Kurczak w stylu marokańskim
Ponieważ kuchnia marokańska bardzo nam przypadła do gustu i zebrało się nam na wspomnienia, więć na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej, możecie też obejrzeć fotorelację z Maroka - linki poniżej
- Część pierwsza fotorelacji
Składniki
Marynata
Czosnek, paprykę, kumin, cynamon, kurkumę i sól utrzeć dokładnie na pastę, dodając stopniowo oliwę.
Pasta powinna byłć na tyle gęsta, żeby nie spływała z kurczaka.
Udka kurczaka zalać marynatą i pozostawic w lodówce na całą noc.
Przygotowanie
W głębokim rozndlu usmażyc do miękkości cebulę.
Dodać udka kurczaka i smażyć na rumiano, uważając, żeby nie przypalić cebuli..
Dodć pkrojoną w plasterki cytrynę lub limonke i podlać bulionem tak, aby mięso było zakryte do 3/4 wysokości. Dodać szafran i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki.
Udekorować natką kolendry i zielonymi oliwkami
- Część pierwsza fotorelacji
Składniki
- 6 dużych udek z kurczaka
- 2 -3 duże ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 średnie cebule drobno posiekane
- 1 bardzo mała cytryna lub limonka pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy (może być nieco mniej)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- szczypta szafranu
- 1 - 2 szklanki bulionu drobiowego
- posiekana natka kolendry do dekoracji
- 1/2 szklanki zielonych oliwek do dekoracji
- oliwa do marynaty i do smażenia
- pieprz do smaku
Marynata
Czosnek, paprykę, kumin, cynamon, kurkumę i sól utrzeć dokładnie na pastę, dodając stopniowo oliwę.
Pasta powinna byłć na tyle gęsta, żeby nie spływała z kurczaka.
Udka kurczaka zalać marynatą i pozostawic w lodówce na całą noc.
Przygotowanie
W głębokim rozndlu usmażyc do miękkości cebulę.
Dodać udka kurczaka i smażyć na rumiano, uważając, żeby nie przypalić cebuli..
Dodć pkrojoną w plasterki cytrynę lub limonke i podlać bulionem tak, aby mięso było zakryte do 3/4 wysokości. Dodać szafran i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki.
Udekorować natką kolendry i zielonymi oliwkami
Źródło zdjęcia |
O pyszne! Aż mi się zatęskniło za Marokiem :)
OdpowiedzUsuńBędzie więcej przepisów kuchni marokańskiej a na blogu o Arabii Saudyjskiej więcej fotorelacji z Maroka :)
UsuńMmm apetycznie wygląda, i zawsze to coś nowego. Dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po naszej stronie :)
UsuńCzęstuj się do woli :)
Smacznego
tak sobie patrze na ten przepis i już nie raz robiłąm tak kurczaka, ale nie wiedziałąm że to na marokańską nute..:)
OdpowiedzUsuńtak, to typowy przepis markokański :)
Usuń