzyskają złoty kolor. W tym samym oleju podsmażyć plasterki cebuli,
Udekorować gotowany ryż cebulką, orzechami nerkowca i rodzynkami.
Autor tego przepisu - Dinesh pochodzi z Kerali (południowo-zachodnie Indie), więc przepis także jest z tego regionu, ale odmian Nei Choru jest wiele i w zależności od regionu mają tez inne dodatki (np. ostra papryka, posiekane liście kolendry, gwiazdki anyżu itd.)
Składniki (porcaja do 2-3 osób)
- 1 szklanka ryżu Kaima lub Jeerakasala - w polskich warunkach można zastąpić ryżem basmati
- 1 mała czerwona cebula drobno posiekana
- 3 goździki
- 3 ziarna kardamonu
- kawałek cynamonu - ok. 2 cm
- 1 liść laurowy
- sól do smaku
- 1 ¼ do 2 szklanek wrzącej wody
- 2 łyżki masła Ghee
- opcjonalnie 1 łyżka startego imbiru
- opcjonalnie 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
Do dekoracji
1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki
orzechy nerkowca i rodzynki po 5-10 sztuk
olej lub mało ghee
Rozgrzać olej / ghee na patelni i smażyć nerkowca wraz z rodzynkami aż uzyskają złoty kolor. W tym samym oleju podsmażyć plasterki cebuli,
Udekorować gotowany ryż cebulką, orzechami nerkowca i rodzynkami.
Zdjęcie pochodzi ze strony Goodgawker.com |
Wyglada bosko, a ze kuchnie indyjska bardzo lubie, to na pewno wyprobuje!
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu to nawet ja potrafię bosko wyglądać:D
UsuńAle potrawa jest naprawdę smakowita - bardzo dobrze wspólgra z chatneyem, który Moja Szacowna Małzonka powinna jutro dołączyć do bloga :-DD
Super, super! Pozdrawiam miłośników kuchni indyjskiej.
OdpowiedzUsuńdzieki :)
OdpowiedzUsuńJutro będzie przepis na Red Coconut Chutney :)