Ostry słodki dip z mango - Spicy Mango Chutney
Ostry słodki dip z mango - Spicy Mango Chutney - składniki
- 4-5 dużych twardych mango (około 1,5 kg) obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 duże czerwone chili drobno posiekane
- 2 łyżeczki startego imbiru,
- 2 średniej wielkości ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
- ewentualnie 1 duża drobno posiekana czerwona cebula (jeśli dodajemy cebulę musimy ją najpierw podsmażyć, aż zmięknie)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki całych nasion gorczycy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki soli (można odrobinę więcej)
- 2 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru brązowego
- 1 szklanka octu winnego (najlepiej sprawdza się jabłkowy)
- 2 łyżki oleju do smażenia
Po około 2 minutach zmniejszyć płomień i gotować przez 1 godzinę, aż sos będzie miał gęstą konsystencję.
Jeśli sos będzie zbyt płynny można go zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
Można przechowywać w lodówce, zamrażalniku lub pasteryzować w słoikach.
Autor zdjęcia Simon Law |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych