Smażona ryba z pomidorami i koperkiem
Ryb nie jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia.
W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka świetny moim zdaniem przepis postanowiłem przekazać go mojej Szacownej Małżonce do wypróbowania.Przepis zdaniem Oli się sprawdził i Małżonka miała super jedzonko na obiad, choć oczywiście nie obyło się bez drobnych modyfikacji :)
Przepis pochodzi z kuchni wietnamskiej
Wszystkie niezbędne składniki są dostępne zarówno w Polsce jak i w Arabii Saudyjskiej więc zamieszczam ku zadowoleniu Waszego podniebienia
Drobno posiekaną cebulę i czosnek smażymy na patelni przez około 2 minuty, aż się zrumienią.
Dodajemy obrane ze skórki, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę surowe pomidory oraz pokrojone suszone pomidory i smażymy kolejne dwie minuty
Dodajemy bulion, przyprawiamy sosem rybnym i cukrem, a następnie gotujemy na średnim ogniu około 5 minut.
Na koniec dodajemy usmażoną rybę, posiekany koperek, szczypiorek i kolendrę, podgrzewany jeszcze przez chwilę.
Gotowe danie posypujemy na talerzach pokruszonymi orzeszkami ziemnymi
Podajemy z ryżem
W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka świetny moim zdaniem przepis postanowiłem przekazać go mojej Szacownej Małżonce do wypróbowania.Przepis zdaniem Oli się sprawdził i Małżonka miała super jedzonko na obiad, choć oczywiście nie obyło się bez drobnych modyfikacji :)
Przepis pochodzi z kuchni wietnamskiej
Wszystkie niezbędne składniki są dostępne zarówno w Polsce jak i w Arabii Saudyjskiej więc zamieszczam ku zadowoleniu Waszego podniebienia
Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - składniki
- 700 g filetów rybnych
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 3 łyżki stołowe mąki
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżka stołowa oleju
- 2 cebule szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 3 duże pomidory
- 2 niewielkie kawałki suszonych pomidorów (modyfikacja wprowadzona przez Olę)
- 125 ml bulionu z kurczaka (Ola dodała rosól drobiowo - wołowy)
- 1,5 łyżki stołowej sosu rybnego
- 1 mała łyżeczka cukru
- 2 łyżki siekanego szczypiorku (Ola dodała gruby szczypior z cebulki dymki)
- 1/4 szklanki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanych liści kolendry (tego składnika nie mieliśmy, więc został zastąpiony szczyptą mielonej kolendry)
- 4 łyżki siekanych orzeszków ziemnych
Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przygotowanie
Filety natrzeć sosem rybnym i piaprzem, a następnie obtoczyć w mące i smażyć na oleju aż zrobią się złociste z obu stron. Zajmuje to około 5 minut. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc je na papierowym ręczniku.Drobno posiekaną cebulę i czosnek smażymy na patelni przez około 2 minuty, aż się zrumienią.
Dodajemy obrane ze skórki, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę surowe pomidory oraz pokrojone suszone pomidory i smażymy kolejne dwie minuty
Dodajemy bulion, przyprawiamy sosem rybnym i cukrem, a następnie gotujemy na średnim ogniu około 5 minut.
Na koniec dodajemy usmażoną rybę, posiekany koperek, szczypiorek i kolendrę, podgrzewany jeszcze przez chwilę.
Gotowe danie posypujemy na talerzach pokruszonymi orzeszkami ziemnymi
Podajemy z ryżem
Smażona ryba z koperkiem i pomidorami - przepis Ani i Krzyśka z bloga wAzji.pl |
Podoba mi sie ten przepis! A skladniki sa dostepne chyba w kazdej szerokosci geograficznej :)
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom wcale nie jest tak prosto z dostępnością i zdroworozsądkowymi cenami poszczególnych produktów.
UsuńNa przykład na Sri Lance bardzo drogi jest czosnek i kurczaki. 1 kg kurczaka to wydatek rzędu 4 USD